събота, 1 март 2014 г.

Трицветен кекс


  Трицветен кекс



 
За жълтата и кафявата смес:
3 жълтъка с 1 цяло яйце се разбиват до хомогенна смес с 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно и 1 ч.ч. олио. Към тях се прибавя 1 ч.ч. кисело мляко , 1 бакпулвер и една ванилия за предпочитане течна тъй като аромата й е в пъти повече от тази на прах. Сместа се разделя на две равни части като към едната се прибавя 2 с.л. какао, а към другата само кората от един лимон. 




За бялата част

разбиваме белтъците докато удвоят обема си заедно с 1 к.ч. захар, 1 к.ч. олио,1 к.ч. кисело мляко . С помощта на шпатула се прибавя и 1 ч.ч. брашно пресято с  1 ч.л. бакпулвер. Разбърква се леко като се добавя брашното на части за да не спаднат белтъците.



Сглобяваме кекса по следният начин : В кексова форма ,която е намазнена и набрашнена (ако разполагате с такава с керамично покритие не е нужна тази манипулация, а аз лично ползвам форма ,която направо не си знае годините и е най-добрата според мен) се разнася равномерно жълтата смес след което много плътно се покрива с какао



( за да се запазят отделните пластове). След това слагате бялата (белтъчната) смес и отново плътно с какао




и накрая слагаме кафявата смес.





Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор (вентилатора вдига градусите с 20) , или на 180 градуса без вентилатор като се проверява периодично с шиш дали е изпечен.




Аз препоръчвам да се пече на 160-170 градуса без вентилатор и винаги се получава перфектен кекс.




Като поизстине се поръсва обилно с пудра захар или по желание може да се покрие с глазура.


както виждате става невероятно пухкав и ароматен


  • Няколко съвета от мен:
  • Уверете се , че яйцата са разбити много добре със захарта и не е останала, неразградена, защото ако остане захарта на кристали не се изпича и остава леко втечнен в средата!
  • Никога не използвайте силиконова форма за печене!
  • Първо не се изпича добре, второ се свива самата форма от високите градуси и се разлива сместа по фурната и трето остава "лъскава" долната страна на печивото ,която след обръщане на кекса остава отгоре и не е особено приятно.
  • Винаги печете на ниски градуси за по-дълго време и без вентилатор. Бързо се изпича отгоре и отдолу, а в средата остава като суров.
  • Охладете преди да извадите от формата, а след това обърнете върху решетка да се до охлади
  • Съхранявайте в кутия с капак, аз използвам от тортените и никога не ми изсъхва кекса дори и след 2 дни!

    Надявам се да съм Ви била полезна!



    източник на рецептата тук


    Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
    Благодаря Ви от сърце!

4 коментара:

Unknown каза...

Искам да попитам, колко мл. Е чаената и кафяната чаша? Благодаря!

Elena Dimitrova каза...

Използвам мерителни чаши, от тези пластмасовите. Ако не разполагате с такива, използвайте една и съща чаена чаша за отмерването на всички посочени продукти.

Unknown каза...

Ще пробвам трицветен кекс

Unknown каза...

Много сполучлив кекс!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...