вторник, 4 ноември 2014 г.

Хляб със сушени мариновани домати и маслини



                                      Хляб със сушени мариновани домати и маслини




Необходими продукти:

Около 800 г. брашно  или до получаване на гладко тесто, 460 мл. топла вода, 1 кубче жива мая ,1 бр. бурканче със сушени мариновани домати (165г.), 100г. черни маслини, 4 с.л. зехтин, 1 ч.л. захар, 2 ч.л. сол.


  • Начин на приготвяне:
    В топлата вода се разтваря маята заедно със захарта, изчакваме да шупне и след това прибавяме зехтинът , солта и малко по малко брашното. Като се получи лепкаво тесто се добавят нарязаните сушени домати и нарязаните черни маслини, предварително почистени от костилките. Дозамесва се меко, гладко тесто и се оставя да почине, докато удвои обема си. Тестото става много уханно.

    Аз разделих на две втасалото тесто, като от едната част направих 5 хлебчета, а от другата част направих един голям хляб. Оставят се отново да втасат на топло. Като са удвоили обема си се оформя по желание и се правят разрези или шарки също по желание!
    Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса до получаване на кафеникава коричка, обикновено се получава за 25-30 мин. , но все пак зависи и от фурната, а след това ако искате хрупкава коричка, оставяте да се охлади на решетка, а ако искате мека коричка покривате с кърпа .










    Този хляб го обожавам аз лично за сандвичи тъй като е предварително овкусен и много ароматен.





Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...