Празничен шоколадово-портокалов кекс
Необходими продукти:
3 яйца,
1 ч.ч. захар, захаросани портокалови корички от 3 портокала,
2 ч.ч. брашно (пресято),
1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок,
1/2 ч.ч. олио,
1 пакетче бакпулвер,
7 с.л. неподсладено какао.
За ганаша:
200мл. течна сладкарска сметана,
100г. черен шоколад,
100г. бял шоколад
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, до получаване на пухкава смес, прибавят се портокаловия сок и олиото. Отново разбиваме. Следва пресятото с бакпулвера брашно и какаото.
Разбиваме до гладка смес. Прибавяме захаросаните портокалови корички - на 3 портокала използвах аз и отново разбъркваме всички този път с шпатула. Ако Ви се стори много гъста сместа разредете с още 2-3 с.л. портокалов сок.
Намазняваме и набрашняваме кексова форма или съд за печене по избор и изсипваме сместа.
Печем на 170 градуса с вентилатор до суха клечка.
Като е готов охлаждаме и обръщаме на решетка. Оставяме още за 10 мин. да се доохлади.
В 2 купички разделяме сметаната на по 100 мл. като в едната слагаме черния шоколад, а в другата белия.
Загряваме в микровълнова за около 20 сек на пълна мощност като много внимаваме да не заври сместа , защото се пресича. Ако Ви притеснява тази манупулация загрейте първо сметаната и след това сложете шоколада и разбъркайте до пълното му втечняване.
Покриваме кекса първо с черния после с белия шоколад и оставяме да стегнат за около 15 мин.Много лъскав вид добива, а от вътре остава сочен.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Необходими продукти:
3 яйца,
1 ч.ч. захар, захаросани портокалови корички от 3 портокала,
2 ч.ч. брашно (пресято),
1/2 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок,
1/2 ч.ч. олио,
1 пакетче бакпулвер,
7 с.л. неподсладено какао.
За ганаша:
200мл. течна сладкарска сметана,
100г. черен шоколад,
100г. бял шоколад
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта, до получаване на пухкава смес, прибавят се портокаловия сок и олиото. Отново разбиваме. Следва пресятото с бакпулвера брашно и какаото.
Разбиваме до гладка смес. Прибавяме захаросаните портокалови корички - на 3 портокала използвах аз и отново разбъркваме всички този път с шпатула. Ако Ви се стори много гъста сместа разредете с още 2-3 с.л. портокалов сок.
Намазняваме и набрашняваме кексова форма или съд за печене по избор и изсипваме сместа.
Печем на 170 градуса с вентилатор до суха клечка.
Като е готов охлаждаме и обръщаме на решетка. Оставяме още за 10 мин. да се доохлади.
В 2 купички разделяме сметаната на по 100 мл. като в едната слагаме черния шоколад, а в другата белия.
Загряваме в микровълнова за около 20 сек на пълна мощност като много внимаваме да не заври сместа , защото се пресича. Ако Ви притеснява тази манупулация загрейте първо сметаната и след това сложете шоколада и разбъркайте до пълното му втечняване.
Покриваме кекса първо с черния после с белия шоколад и оставяме да стегнат за около 15 мин.Много лъскав вид добива, а от вътре остава сочен.
Да Ви е сладко!
ко използвате рецепта от този блог моля посочете активен линк към рецептата!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Няма коментари:
Публикуване на коментар