Кюфтета с бял сос
Необходими продукти:
500г. кайма смес,
1 к.ч. ориз,
2 глави лук,
1 морков,
300г. кисело мляко,
1 цяло яйце + 2 жълтъка,
1,5л. бульон/ вода, 6 с.л. брашно ,черен пипер на зърна, сол,черен пипер млян,
1/2 връзка магданоз,
сокът от 1/2 лимон, 1 ч.л. подправка за кайма,
брашно за овалване на кюфтетата
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с белтъка от яйцето, ориза, ситно нарязаната 1 глава лук, подправката за кайма и няколко стръка ситно нарязан магданоз.
Правят се не много стегнати кюфтета , за има място оризът като се свари да се надуе, без да се развали цялостта им.
В плитка тенджера (аз използвам тази на Деличия,защото е мултифункционална и си приготвям ястията от самото начало и не ми се налага да сменям и мия съдове) се слага бульона , аз имах пилешки тъй като го замръзявам , а не го изхвърлям като ми е излишен , но ако не разполагате с такъв го заменете с вода. Подсоляваме го с 1/2 ч.л. сол.
Прибавяме към него другата глава лук и моркова нарязани на едро както и 5-6 зърна черен пипер.
След като заври оставяме на умерена температура и слагаме кюфтетата ,които са оваляни в брашно. Като се сварят се изваждат и се пасира бульона със зеленчуците и черния пипер, а след това се прецежда през фина цедка.
В тенджера или съд, в който ще се довърши приготвянето на ястието се разбиват 3-те жълтъка с киселото мляко и брашното ( аз използвах телта за разбиване на яйца към пасатора за по-сигурно) и се връща на котлона.
Като започнат да се появяват мехурчета с помощта на черпак се слага от бульона на тънка струйка като се разбърква енергично с тел за яйца.
Гъстотата зависи изцяло от Вашето предпочитание и затова сложете толкова бульон, колкото искате да е гъсто или съответно рядко ястието.
Подправяме със сокът от лимона, сол и черен пипер.
Трябва да се получи гладък и плътен сос като за фрикасе.
Прибавят се кюфтетата и се оставя още за около 5 мин. ястието на котлона под капак.
Непосредствено преди поднасяне поръсете обилно със ситно нарязан магданоз и резен лимон.
Необходими продукти:
500г. кайма смес,
1 к.ч. ориз,
2 глави лук,
1 морков,
300г. кисело мляко,
1 цяло яйце + 2 жълтъка,
1,5л. бульон/ вода, 6 с.л. брашно ,черен пипер на зърна, сол,черен пипер млян,
1/2 връзка магданоз,
сокът от 1/2 лимон, 1 ч.л. подправка за кайма,
брашно за овалване на кюфтетата
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва с белтъка от яйцето, ориза, ситно нарязаната 1 глава лук, подправката за кайма и няколко стръка ситно нарязан магданоз.
Правят се не много стегнати кюфтета , за има място оризът като се свари да се надуе, без да се развали цялостта им.
В плитка тенджера (аз използвам тази на Деличия,защото е мултифункционална и си приготвям ястията от самото начало и не ми се налага да сменям и мия съдове) се слага бульона , аз имах пилешки тъй като го замръзявам , а не го изхвърлям като ми е излишен , но ако не разполагате с такъв го заменете с вода. Подсоляваме го с 1/2 ч.л. сол.
Прибавяме към него другата глава лук и моркова нарязани на едро както и 5-6 зърна черен пипер.
След като заври оставяме на умерена температура и слагаме кюфтетата ,които са оваляни в брашно. Като се сварят се изваждат и се пасира бульона със зеленчуците и черния пипер, а след това се прецежда през фина цедка.
В тенджера или съд, в който ще се довърши приготвянето на ястието се разбиват 3-те жълтъка с киселото мляко и брашното ( аз използвах телта за разбиване на яйца към пасатора за по-сигурно) и се връща на котлона.
Като започнат да се появяват мехурчета с помощта на черпак се слага от бульона на тънка струйка като се разбърква енергично с тел за яйца.
Гъстотата зависи изцяло от Вашето предпочитание и затова сложете толкова бульон, колкото искате да е гъсто или съответно рядко ястието.
Подправяме със сокът от лимона, сол и черен пипер.
Трябва да се получи гладък и плътен сос като за фрикасе.
Прибавят се кюфтетата и се оставя още за около 5 мин. ястието на котлона под капак.
Непосредствено преди поднасяне поръсете обилно със ситно нарязан магданоз и резен лимон.
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
4 коментара:
Приемете от мен един съвет, относно набрашняването на кюфтетата.Не е необходимо.Достатъчно е кюфтетата да са в не много плитък съд.Залейте ги с врялия бульон или вода и това е достатъчно да останат цели. Изпробвано е. Знам го от много голям готвач.
Благодаря за съвета,определено ще го приложа !
Oriza trqbva li da e svaren ili se dobavq surov?
Добавя се суров,но можете и да не слагате ориз ,ако смятате,че ще станат твърде "тежки" кюфтетата
Публикуване на коментар