Капама
Необходими продукти за лозовите и зелевите сарми:
500 г. кайма смес,
1 голяма глава лук / 2 по-малки,
1 голям морков /2 по-малки ,
2 ч.ч. ориз ,5 ч.ч. вода или бульон,
сол,
черен пипер,
червен пипер,
чубрица,
кимион.
500 г. кайма смес,
1 голяма глава лук / 2 по-малки,
1 голям морков /2 по-малки ,
2 ч.ч. ориз ,5 ч.ч. вода или бульон,
сол,
черен пипер,
червен пипер,
чубрица,
кимион.
Други продукти за капамата:
5-6 долни пилешки бутчета,
500 г. свинско месо ,
нарязано на късчета,
1 парче сланина ,
нарязана на дребно или 4-5 парчета бекон ,
5-6 скилидки чесън.
Пресни подправки можете да сложите според вкуса Ви а аз слагам мащерка, розмарин, салвия и риган, но ги съчетавам според продуктите,които ползвам.
Начин на приготвяне на сармичките:
Ориза се мие докато не излезе цялата скорбяла от него или иначе казано до като не остане чиста водата.
Ориза се мие докато не излезе цялата скорбяла от него или иначе казано до като не остане чиста водата.
В дълбок тиган или тенджерка се слага мазнина и се задушават много на дребно нарязаните лук и морков. Като поомекнат се прибавя каймата и се подправя всичко с кимиона, черния пипер, червения пипер и чубрицата.
Каймата хубаво се надребнява с помощта на шпатула и като се позапържи и тя се добавя ориза.
Слага се поетапно от водата или бульона докато ориза не стане полу-готов.
Отнема се сместа от огъня и се разделя на две.
С едната част се правят зелевите, а с другата част лозовите сърми.
Каймата хубаво се надребнява с помощта на шпатула и като се позапържи и тя се добавя ориза.
Слага се поетапно от водата или бульона докато ориза не стане полу-готов.
Отнема се сместа от огъня и се разделя на две.
С едната част се правят зелевите, а с другата част лозовите сърми.
Следва да се сглоби ястието.
В гювеч се слагат няколко зелеви листа, за всеки случай да не загорят продуктите на дъното, не ми се е случвало но винаги слагам и се редят зелевите сарми. Отгоре се слагат парченцата свинско месо и няколко сланина или бекон.
Слагат се и част от свежите розмарин и мащерка по 1-2 клонки и 3 скилидки чесън, може и да не се бели просто да се смачка.
Редят се и лозовите сармички и най-отгоре се слагат пилешките бутчета и ако е останала някаква част от сместа от сармичките също се слага.
Прибавят се и останалите подправки , чесън и сланина и се слага около 300 мл. вода за да се образува бульон.
Гювеча се слага в студена фурна за да не се спука или се мокри ако е сгорещена.
Пече се на слаба фурна на 120-130 градуса за около 2 -3 часа и после се засилва на 180 градуса още за час.
Добър Апетит!
Няма коментари:
Публикуване на коментар