вторник, 11 август 2015 г.

Мащерка

Мащерка




Свежата мащерка е една от предпочитаните от мен подправки  тъй като е толкова ароматна и придава един по-специален вкус на ястията. 
Тя е подходяща да се прибави към различни месни и зеленчукови ястия както и към боб и яйца.
Добър източник е на желязо ,манган, а също така и калций.
Изобилства и от етерични масла и минерални соли.

Винаги,когато имате възможност избирайте прясна мащерка вместо сушена тъй  като е по-благоуханна. 
Аз си садя и си имам в саксийка целогодишно, като периодично я подрязвам и изсушавам , а след това съхранявам в добре затворен стъклен буркан и разбира се използвам за чай,който зимно време с лъжичка мед и резен лимон тонизира и действа ободряващо.
Наскоро си набавих и лимонова мащерка,която има превъзходен цитрусов аромат и която обожавам да приготвям с пилешко.

Когато използвате мащерката в кулинарията винаги я добавяйте в самото начало на подготовката на ястието, за да има възможност да си освободи аромата и етеричните масла и така ще извлечете максимално от тази страхотна подправка и билка.
Изключително добре се съчетава и с всякакъв вид паста,макарони и спагети.
Прекрасно се допълва с всякакви ястия с боб, а ако варите риба на пара прибавете няколко стръкчета мащерка за по-специален вкус.
Изисканост на Вашите ястия с месо можете отново да постигнете с няколко клонки от уханната билка.

2 коментара:

http://eliquilling.blogspot.com/ каза...

Здравейте , как да използвам лимоновата мащерка ? Имам я от скоро ! Благодаря :)

Elena Dimitrova каза...

използва се по същият начин както обикновената,особено е подходяща за маринати или като запечатвате месо на тиган за овкусяване на мазнината

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...