неделя, 30 август 2015 г.

Босилек



Босилек




Босилекът е силно благоуханно растение,чиито листа се използват като подправка за най-различни видове ястия.
Той се е превърнал в една от най-разпознаваемите билки в света,откакто сос Песто става широко популярен.
Босилекът е богат на калций, желязо,витамин К както и витамин А, магнезий,калий и манган.
Разбира се той е незаменима подправка в редица  ястия от италианската кухня.
Използва се и за подправяне на различни видове меса, а с него се правят и най-различни сосове и маринати като разбира се най-известният сос е сос Песто както споменахме.
Много добре си подхожда с говеждо и дивечово месо и прекрасно се допълва с картофени и зелеви ястия.
Пресният босилек се използва за овкусяване на ястия с риба и яйца,а с него се прави  и вкусната салата "Капрезе".
Без него италианската кухня нямаше да бъде същата.
Аз лично предпочитам да го използвам свеж и също съм си го засадила в саксия и си имам под ръка свежи листенца от това благоуханно растение винаги, когато ми потрябва.
Обожавам да го прибавям в сосовете за спагети,като любимия ми е "Болонезе" , а също така си консервирам и сос за спагети за зимата,като той е неизменна част от съставките в него.
Както и другите билки и подправки,които имам засадени у дома и босилека подрязвам периодично и изсушавам за чай през зимата,който преборва и най-упорития бронхит.
Ако все пак нямате у дома свеж босилек,а си купувате, съхранявайте в хладилник като го обвиете  в пласт кухненска хартия и така ще издържи по-дълго.

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...