четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Понички

Понички



Необходими продукти за тестото:

5 ч.ч. брашно  (в зависимост от типа брашно, което ползвате може и малко повече да Ви е нужно),

 1 ч.л. сол,
 5 с.л. захар, 
1 кубче жива мая (40-42г.),
 3 с.л. масло или олио, 
3 ванилии, 
1 ч.ч. прясно мляко, 
4 яйца, 
олио за пържене.


Необходими продукти за крема:


4 яйца, 
1 л. прясно мляко,
 2 ванилии, 
1 ч.ч. захар, 
1 ч.ч. брашно.





Начин на приготвяне:
В топлото мляко се разтваря маята + захарта, а след като шупне се слата яйцата, маслото, солта и малко по малко брашното ,докато се получи меко тесто. Оставя се да втаса. След като втаса се разточва на лист с дебелина 1 см. и  с помощта на чаша се режат кръгчета. Оставят се да втасат върху набрашнена повърхност и покрити за 20 мин, , след което се обръщат от другата страна и втасват още толкова.

В нагорещена мазнина на умерена температура се пържат, аз използвах тенджерка наполовина пълна с олио и две по две ги пържех , като след като се нагорещи веднъж мазнината става изключително бързо.





Оставят се да се отцедят върху кухненска хартия и като се охладят пълним с крема с помощта на удължен накрайник, а самият крем приготвяме като сложим в дълбок съд половината мляко да заври, а другата половина разбием с яйцата, ванилиите, захарта и брашното и на тънка струйка прибавим към заврялото мляко. Продължаваме с енергични движения да разбъркваме крема докато се сгъсти ( остават следи от телта за разбиване) и отнемаме от котлона, като също така внимаваме и да не загори.
Поничките поръсваме обилно с пудра захар!

Рецептата е благодарение на Дора Грозева!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!













Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...