четвъртък, 15 май 2014 г.

Портокалови понички



                                                Портокалови понички

Необходими продукти: 700г. брашно, 2 пакетчета суха мая за хляб/ 30г. жива мая,200г. захар, 1 ч.л. сол, 3 яйца леко разбити, 240мл. прясно мляко ,80 мл.олио, 2 с.л. прясно изцеден портокалов сок, кората на един портокал.

Начин на приготвяне: Млякото се затопля и се разтваря маята ако е кубче с малко захар,докато шупне.
Брашното се пресява и се смесва с останалите сухи съставки. Прави се кладенче. Прибавят се разбитите , олиото и млякото с шупналата мая както и портокаловия сок.
Замесва се меко тесто. Оставя се да почине докато удвои обема си (минимум час) и след това се разточва на пласт с дебелина не повече от сантиметър. С набрашнена водна чаша се правят кръгчетата, а след това с малка се правят дупките в средата.






Оставят се да се отпуснат още 10 мин. преди да се пържат.
Пържих ги във фритюрник за да не се загуби формата им и да станат плоски, а след това се оставят да се отцедят на кухненска хартия.



Могат да се поръсят с пудра захар или с шоколад, аз направих белтъчна глазура като разбих 1 белтък с 130г. пудра захар и 4 капки лимонов сок. После разделих на 3 сместа. Едната част оставих бяла, другата с какао оцветих в кафяво, а третата със сладкарска боя в розово оцветих и после украсих с най-различни видове захарни фигурки,смлени бадеми и кокосови стърготини.
Да ви е сладко!



Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...