неделя, 23 март 2014 г.

Пандишпаново руло с фондан




                                                      Пандишпаново руло с фондан





Необходими продукти за пандишпановата платка:
6 яйца, 1 бакпулвер, 140г. брашно, 1 ванилия, 120 г. захар.

Необходими продукти за ганаша:
100 мл. сладкарска сметана, 100г. черен шоколад.

Необходими продукти за фондана: 500г. пресята пудра захар, 1/2 ч.л. глицерин (продава се в аптеките), 1/4 ч.л. лимонена киселина, 150г. не много гъст глюкозен сироп , 1/2 пакетче желатин, 30 мл. вода.





Начин на приготвяне: Започваме с фонданана като разтваряме желатина в 30 мл. вода и като се втвърди се затопля леко хубаво да се втечни. Прибавят се глицерина, глюкозата, лимонената киселина и се разбива до колкото се може да се смесят съставките.Тук е момента ако искате цвят да оцветите. В 2/3 от пресятата пудра захар се слага течната смес и се бърка да стане хомогенна силно лепкава захарна смес . Премества се на кухненски плот и се доомесва с останалата захар.
Става хубаво стегнато същевременно меко тесто. Завива се в прозрачно фолио и се оставя за малко в хладилника.



Крема правим като затопляме до кипване сметаната като се внимава да се заври и в нея разтопяваме шоколада. Оставяме леко да се охлади и слагаме за 20-25 мин. във фризера.
След това се разбива на гъст крем, който отново връщаме в хладилника да стои стегнат.
Пандишпана се прави най-лесно и бързо затова накрая се прави като белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на твърд сняг, Жълтъците се разбиват със захарта докато стане сместа бледо-жълта и удвои обема си и се прибавя ванилията и пресятото брашно с бакпулвера.
В купата където са жълтъците се слагат половината белтъци и се разбъркват в една посока внимателно с шпатула да не спаднат. Същото се повтаря и с другата част от белтъците.
Слага се сместа в тава покрита с хартия за печене и се пече в предварително загрята на 180градуса фурна около 20 мин.
Като се изпече се оставя да се охлади за да не се втечни крема ,когато се намаже.
Изважда се фондана от хладилника и се разточва леко да се отпусне. Оставя се така за около 5 мин. През това време се маже блата с ганаш , като се оставя малко за намазване отгоре на цялото руло. Завива се на стегнато руло с помощта на хартията за печене и се донамазва с останалия крем отгоре.
Разточва се на тънък лист фондана като леко се намазнява ако започне да лепне и под него и точилката  и се прави с размера на рулото. Покрива се рулото и се заглажда много добре , а след това и се отрязват излишните парченца захарно тесто.
Понеже ми остана от фондана добавих цвят и направих роза за украса.




Украсява се по желание и се оставя 10-15 мин. да стегне в хладилника.



Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...