неделя, 9 юли 2017 г.

Кисели краставички със смокинов лист без заваряване и без консерванти

Кисели краставички със смокинов лист без заваряване и без консерванти



Киселите краставички у дома от както се помня се правят именно по този начин със смокинов лист без заваряване. 
Изключително са вкусни, остават хрупкави и просто няма как да не Ви харесат.



Необходими са Ви:


около 3 кг. корнишони за 3 литров буркан
6 бр.смокинови листа 
 3 с.л. морска сол 
вода около литър



Приготвяме ..


... като поставим в леген или кофа краставичките за една нощ - баба ми така правеше като казваше,че през това време ако има някоя развалена тя ще си проличи и ще можем лесно да я изхвърлим в противен случай ако е в буркана, т.е. веднага сложим за консервиране, ще развали и здравите краставички и пълним с вода.
Също така, ако краставичките са били прекалено много торени ще се разградят и ще станат на каша.
 Слагаме на дъното на 3 литров буркан 2 големи смокинови листа , разбира се добре измити, след това подреждаме много плътно краставичките до средата на буркана.
Отново слагаме два листа от смокиня и подреждаме отново много плътно краставичките.
Завършваме с два смокинови листа и 3 с.л. с връх морска сол.
Наливаме вода като за 3 литровия буркан няма да е повече от литър и слагаме на слънчево място за 3 дни или докато си променят цвета.
От време на време можете да разкращате буркана,за да се "разсее" солта.
Ще забележите,че водата става мътна и започва да шупти ,но това да не ви притеснява.
След тези три дни преместете на хладно за 10 дни.
Смокиновите листа консервират и няма по никакъв начин на ви се развалят.


 

Ако използвате компотен буркан с винт който е с вместимост 0.750 мл. или тип омния от литър слагате отдолу един лист нареждате много плътно краставичките и отгоре още един смокинов лист и добавяте 1 с.л. с връх морска сол.



Забележка: Тази година имах пресен копър цветове и реших да поставя в буркана и да видя ще добави ли някакъв вкус ,но беше безрезултатно и изобщо не се усети така,че всички,което не е смокинов лист специално за тези краставички е излишно.
Когато станат достатъчно кисели ги пресечете като на един 3 л. буркан напълнен плътно добавите 1/2 ч.л. натриев бензоат или 4 бр. стрити на прах аспирина.

Съхранявайте на хладно или най-добре в мазе и ще имате от тези краставички дълго време.
Опитайте и се надявам да Ви харесат!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете да намерите ТУК










8 коментара:

Анонимен каза...

Правя от този вид краставички доста години и съм много доволна.Остават си хрупкави до изяждането им ;)

Анонимен каза...

Това не са „кисели краставички” поради простата причина, че в рецептата няма оцет! Тоа са по-скоро корнишони в солена саламура.

Elena Dimitrova каза...

При ферментацията от слънцето започват да киселеят, разбира се не както като сложите оцет,но са си кисели

sovabg каза...

Ползвам същата рецепта от години,като добавям 3 супени лъжици ракия (на 3-литров буркан).Това повишава трайността.

Unknown каза...

Чудесни и полезни :)

Даниел каза...

Колко време издържат краставичките?

Elena Dimitrova каза...

При правилно съхранение до година

Анонимен каза...

Аз ги правя в бутилки за вода от 3, 5 или 10 литра. обаче когато извадя краставички за консумиране стискам бутилката така че течноста да е до капачката и да няма въздух, иначе за 10 дни омекват и се развалят. не използвам аспирин и бензоат за пресичане просто не обичам химикали в това което приготвям.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...