неделя, 23 ноември 2014 г.

Щолен

Щолен




Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. топло прясно мляко, 1 пакетче суха мая/ 10 г. жива мая, 2 яйца, 1 ч.ч. захар,  4 ч.ч. брашно, 125г. краве масло (1 пакетче) , 250г. стафиди, 125 мл. ром, 125г. бадеми, 35г. захаросани портокалови корички, 35г. захаросани лимонови корички, може всякакви сушени плодове по избор да сложите.

За покриване:
Разтопено краве масло, пудра захар


Начин на приготвяне:
Стафидите се накисват с рома за 24 часа.
Маята разтваряте в топлото мляко заедно със захарта. Оставя се да шупне след което се прибавят леко разбитите яйца и мекото масло. Малко по малко се прибавя брашното. Като стане лепкаво тестото се слагат изцедените от ромът стафиди, оваляни в брашно за да не потънат на дъното на тестото. Ромът може да  запазите и да го добвите към тестото ако желаете.
Прибавят се на ситно нарязаните бадеми и сушени плодове както и лимоновите и портокаловите корички.




Аз си ги направих в домашни условия предната вечер можете да видите тук как да си ги направите и вие.



Замесва се меко тесто и се оставя да почине около 20-30 мин.



След това оформете както желаете аз отлетох за по-нестандартен вид и оставете за още 10 мин.






Печете на 180 градуса и ако започне да покафенява отгоре, покрийте с алуминиево фолио и печете до готовност като пробвате с клечка или дървен шиш и щом като излезе сух значи е готов щоленът.
Оставете на решетка и щом се охлади леко намажете с разтопено масло и покрийте обилно с пудра захар.
Търсих из нета много рецепта за щолен и попаднах все на различни така, че това е моят начин,по-който го приготвих.
Ако Ви е допаднал ,пробвайте и Вие!













Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...