Лимонова фантазия
А ето и необходимите продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
За крема:
2 кисели млека по-голям процент, аз ползвах от по 400г. които са и 3,6%
Захар на вкус , аз сложих 1 ч.ч. пудра захар, за да не ползвам миксер
сока и кората на един лимон
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта докато удвоят обема си и станат на пухкав крем.
Прибавяме брашното,бакпулвера и ванилията и отново разбиваме.
Присипваме сместа във форма за печене (28см) с подвижен пръстен използвах аз и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор до "суха" клечка т.е. около 20 мин.
.....и вече готов изпечен
....така изглежда крема, с който заливаме блата
.... и вече залят като сложих кората на още един лимон за декорация
След като е готов, оставяме да се охлади и правим крема като разбиваме млеката със захарта и сока и кората на лимона и заливаме блата.
Оставяме да се сиропира за не по-малко от 6 часа в хладилника.
Ето виждате как сиропа, който се получава от водата от киселото мляко и пудрата захар се е извлякъл и е отгоре е останал само гъст крем и е
излишно да споменавам колко добре се е напоил блата на тази лимонова фантазия.
Идеалният десерт за горещите летни дни!
източник
1 бакпулвер
За крема:
2 кисели млека по-голям процент, аз ползвах от по 400г. които са и 3,6%
Захар на вкус , аз сложих 1 ч.ч. пудра захар, за да не ползвам миксер
сока и кората на един лимон
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта докато удвоят обема си и станат на пухкав крем.
Прибавяме брашното,бакпулвера и ванилията и отново разбиваме.
Присипваме сместа във форма за печене (28см) с подвижен пръстен използвах аз и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор до "суха" клечка т.е. около 20 мин.
.....и вече готов изпечен
....така изглежда крема, с който заливаме блата
.... и вече залят като сложих кората на още един лимон за декорация
След като е готов, оставяме да се охлади и правим крема като разбиваме млеката със захарта и сока и кората на лимона и заливаме блата.
Оставяме да се сиропира за не по-малко от 6 часа в хладилника.
Ето виждате как сиропа, който се получава от водата от киселото мляко и пудрата захар се е извлякъл и е отгоре е останал само гъст крем и е
излишно да споменавам колко добре се е напоил блата на тази лимонова фантазия.
Идеалният десерт за горещите летни дни!
източник
40 коментара:
Днес отново правих дебеланки.... и за пореден път лимоновата фантазия....еееййй,нямат спирка моите лами....Като харесат нещо и няма отърване.....:*
Благодаря, Елена! Досега правех този сладкиш с бишкоти, до момента в който ми попадна твоята рецепта в някоя от групите във фейса.
Доста често съм ти гост в блога и много неща съм правила,тъй като твоите рецепти са изцяло по вкуса на моето семейство.
Приятна и спорна нова седмица!
Нора
Да си жива и здрава за да им правиш и те да са ти живи и здрави за да си хапват. Благодаря отново за страхотните думи, старая се да правя достъпни рецепти с продукти, с които разполага едно домакинство.
Хубава седмица и на теб мила, Нора!
Здравейте, направих вчера сладкиша (следвах рецептата без никакви изменения), като го оставих да престои цяла вечер, но на сутринта, когато го извадих от хладилника се виждаше, че кремът въобще не се е абсорбирал и когато го разрязах беше сух. Мисля, че трябва да се използва не толкова гъсто мляко (аз използвах "Ралица" 3,6%), за да може да се абсорбира добре и да е сочен. Някакви идеи защо не се получи, така както го описвате Вие?
Да,случвало ми се е!
Първия път като направих този сладкиш стана много сух и изобщо не се сиропира.
Ако Ви е силна фурната , блата става много твърд и не позволява водата от млякото,която се извлича с помощта на пудрата захар и се превръща в сладък сироп да попие в него.
При мен беше това проблема и на втория път ми се получи и повече не се е повторило.
Благодаря за отговора, пекох го на 180 градуса, но по-скоро към 30 минути, може би това е причината (но просто ми се стори недоизпечен за 20 минути), следващия път ще спазя времето за печене.
Трябва да стане повърхността на блата такава като на снимката, мека и набръчкана и тогава със сигурност ще стане.
Просто ако е твърд отгоре ,няма шанс да пропусне сиропа,но ако все пак стане това сега ми хрумва,че можете да с нож да отстраните твърдия слой и така ще се сиропира безпроблемно
А не може ли просто да го надупчим отгоре? Така млякото ще влезе по-сигурно.
П.П. Що за глупости изисква блогът Ви, за да публикувам коментар?!
Блата става много въздушен и без никакъв проблем влиза сиропа,който се образува от извличането на водата от захарта в киселото мляко.
Така съм направила за да ми идват веднага известия и да отговарям в момента,я който ги получа, защото ако някой пише коментар се губи в потока от известия и често дори не забелязвах,че някой е писал
Блaтa,докaто е горещ трябвa дa се зaлее с киселото мляко.
Не трябва! С помощта на захарта сложена в киселото мляко се извлича сироп,който трябва да напои блата т.е. да го сиропира, а гъстата част от млякото остава отгоре като крем,но щом така смятате пробвайте! Аз лично не бих рискувала
Страхотен сладкиш! Става "Любим" веднага!
Марияна
Благодаря, Марианка! Рдвам се, че Ви е допаднал вкуса! Поздрави!
Сладкиша е уникално вкусен! Едвам успях да го опазя до сутринта :) Поздравления! Стана ми любим и често ще се приготвя :)
Благодаря Ви! Много се радвам,че Ви е харесал!
Използвате ли хартия за печене във формата, за да не изтича сместа?
Понякога слагам ,друг път - не ,но не за да не изтече сместа,защото тя не изтича, а за да не залепне вече изпечения блат.
Единствено може да излезе от тавичката малко от сиропа,но зависи от млякото колко вода съдържа.
Не се притеснявайте не изтича от самата смес за блата.
Благодаря за бързия отговор! Тъкмо започвам да го правя! :-)
Чудесно, тъкмо ще Ви е готов за следобедното кафенце :)
Здравейте и аз направих сладкиша вчера вечерта... все още не сме го пробвали. Довечера...дано издържи. Исках само да кажа какво направих аз- може, пък да е от полза на някой. Тъй като нямах друга форма, освен отваряща се си изпекох блата в нея. След като изтина хубаво покрих същата форма от вътре с фолио (аз използвах прозрачно, но и алуминиево ще стане), върнах блата вътре и чак тогава залях с киселото мляко. Така нямаше течове... :)
Благодаря за рецептата!!!
Поздрави Вели
Вели, благодаря за практичния съвет и аз ще се възпозвам от него тъй като бях пробвала с хартия за печене,а не с фолио ,но и тя подгизна от прекрасния сироп , така ,че благодаря отново за споделения опит.
Поздрави!
Страхотен сладкиш! Тази вечер го направих и съвсем лекичко опитах, нямам търпение да изчакам до утре вечер да го хапнем със семейството ми! :) Благодаря много за невероятно вкусната и лесна рецепта!
Таня,, благодаря за хубавите отзиви, изключително много се радвам,че ви е допаднал вкуса на тази истинска фантазия!
Здравейте, искам да попитам дали някой знае, защо кремът не ми се сгъсти?
Здравейте и аз имах такъв проблем първия път като го направих!
Ако сте поизпекли повечко време блата, той става с по-твърда коричка и не поема от сиропа ,който се ибразува от ивзличането на водата от киселото мляко с помощта на захарта и затова не поема течността блата и остава сух.
Явно Ви е била твърде загрята фурната или самата фурна е силна
Извинете, знам, че не тук е мястото да задам този въпрос, но знаете ли защо рулото се чупи при навиване?
П.с. Пробвах сладкиша, невероятен е!
Предполагам за пандишпаново руло става дума, чупи се защото като изстине губи еластичността си. Когато го изпечете както е с харнията за печене оставете за 5 мин. леко да се охлади и навийте с хартията както е докато се охлади изцяло,но не много стегнато. След това леко развийте и сложете плънка каквато пожелаете.Може да се пукне на едно две места,но не се чупи.
Ако кафявата захар се замени с бяла, какво трябва да е количеството бяла, повече, по-малко?
В случаите ,когато заменям кафява с обикновена бяла захар слагам същите количества описани в рецептата. Кафявата просто е нерафинирана т.е. не преработена
Бихте ли споделили в блога си рецепта за орехчета, но да са кафяви (какаови)?
Благодаря за прекрасната рецепта! Докато я четях,реших че издънка с нея не може да има. И наистина,вчера я направих като десерт за иначе толкова тлъстата вечеря на Thenksgiving и направо "изби рибата" както коментира един приятел. Най-лесните и най-отплащащите се 40 минути в подготовката на вечерята!Много благодаря за рецептата! Започвам да си избирам нещо за Бъдни вечер и Коледа! Весели празници!
Благодаря за милите думи,Албена и много ме радва това,че ви е допаднал десерта на теб и на гостите ти. Изробвай портокаловата фантазия за мен е невероятна за зимните дни и ще се радвам да споделиш мнение.
Хубави ,светли Коледни и Новогодишни празници!
Прекрасен сладкиш :) Правя го много често. И на мен ми се случи веднъж блата да не се сиропира и за да съм сигурна,че ще поеме отделеният сироп го бодвам с вилица на няколко места.
А може ли да изпека сладкиша в обикновенна тепсийка
Да,можете
Здравейте! Поздравления за рецептата! Много е лесна и бърза, а резултата е великолепен! Днес я приготвих, но като торта. Използвах форма с по - малък диаметър. Изпекох сместа, разрязах я на две ( два блата), и разделих и крема на две. Половината между блатовете и половината отгоре. Гарнирах със сушени, червени боровинки. Стана невероятно вкусна, а и красива. Нямам думи да изразя благодарността си за тази рецепта. Рядко има толкова простички и същевременно толкова вкусни сладкиши!
Благодаря Ви,Ани! Радвам се ,че Ви е харесало предложението ми, а още повече се радвам,че сте се осмелили и сте експериментирали и е станал страхотен резултат.
Поздравления и поздрави!
Искам да ви благодаря за страхотните рецепти. Днес за втори път правя лимонената фантазия. Поздрави от цялото семейство.
Благодаря за милите думи!
Поздрави!
Здравейте, много ми харесва рецептата и снимките, имате ли идея дали мога да използвам 0% без захар лимоново кисело мляко? Нали все гледам да е по-диетично! 😂благодаря
Този десерт ,който намерих тук преди доста време ,стана любим с вкуса си и бързината на приготвяне .Когато имам гости ,украсявам отгоре с лимонов резен ,портокалов и каквото подходящо има и все се получава добре .Благодаря !
Публикуване на коментар