неделя, 11 май 2014 г.

Френски Кроасани


                                                                     Френски Кроасани






Необходими продукти: 500г. брашно, 2 пакетчета суха мая (14г) или 30г. жива мая, 250мл. топла вода, 3 ч.л. сол, 50 гр. / 3 с.л. захар, 100г. меко масло, 1 жълтък за намазване.

за оформянето на бутертестото: 250 г. масло

Начин на приготвяне: Брашното се пресява, не е задължително ,но аз го правя, прави се гладенче и се прибавя предварително размитата в топлата вода мая, солта, захарта и най-накрая маслото. Трябва да се получи меко гладко тесто.
Оставя се да втасва докато удвои обема си по рецепта е на стайна температура от 25 градуса за 2 часа.

 Маслото за оформянето се слага в плик и се разточва като се прибира в хладилника да стегне!
Като удвои обема си тестото с пръсти се прави в продълговата форма и се загръща лявата и дястана страна като се застъпят ...



 ... а след това горната и долната част  до като се получи като пакет ... цялото това оформяне е с ръце не с точилка .




Оставя се да почине още за 45 мин. на стайна температура




 Маслото се изважда от хладилника и се разрязва плика по ръбовете за да може да си запази цялостта. Тестото се разточва в продълговата форма и се слага в едния му край плочката масло.
Моето тесто стана много меко .




Прегъва се тестото както е показано и се разточва с точилка на гладък пласт.
Отново се прегъва на две и се разточва на продълговат пласт. Завива се в прозрачно фолио и се оставя в хладилника в тавичка за да се стегне.
След 20-тина мин. се изважда и се разрязва на 2 . Всяка част се разточва на продълговат пласт и се реже на триъгълници, като в нож се започва от горния десен ъгъл и се разрязва надолу. Получават се продълговати триъгълници един от горе и един от долу.

Оформят се кроасаните и се оставят да втасат на стайна температура около час. Дори да ви изглеждат малки разпределете ги в 2 тави много се надуват и като втасат и докато се пекат.






Броят им е 12-14 в зависимост от големината.
Намазват се с жълтък и по рецепта се пекат 10 мин. на 200 градуса и 12 мин. на 190 градуса.

Не отваряйте фурната защото спадат!
Не станаха първя прелест,но като за първи опит е добре, а и се унищожиха още докато ги извадих от фурната :)





Ако не съм била особено добра в обясненията тук можете да видите клипчето от което аз гледах и правих  ТУК

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...