вторник, 27 май 2014 г.

Еклерова торта



                                                                 Еклерова торта




Необходими продукти за еклерите: 1 ч.ч. брашно, 4 средни яйца, 1 ч.ч. вода, 1/2 ч.ч. олио, щипка сол.

За пандишпановия блат: 6 яйца, 125г. захар, 140г. брашно, 1 пакетче бакпулвер, 2 бр. ванилии.

За яйчения крем: 1 л. прясно мляко, 2 бр. ванилии, 5 с.л. натурално нишесте с връх, 4 жълтъка. Аз удвоих дозата.

2 желатина за част от крема.


Начин на приготвяне на еклерите: Водата и олиото с щипката сол се слагат в тенджерка да заврят. След това на части с бъркане се прибавя брашното до получаване на гъста,лепкава смес. Намаля се котлона и се бърка още 2-3 мин. за да се сготви брашното. Оставя се патеното тесто да се охлади и след това един по един се прибавят жълтъците до получаване на гладка смес.
На тавичка с пласт хартия за печене се оформят еднакви по големина еклерчета. Аз оформих част от тях с шприц, а друга част с 2 лъжички на топчета.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 мин.





Оставят се да се охладят.

За блата разделяме жълтъците от белтъците и разпределяме помежду им захарта. Белтъците разбиваме на твърд сняг, а жълтъците до удвояване на обема им.
Пресяваме брашното с ванилиите и бакпулвера и прибавяме на 3 пъти към жълтъчния крем част белтъци, част от брашното и така до получаване на хубав пухкав крем като се бърка с шпатула еднопосочно и внимателно за да не спадне сместа.
В кръгла тортена форма с хартия за печене се прехвърля сместа за блата и се пече на 180 градуса за 25 мин. или до готовност.
Охлажда се и се разрязва на две.
Крема се прави като се загрява млякото с ванилиите и захарта и като се разтопи захарта се прибавят нишестето, а след това и жълтъците при непрекъснато бъркане. 1/3 от крема се отделя за еклерите, а към останалата част се прибавя желатина разтворен според указанията на опаковката.
В същата тортена форма , в която сме опекли блата сглобяваме тортата.
Първо се пълнят еклерите.
Слага се най-отдолу в тортената форма блата, слага се крем и се редят еклерите. Заливат се с още от крема с желатина докато се покрият. Слага се и другия блат и се слага останалата част от крема. Оставя се да стегне за час в хладилника.
После се украсява по желание аз използвах ягоди потопени в желатин за блясък, стръкчета мента и напръсках с разатопен шоколад. От страни сложих кокосови стърготини и отново разтопен шоколад.
Получи се много свежа и вкусна торта !






2 коментара:

Виолета Василева / Кулинарна Авантюра каза...

Ааа, едното лебедче липсва, няма да се разберем така :) Тортата е станала чудесна Ели :)

Elena Dimitrova каза...

Благодаря Вили, другото лебедче си е на тортата,но не се вижда :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...