вторник, 6 май 2014 г.

Мазен хляб


                                                                        Мазен хляб

                               



Необходими продукти:1-1,200 кг брашно ,1 с. л. захар ,1 с. л. оцет ,3 с. л. олио ,1 ч. ч. мас ,1 кубче мая ,3 яйца ,500 мл вода ,200 г сирене ,1 с. л. сол.

Начин на приготвяне:  Маята се разтваря в 500 мл вода, след това се слагат захарта и солта и се разбърква добре. Наливат се олиото и оцетът, разбърква се. Двете яйца и белтъкът на третото се разбиват добре и се смесват с маята (жълтъкът се запазва за намазване). С бъркане постепенно се сипва брашното. Замесва се тесто и се оставя да втаса.Втасалото тесто се разделя на 2 топки с различна големина, които се разточват на тънки кори. По-голямата кора се намазва обилно с мас, поръсва се със сирене и се покрива с по-малката кора. След това корите се навиват на руло, аз го разрязах на две по дължина и го усуках и се слага в намаслена тава. Оставя се да втаса. Хлябът се намазва с жълтъка на третото яйце като след това сложих и няколко розички и листенца. Пече се в предварително загрята на 250 градуса фурна, като температурата постепенно се намалява до 180 градуса.
Тази рецепта я ползвам от 2 години и винаги изчезва мазния хляб още директно от фурната :)

Източник: bonapeti.bg

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...