Катми
Необходими продукти:
3 яйца,
20г. жива мая,
1 ч.л. сол,
500мл. прясно мляко,
350г. брашно,
щипка сода за хляб,
олио за намазване на тигана, масло за намазване на всяка катма.
Начин на приготвяне:
В част от топлото мляко се разтваря маята и се оставя да шупне.
Когато това стане се добавя другата част от млякото (топло), яйцата (на стайна температура) едно по едно и се разбиват с тел. Не е необходима намесата на миксер.
Добавя се малко по малко брашното, до пълното му усвояване.
Покриваме купата или съда със сместа с фолио за свежо съхранение или кърпа и се оставя на стайна температура да втаса за около 30 мин. Като втаса сместа се слага и содата за хляб.
Ето така трябва да изглежда втасалата смес:
След това с добре загрят тиган с незалепващо покритие на умерена температура се маже първо с масло /олио и се изсипва 1 черпак (стандартна големина за супа) от сместа. Рзпределя се равномерно и като се появят шупли се обръща от другата страна.
Като е готова всяка катма се маже с масло и така докато свърши сместа.
Излязоха ми 10 бр.
Гарнирайте на вкус.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Необходими продукти:
3 яйца,
20г. жива мая,
1 ч.л. сол,
500мл. прясно мляко,
350г. брашно,
щипка сода за хляб,
олио за намазване на тигана, масло за намазване на всяка катма.
Начин на приготвяне:
В част от топлото мляко се разтваря маята и се оставя да шупне.
Добавя се малко по малко брашното, до пълното му усвояване.
Покриваме купата или съда със сместа с фолио за свежо съхранение или кърпа и се оставя на стайна температура да втаса за около 30 мин. Като втаса сместа се слага и содата за хляб.
Ето така трябва да изглежда втасалата смес:
След това с добре загрят тиган с незалепващо покритие на умерена температура се маже първо с масло /олио и се изсипва 1 черпак (стандартна големина за супа) от сместа. Рзпределя се равномерно и като се появят шупли се обръща от другата страна.
Като е готова всяка катма се маже с масло и така докато свърши сместа.
Излязоха ми 10 бр.
Гарнирайте на вкус.
Да Ви е сладко!
Благодаря Ви от сърце!
13 коментара:
Рецептата е хубава ,но катмите стават най-вкусни когато са печени на сач
О да спор няма, но като не разполагаме със сач и на тиган за палачинки става :)
Кога се добавя солта?
И като сложих 20гр мая в млякото 30мин не може да шупне - как става за по бързо и кви са признаците на шупне?- мехурчета ли?
Появяват се мехурчета,но ако е твърде топла течността, в която активирате маята, тя се "убива" и не шупва
Благодаря за хубавата рецепта. Снощи ги правих и станаха много вкусни!
Благодаря за хубавата рецепта. Снощи ги правих и станаха много вкусни!
Много се радвам, че са Ви харесали!
може ли да се сложи суха мая,вместо жива? и колко ако може?
Разбира се,че може 20г. жива мая се равнява на 7 г. суха т.е. едно пакетче.
Страхотни са и ми станаха. Преди съм правила по други рецепти и все не се получаваха а с тази станаха превъзходни.
Радвам се, че Ви е допаднала рецептата :)
В млякото може ли малко захар(щипка), за да шупне по-добре маята.Вода не се ли добавя малко? За около 20 катми например всичко от рецептата х2 ли, или има друга тънкост.Харесах рецептата , но съм още любител. Купих си глинен сач от Бачково и много искам да го изпробвам. За рецептата (y) страхотна , моята баба ги правеше много вкусни и като ги видях сега се върнах в спомените си (лятната ваканция на село). :)
Вода не се слага, а мярката ми е черпак за супа и ги пека в стандартен тиган за палачинки. Имам и сач обаче нещо не мога да ги измайсторя там доста ми залепват и се отказах от опитите
Публикуване на коментар