Ориз на фурна с булгур и пилешко
Необходими продукти:
2 пилешки цели бутчета, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. булгур, 1 среден морков, 2 глави лук, черен пипер на зърна, клонка целина (зелената част с листата), 1 с.л. универсална подправка със сушени зеленчуци, сол, черен пипер, растителна мазнина.
Начин на приготвяне:
В 2 л. вода слагаме около 10 зърна черен пипер, 1 глава лук нарязана на едро и клонката целина. Посоляваме и слагаме бутчетата. Варим до готовност. След това прецеждаме бульона и ако е необходимо порционираме бутчетата.
Наситняваме другата глава лук, както и моркова.
В сгорещена мазнина задушаваме.
Ориза измиваме няколко пъти до отмиване на нишестето т.е. до чиста вода и прибавяме заедно с булгура към задушените лук и морков. Разбъркваме и оставяме на умерен огън за около 5 мин.. Добавяме универсалната подправка и отново разбъркваме. Прибавяме черпак по черпак от бульона. Подправяме със сол и черен пипер. Когато оризът и булгурът достигнат почти сварено състояние, преместваме цялата смес в тава. Слагаме 2-3 черпака от бульона и разпределяме пилешкото месо.
В загрята на 150 градуса с вентилатор фурна, печем до готовност.
Така с бавно печене оризът става много пръхкав и не се изсушава.
Опитайте и Вие!
Необходими продукти:
2 пилешки цели бутчета, 1 ч.ч. ориз, 1 ч.ч. булгур, 1 среден морков, 2 глави лук, черен пипер на зърна, клонка целина (зелената част с листата), 1 с.л. универсална подправка със сушени зеленчуци, сол, черен пипер, растителна мазнина.
Начин на приготвяне:
В 2 л. вода слагаме около 10 зърна черен пипер, 1 глава лук нарязана на едро и клонката целина. Посоляваме и слагаме бутчетата. Варим до готовност. След това прецеждаме бульона и ако е необходимо порционираме бутчетата.
Наситняваме другата глава лук, както и моркова.
В сгорещена мазнина задушаваме.
Ориза измиваме няколко пъти до отмиване на нишестето т.е. до чиста вода и прибавяме заедно с булгура към задушените лук и морков. Разбъркваме и оставяме на умерен огън за около 5 мин.. Добавяме универсалната подправка и отново разбъркваме. Прибавяме черпак по черпак от бульона. Подправяме със сол и черен пипер. Когато оризът и булгурът достигнат почти сварено състояние, преместваме цялата смес в тава. Слагаме 2-3 черпака от бульона и разпределяме пилешкото месо.
В загрята на 150 градуса с вентилатор фурна, печем до готовност.
Така с бавно печене оризът става много пръхкав и не се изсушава.
Опитайте и Вие!
2 коментара:
Благодаря ти за рецептата, спазих я на 100 % и се получи нещо превъзходно.
Радвам се, че ти е харесала рецептата ,Нико!
Публикуване на коментар