четвъртък, 20 март 2014 г.

Торта "Ягодова фантазия"



                                                       Торта "Ягодова Фантазия"




За блатовете са ви нужни: 225 г. брашно, 165г. фина захар, 6 яйца, 1 ванилийка, 75г.  краве масло, 1 бакпулвер.
За крем Ганаш: 300 мл. сладкарска сметана, 300 г. бял шоколад
За сиропа: 1 ч.ч. захар, 1ч.ч. вода.
За аранжиране: 10 -12 бр. ягоди и листенца мента.

Пояснение:
за блатовете се използва 20 см. форма, тъй като моята е 26 см. удвоих дозата.

Начин на приготвяне: Яйцата и захарта се разбиват на водна баня, върху съд с леко вряща вода . до като се получи гъста бледо-жълта смес и бъркалките на миксера започнат да оставят следи. Отдръпва се от съда с вода и се разбърква много леко да се охлади. Прибавя се разтопеното и охладено краве масло, а след това и 3 пъти пресятото брашно с бакпулвера. Прибавя се на части като се разбърква вече не с миксер а с шпатула, защото има риск да се отнеме от обема на сместа и тя спадне. Слага се и ванилията и се пресипва внимателно в тавичка, която е намаслена и набрашнена.
Загрява се фурната на 180 градуса и чак тогава се слага да се пече блата 15-20 мин. като се пробва с шиш или клечка за зъби кога е готов.
Ако използвате по-малка 20 см. тава се разделя сместа на 2 и се пече в 2 тавички.
Крема приготвяме като кипваме сметаната и чупим шоколада вътре до пълното му разтваряне, като се бърка с шпатула и се внимава да не заври. Като получим гладка не много гъста смес с миксер бъркаме да се охлади , след това се оставя в хладилник и така се повтаря действието още 4-5 пъти до получаването на крем, който като се обърне съда , в който се намира да не може да се излее.
Блатовете ( ако са в 2 рави) се режат на по 2 по-тънки блата, а ако е в голяма се режат на 4.

Завира се водата със захарта и се оставя да се сгъсти леко.
Сглобява се тортата като се слага блат, който е охладен, сиропира се с топлия сироп и се нанася от крема, и така докато свършат блатовете, като за най-отгоре се избира най-равния. По желание може да се сложат ягоди между пластовете.
Отгоре тортата се покрива с пласт крем и се оставя да стегне за 30-40 мин. в хладилника. Като се стегне се нанася още един пласт за да се изглади повърхността или се правят шарки с вилица.
украсява се по желание , а в случая използвах  ягоди ,които са разрязани във формата на роза и листенца мента.






Някой се опитва да нападне розите ми ...

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...