неделя, 2 март 2014 г.

Капама


    Капама




Необходими продукти за лозовите и зелевите сарми:
500 г. кайма смес,

 1 голяма глава лук / 2 по-малки,
 1 голям морков /2 по-малки , 
2 ч.ч. ориз ,5 ч.ч. вода или бульон, 
сол, 
черен пипер,
 червен пипер, 
чубрица, 
кимион.


Други продукти за капамата: 


5-6 долни пилешки бутчета, 

500 г. свинско месо ,
нарязано на късчета, 
1 парче сланина ,
нарязана на дребно или 4-5 парчета бекон , 
5-6 скилидки чесън.

Пресни подправки можете да сложите според вкуса Ви а аз слагам мащерка, розмарин, салвия и риган, но ги съчетавам според продуктите,които ползвам.




Начин на приготвяне на сармичките: 

Ориза се мие докато не излезе цялата скорбяла от него или иначе казано до като не остане чиста водата.
В дълбок тиган или тенджерка се слага мазнина и се задушават много на дребно нарязаните лук и морков. Като поомекнат се прибавя каймата и се подправя всичко с кимиона, черния пипер, червения пипер и чубрицата. 
Каймата хубаво се надребнява с помощта на шпатула и като се позапържи и тя се добавя ориза. 
Слага се поетапно  от водата или бульона докато ориза не стане полу-готов. 
Отнема се сместа от огъня и се разделя на две.
 С едната част се правят зелевите, а с другата част лозовите сърми.




Следва да се сглоби ястието. 

В гювеч се слагат няколко зелеви листа, за всеки случай да не загорят продуктите на дъното, не ми се е случвало но винаги слагам и се редят зелевите сарми. Отгоре се слагат парченцата свинско месо и няколко сланина или бекон.
Слагат се и част от свежите розмарин и мащерка по 1-2 клонки и 3 скилидки чесън, може и да не се бели просто да се смачка.


Редят се и лозовите сармички и най-отгоре се слагат пилешките бутчета и ако е останала някаква част от сместа от сармичките също се слага. 
Прибавят се и останалите подправки , чесън и сланина и се слага около 300 мл. вода за да се образува бульон.
Гювеча се слага в студена фурна за да не се спука или се мокри ако е сгорещена.






Пече се на слаба фурна на 120-130 градуса за около 2 -3 часа и после се засилва на 180 градуса още за час.
Добър Апетит!



Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...