Карамелен ябълков сладкиш
Необходими продукти:
3 яйца
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер (10г)
125г. масло
4 големи ябълки
Начин на приготвяне:
Почистете и обелете ябълките.
Нарежете ги на парчета.
В тавата,която ще ползвате за изпичането на сладкиша,сложете маслото да се разтопи на котлона и след това прибавете едната чаша захар.
Оставете да се карамелизира,като внимавате да не загори,защото ще загорчи целия карамел следователно и сладкиша.
След като карамела е готов ,много бързо подредете парченцата ябълка на ветрило .
Ще забележите,че карамела се стяга.
Разбийте на пухкав крем яйцата с другата чаша захар,след това добавете и брашното с баклпулвера.
Разбийте добре и разпределете сместа върху ябълките.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до получаване на кафеникав цвят на блата, при мен беше около 35-40 минути.
След като сладкиша е готов извадете от фурната и оставете за 10-тина минути.
Минете по краищата с шпатула или остър нож за да отделите блата от стените на тавата ако има нужда разбира се и след това захлупете чиния или поднос върху тавата.
Обърнете рязко и сладкиша ще излезе .
Този сладкиш стана превъзходен,а комбинацията от ябълки и карамел ми е любима.
Бързо се приготвя и е невероятно вкусен.
Не се колебайте,а опитайте!
Да Ви е сладко!
източник: Julia Dimitrova
Ако използвате рецепта от този блог моля посочете активен линк към рецептата!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
23 коментара:
Много е хубаво ! Аз го сервирах парче от сладкиша с топка сладолед !
Благодаря ви за вкусната рецепта .
Топка сладолед е най-прекрасното допълнение към това ябълково-карамелено изкушение!
Давате ми идея за сладоледа, за която не се бях сещала!
Благодаря и поздравления!
prekrasno e
PREKRASNO E
Благодаря!
Мноооооого вкусен сладкиш. Искам само да уточня, остана ми доста карамел на дъното на тавата. Сипах малко водичка, стана гъст карамелен сироп и полях отгоре. Ммммм!!!! Доста е сладко, може да спестим малко захар от тази в блата.
Наистина е доста сладък сладкиша, но той е за истинските любители на сладкото!
Радвам се, че Ви е допаднал!
Сладкиша винаги е сполучлив. Мъжът ми го обожава :)Научих рецептата от една приятелка. Преди да покрия ябълките със сместа, поръсвам с орехи и канела.
Да, невероятен е , а до колкото разбрах може да се прави и с други плодове, така, че ще експериментирам :)
Бихте ли споделили, колко см.е тавичката, в която приготвяте сладкиша?
30 см. в диаметър
Незнам къде се обърка при мен,но при обръщането ябълките останаха на дъното на тавата.
Най-вероятно прекалено много сте оставили да се охлади сладкиша. Нужно е да е леко топъл за да може да се отдели безпроблемно от формата , в която сте го пекли без да се втвърди.
Досега не бях попадала на толкова неточна и подвеждаща рецепта. Изхвърлих част от продуктите...
Тогава прегледах и други публикувани варианти на рецепта за същия сладкиш - благодарение на това довърших успешно започнатото и не останахме без десерт за семейния празник, за който бях планирала да го направя.
За пръв път попаднах на този кулинарен блог, но оставам разочарована и няма да повторя!!!
Ако сте спазили грамажите и точните указания няма какво да се е объркало все пак и аз си имам източник,който е бил точно с тези пропорции!
Толкова много хора са ми пращали отзиви не само писмени,но и в снимков материал и до сега не съм имала подобен като този.
Съжалявам за Вашия провал,но това ,че Вие не сте успели, не означава, че рецептата не е както трябва ...
Жалко!
О, напротив, изобщо не беше провал този мой кулинарен експеримент! Сладкишът ми се получи и очарова семейството и гостите ми!
Но, както вече споделих, получи се прекрасен - не благодарение на Вашата рецепта, а с множество корекции от моя страна след като сверих пропорциите и начина на приготвяне от публикации за същия сладкиш в други кулинарни блогове!
Благодаря Ви все пак за идеята...
Защото прочетох ,че сте изхвърлили продукти ,затова достигнах до извода,че изобщо не се е получило.
Просто ми стана интересно как само от Вас получавам подобен отзив ,но както и да е де, важното е,че наистина се е получило и сте си хапнали от този вкусен десерт.
Незнам защо в тази рецепта правенето на карамела е малко наопаки-по принцип първо се карамелизира захарта и след това се добавя маслото,но иначе сладкиша наистина е супер!!Правила съм го по малко по-различна рецепта и става наистина много вкусен!!!!
здравейте. Направих сладкиша, получи се но карамела остана по дъното на тавата. На вкус е супер и се прави доста бързо. Благодаря!
Здр.колко мл трябва да е чашата 200мл-250мл? За захарта и брашното.
Използвам стандартна чаша от 250 мл.
Здравейте! Искам да споделя, че в началото бях малко скептична, но имах ябълки и реших да го направя. Това, което се получи беше тооолкова вкусен десерт, че Ви поздравявам за рецептата! Толкова сочен, сладък и с този вкус, който придават ябълките е просто невероятен! Определено ще го правя често!
Поздрави! :)
Може би трябва да го изпечем на водна баня както крем карамела за да се стопи самия карамел?
Публикуване на коментар