сряда, 21 май 2014 г.

Плодова пита


                                                                      Плодова пита





Необходими продукти за пандишпановата платка: 2 ванилии на прах, 1 бакпулвер, 130г. захар, 150г. брашно, 6 яйца.

За яйчения крем: 1 л. прясно мляко, 1 ч.ч. захар, 2 ванилии на прах, 2 желатина, 4 жълтъка, 4 с.л. брашно.

За украса: 3 пак. желатин, плодове според сезона и вкуса, листчета мента за свежест.


Начин на приготвяне:
Отделят се белтъците от жълтъците. Разделя се между тях захарта и белтъците се разбиват на сняг, а жълтъците на крем докато си удвоят обема. Брашното, бакпулвера и ванилиите се разбъркват много добре в отделна купа и към жълтъците се прибавят на 3 части, част белтъци, част сухи съставки като се бъркат с шпатула в една посока за да не спаднат. Така на 3 пъти.


Белтъците разбиваме на твърд сняг ...


..... жълтъците на кремообразна смес заедно със захарта до удвояване на обема

.... и така изглежда сместа готова за изсипване във формата за печене


След това сместа се изсипва в подходяща форма с подвижно дъно ,покрита с хартия за печене и за всеки случай намаслена и набрашнена.
Пече се блата в предварително загрята на 180г. фурна с включен вентилатор за около 20 мин. все пак проверете с шиш или клечка за зъби дали е суха и тогава извадете от фурната. Оставя се да се охлади и се разрязва на 2. Ако формата ви обаче не е като моята квадратна и се надигне повече режете на 3.





Крема се приготвя като се кипне млякото със захарта и ванилиите докато се разтворят напълно. В отделна купичка слагате малко от млякото и размивате брашното ,а след това прибавяте в тенджерката с останалото мляко на тънка струйка.Разбърквате добре с тел.Отстранявате от огъня и пак се взема малко от млякото и разтваряте жълтъците до уеднаквяване на температурата. Отново се връща на котлона на слаб огън за 3-4 мин. при непрекъснато бъркане. Отнема се от огъня. Оставя се да се охлади леко. Разтваряте пакетчетата желатин според указанието на опаковката във вода, а като набъбне го разтворих за 15 сек. в микровълновата до втечняване.
! Вземат се 2 черпачета от яйчения крем и с него се покрива долния блат на платката, още преди да се сложи желатина за да стане мек и напоен.
Прибавя се малко от млякото пак да се уеднакви температурата и слагате към останалото. Охлаждате .
Във формата върху долния блат се изливаяйчената смес като се оставят 2 черпака от нея. Захлюпва се с другата част от блата и се слагат и черпачетата яйчена смес за основа на плодовете.
Аз оставих в хладилника 1 нощ.
На сутринта когато се беше стегнало, разтворих желатина според указанията, нарязах плодовете и тук идва играчката топи се всеки плод и се реди. Въпрос на въображение е как искате да изглежда. Стяга се за още 20 мин. много бързо става и това е!
Да ви е сладко!




Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...