Понички
Необходими продукти за тестото:
5 ч.ч. брашно (в зависимост от типа брашно, което ползвате може и малко повече да Ви е нужно),
1 ч.л. сол,
5 с.л. захар,
1 кубче жива мая (40-42г.),
3 с.л. масло или олио,
3 ванилии,
1 ч.ч. прясно мляко,
4 яйца,
олио за пържене.
Необходими продукти за крема:
4 яйца,
1 л. прясно мляко,
2 ванилии,
1 ч.ч. захар,
1 ч.ч. брашно.
Начин на приготвяне:
В топлото мляко се разтваря маята + захарта, а след като шупне се слата яйцата, маслото, солта и малко по малко брашното ,докато се получи меко тесто. Оставя се да втаса. След като втаса се разточва на лист с дебелина 1 см. и с помощта на чаша се режат кръгчета. Оставят се да втасат върху набрашнена повърхност и покрити за 20 мин, , след което се обръщат от другата страна и втасват още толкова.
В нагорещена мазнина на умерена температура се пържат, аз използвах тенджерка наполовина пълна с олио и две по две ги пържех , като след като се нагорещи веднъж мазнината става изключително бързо.
Оставят се да се отцедят върху кухненска хартия и като се охладят пълним с крема с помощта на удължен накрайник, а самият крем приготвяме като сложим в дълбок съд половината мляко да заври, а другата половина разбием с яйцата, ванилиите, захарта и брашното и на тънка струйка прибавим към заврялото мляко. Продължаваме с енергични движения да разбъркваме крема докато се сгъсти ( остават следи от телта за разбиване) и отнемаме от котлона, като също така внимаваме и да не загори.
Поничките поръсваме обилно с пудра захар!
Рецептата е благодарение на Дора Грозева!
5 ч.ч. брашно (в зависимост от типа брашно, което ползвате може и малко повече да Ви е нужно),
1 ч.л. сол,
5 с.л. захар,
1 кубче жива мая (40-42г.),
3 с.л. масло или олио,
3 ванилии,
1 ч.ч. прясно мляко,
4 яйца,
олио за пържене.
Необходими продукти за крема:
4 яйца,
1 л. прясно мляко,
2 ванилии,
1 ч.ч. захар,
1 ч.ч. брашно.
Начин на приготвяне:
В топлото мляко се разтваря маята + захарта, а след като шупне се слата яйцата, маслото, солта и малко по малко брашното ,докато се получи меко тесто. Оставя се да втаса. След като втаса се разточва на лист с дебелина 1 см. и с помощта на чаша се режат кръгчета. Оставят се да втасат върху набрашнена повърхност и покрити за 20 мин, , след което се обръщат от другата страна и втасват още толкова.
В нагорещена мазнина на умерена температура се пържат, аз използвах тенджерка наполовина пълна с олио и две по две ги пържех , като след като се нагорещи веднъж мазнината става изключително бързо.
Оставят се да се отцедят върху кухненска хартия и като се охладят пълним с крема с помощта на удължен накрайник, а самият крем приготвяме като сложим в дълбок съд половината мляко да заври, а другата половина разбием с яйцата, ванилиите, захарта и брашното и на тънка струйка прибавим към заврялото мляко. Продължаваме с енергични движения да разбъркваме крема докато се сгъсти ( остават следи от телта за разбиване) и отнемаме от котлона, като също така внимаваме и да не загори.
Поничките поръсваме обилно с пудра захар!
Рецептата е благодарение на Дора Грозева!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Няма коментари:
Публикуване на коментар