неделя, 30 август 2015 г.

Сушени домати в зехтин и подправки


Сушени  домати в зехтин и подправки





Продуктите ,които използвах са:

2 кг. домати сорт "Рома" 
1,250мл. зехтин екстра върджин
химамайска сол
черен пипер на зърна
12-15 скилидки чесън
дафинов лист
каперси
прясна мащерка
пресен риган 



Начин на приготвяне:

На първо място Ви съветвам да използвате хубави месести домати за консервиране и най-добрите за мен са сорт "Рома".



Представляват не много големи ,но продълговати на форма .
Измийте ги и ги разрежете по дължина на две,а после на още две.
Подредете ги върху плоска тава с хартия за печене, посолете ги и ги полейте с малко зехтин или олио.
Сушенето е в зависимост от това,колко вода съдържат.
При мен отне 6 часа.




Суших ги във фурна с включен вентилатор тъй като тавите бяха две и на 100 градуса.
След като се сбръчкат и леко краищата им започнат да хващат коричка са готови.




Остават леко мазнички  от мазнината, с която сте ги полели преди печене.
Сега вече Ви трябват сухи бурканчета,които се затварят плътно.
Сложете подправките,които обичате.
Аз заложих на дафинов лист, хиламайска сол,пипер на зърна,скилидки чеън и по няколко зрънца каперси.
Сложих и по клонка мащерка и риган. 
Тях Ви съветвам да ги махнете след няколко дни,тъй като ще са овкусили олиото/зехтина , а и много бързо започват да загниват.
Сложете най-отдолу по един дафинов лист 1-2 скилидки чесън,няколко каперси ,които придават лека киселинност, хималайска сол ползвах аз,но сложете каквато желаете , 2-3 зрънца черен пипер и наредете доматите.




Така редувайте докато напълните бурканчето.
На мен ми излязоха две бурканчета, едното от 250г. другото от 500г.
Напълнете със зехтин или олио ,затворете добре и съхранявайте в хладилник.
Овкусената мазнина е идеална за салати и всякакви други предястия ,а с доматите можете да си приготвите фокача, пици или песто "Росо" или каквото пожелаете, вариантите са много.
До 6 месеца четох,че могат да се съхраняват в хладилник.
Това е!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

8 коментара:

Валентина каза...

Толкова са апетитни! Направо да си придърпа човек бурканчето от снимката и да си ги похапне така, с мек хлебец! Поздравления, Ели!

Elena Dimitrova каза...

Благодаря много за милите думи! Още след седмица ще видя да стъкмя нещичко с тях! Очарована съм от резултата и се радвам,че се престраших и ги приготвих

Unknown каза...

Прекрасно поднесена информация с чудесни снимки!!!

Elena Dimitrova каза...

Благодаря от сърце!

Анонимен каза...

Уникални са и страхотно лесно се приготвят!
Преди няколко години моя мъж по врме на постите беше в Италия и каза, че подобни сушени доматчета са го спасили от гладна смърт, та сега като ги видях и ги направих :))
Благодаря, Ели!!!

Мери

Elena Dimitrova каза...

Аз отдавна им се каня,но едва сега се престраших да ги приготвя и съжалявам,че не е било по-рано!
Благодаря за хубавите отзиви!

Анонимен каза...

А каперсите от бурканче ли са?

Elena Dimitrova каза...

Да, консервирани в бурканче от магазина

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...