сряда, 5 март 2014 г.

Постна питка за Бъдни вечер


   Постна питка за Бъдни вечер




Необходими продукти:
2 ч.ч. топла вода, 600 г. брашно, 1 пакетче суха мая за хляб, 5-6 с.л. растително олио , 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, сусам за поръсване.

Начин на приготвяне:
Замесва се тестото с брашното, водата, маята за хляб, солта, захарта и олиото. Оставя се да втаса докато удвои обема си.
Върху набрашнена повърхност се примесва отново и се дели на 3 топки , 2 по-големи и 1 по-малка.



Едната от големите топки се разточва с точилка в крушовидна форма и се премества в тава покрита с хартия за печене.



Следва оформлението като върху широката част (горната) на оформения пласт тесто с малката топка от отделеното тесто, с ръка се оформят малки части  във формата на бадем. С ножица се нарязват от всички страни така че да се получи като люспичките на житен клас и се подреждат едно до друго ,а после и едно върху друго, за да придобие обем.





Разбира се според традицията не трябва да забравяме и паричката.



В долната част се взема и последната трета топка и се оформят фитили ,които редим от тясната към широката част на пласта тесто или иначе казано оформяме стеблата на житните класове като ги подреждаме така че , да  изглежда като букет По желание може да се направи и панделка, с която все едно са захванати. Намазва се добре с олио и се оставя да втаса още веднъж .



Когато удвои обема си така оформения сноп от житни класове придобива много красив и завършена вид.
Преди да се сложи да се пече се намазва отново с олио, тъй като заради втасването са се получили места,които са не намазнени и в горната част където са "цветовете" се поръсват не много плътно със сусам.
Пече се в умерена фурна , а след като се извади от фурната се намокря леко с вода и се покрива с кърпа за 10 мин . да се задуши и да омекне допълнително.






Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...