Моето тесто за пица
Сега ще Ви покажа начина,по който правя тестото за пица.
В къщи обожаваме пица и всякакви видове паста - изобщо италианската храна като цяло.
От италианци съм чувала,че тестата им за пица съдържат единствено,брашно,вода , мая и сол.
Аз съм си направила пропорциите ,които са достатъчни за 2 тавички за пица с диаметър 32 см.
Експериментирала съм доста с тестата за пица по различни рецепти,но като,че ли тази най-ми допада.
Прекрасна основа е както за ПИЦА "МАРГАРИТА",така и за ЗАТВОРЕНАТА ПИЦА "КАЛЦОНЕ", а според това каква пица приготвяте можете да сложите в него и подправки, като чубрица (въпреки,че изобщо не приляга тъй като не е италианска подправка), риган или от тези готови миксове от сушени подправки за пица.
Необходимите продукти за тестото са:
300мл. вода
660г. брашно (3 ч.ч.)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче свежа мая за хляб или 1 пакетче от 7г. суха мая
3 с.л. зехтин
(препоръчвам Ви да използвате овкусен или такъв, в който са се мариновали сушени домати)
Начина на приготвяне е както за обикновените хлебни теста.
Разтворете в част от топлата вода маята, заедно със захарта и 1 ч.л. брашно.
Трябва да стане на гъста кашица,която оставяме на топло да шупне.
Ако помещението Ви не е топло , можете да сложите в съд с топла вода.
След като е шупнала маята, сложете брашното на плот или тава,в която ще месите, направете кладенче, изсипете останалата топла вода и маята, а по външния край на брашното посипете солта за да няма допир с маята.
Прибавете и зехтина, а често добавям в самото тесто и свежи подправки лятото,когато имам , а зимата сушени като риган и босилек.
Замесете меко и еластично тесто,което оставете за час покрито за да втаса или толкова време,че да удвои обема си.
След втасване се получава много "въздушно" .
Преместете тестото на подходящо място и го разделете на 2 равни части.
Разточете на пласт с дебелина не повече от сантиметър, защото при печене се надува доста и има опасност да стане пицата Ви дебела.
Сложете в намазнени тавички и гарнирайте с продукти по желание.
Ако не разполагате с пещ и печете на обикновена готварска печка или фурна, загрейте предварително на максималната температура ,която достига печката Ви , а ако имате вентилатор към нея , включете и него - той спомага за хрупкавата коричка.
Пекат се много за кратко поради високата температура и буквално след 10-12 минути ще имате разкошна пица с хрупкава коричка и мека сърцевина на блата.
Съвет: Когато извадите пицата от фурната още както е гореща, намажете "борда",който се е получил по края с четка напоена със зехтин и ще получите уникална хрупкавина!
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Сега ще Ви покажа начина,по който правя тестото за пица.
В къщи обожаваме пица и всякакви видове паста - изобщо италианската храна като цяло.
От италианци съм чувала,че тестата им за пица съдържат единствено,брашно,вода , мая и сол.
Аз съм си направила пропорциите ,които са достатъчни за 2 тавички за пица с диаметър 32 см.
Експериментирала съм доста с тестата за пица по различни рецепти,но като,че ли тази най-ми допада.
Прекрасна основа е както за ПИЦА "МАРГАРИТА",така и за ЗАТВОРЕНАТА ПИЦА "КАЛЦОНЕ", а според това каква пица приготвяте можете да сложите в него и подправки, като чубрица (въпреки,че изобщо не приляга тъй като не е италианска подправка), риган или от тези готови миксове от сушени подправки за пица.
Необходимите продукти за тестото са:
300мл. вода
660г. брашно (3 ч.ч.)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче свежа мая за хляб или 1 пакетче от 7г. суха мая
3 с.л. зехтин
(препоръчвам Ви да използвате овкусен или такъв, в който са се мариновали сушени домати)
Начина на приготвяне е както за обикновените хлебни теста.
Разтворете в част от топлата вода маята, заедно със захарта и 1 ч.л. брашно.
Трябва да стане на гъста кашица,която оставяме на топло да шупне.
Ако помещението Ви не е топло , можете да сложите в съд с топла вода.
След като е шупнала маята, сложете брашното на плот или тава,в която ще месите, направете кладенче, изсипете останалата топла вода и маята, а по външния край на брашното посипете солта за да няма допир с маята.
Прибавете и зехтина, а често добавям в самото тесто и свежи подправки лятото,когато имам , а зимата сушени като риган и босилек.
Замесете меко и еластично тесто,което оставете за час покрито за да втаса или толкова време,че да удвои обема си.
След втасване се получава много "въздушно" .
Преместете тестото на подходящо място и го разделете на 2 равни части.
Разточете на пласт с дебелина не повече от сантиметър, защото при печене се надува доста и има опасност да стане пицата Ви дебела.
Сложете в намазнени тавички и гарнирайте с продукти по желание.
Ако не разполагате с пещ и печете на обикновена готварска печка или фурна, загрейте предварително на максималната температура ,която достига печката Ви , а ако имате вентилатор към нея , включете и него - той спомага за хрупкавата коричка.
Пекат се много за кратко поради високата температура и буквално след 10-12 минути ще имате разкошна пица с хрупкава коричка и мека сърцевина на блата.
Съвет: Когато извадите пицата от фурната още както е гореща, намажете "борда",който се е получил по края с четка напоена със зехтин и ще получите уникална хрупкавина!
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
20 коментара:
Може ли тестото да престои в хладилник?
Може, но тогава го замесвате и веднага прибирате в хладилник без да втасва иначе ще превтаса, тъй като и в хладилника си удвоява обема
Благодаря за бързия отговор
Тестото стана супер,обаче т.к. аз нямам много опит в работата с тесто,имам нужда от насоки.Не мобах да го разточа добре,по-точно разточих и когато го преместих в тавичката,то се сви.Защо се получава така и др.път ми се е случвало?Извадих го от хладилника и го разточих на плота,като едва успях да разточа до големината на тавичката от печката!?Да не е трябвало да почакам да "се стопли"?И така се получи малко по-дебело,но изключително вкусно!
Благодаря ТИ,Ели!
Свива се , защото е еластично и аз така доста си играя докато го разтегля добре, но така се получава и най-добре е с ръце да се разнесе до края на тавичката.
Аз правя така, понеже това тесто е точно за 2 пици с диагонала на тавичките за пици, които се продават по магазините, разделям на две правя топки, след ,което оставям малко да се отпуснат примерно за 10 минути, лятото става и по-бързо заради топлия въздух и разточвам колкото мога с точилка ,пренасям пласта тесто върху намазнената тавичка и дооформям с ръбче т.е. с по-висока част по края за да не изтече това ,което слагам като плънка отгоре.
Следващите пъти ще е по-лесно обещавам :)
Много се радвам, че ти е харесало на вкус!
Поздрави!
Аз го правя по същия начин, но с олио а не зехтин. :) Разточвам с брашно така не се свива и като го сложите в намазнената тавичка си остава така-трябва да е на стайна температура не направо от хладилника:), дано съм помогнала на мен ми се получава.:) Ще пробвам и със зехтин!
Благодаря за страхотната рецепта! Получи се невероятно тесто и пицата стана много вкусна! Твоя е и моето тесто за пица!;)
Благодаря Ви и много се радвам,че Ви е допаднала рецептата :)
Поздрави!
Вече два пъти правя тестото, спазвам всичко а след изпичане пицата не ми бухва. Не мога да разбера на какво се дължи. Тестото на пицата отдолу след изпичане стана доста хрупкаво, не е меко, само към вътрешността е по меко, нормално ли е. Колко време се чака за да шепне маята /ползвам тази на кубчета/, мисля си там да не бъркам нещо.
Използвам суха мая на пакетчета и никога нямам проблем, но в случаите,когато използвам прясна на кубче отново ми се получава страхотно.
Предполагам,че като я разтворите Ви е прекалено топла водата и така убива дрождите и не шупва. Трябва да е леко топла водата ,кубчето да е добре разбито и да сложите захар може и малко брашно до гъста кашичка.
Трябва да стане на балончета и тогава означава,че е готова за използване в тесто.
Днес Пробвах Рецептата :)
Пицата Стана Превъзходна :)
ЕВАЛА За Рецептата !
Много Благодаря !
Благодаря ,Ники! Радвам се, че ти е допаднало!
Весело посрещане на Новогодишните празници!
Тестото е страхотно!Вече така ще правя пиците!
Благодаря за доверието и много се радвам,че Ви е харесало!
Поздрави!
От снимката не предобих представа, дали самият блат става като хрупкава коричка, или бухва.
Не бухва става на балончета при изпичане и с хрупкава коричка
Може ли да се използва пълнозърнесто брашно или смес - бяло пшенично + пълнозърнесто?
Може разбира се, но ще се наложи да увеличите с 1/2 ч.ч. брашното,тъй като пълнозърнестото е по-фино и не дава плътност на тестото
Промени се получи като по учебник!Ще препиша рецептата в готварската си тетрадка за бъдещи пици :) със здраве!
Получи се невероятно вкусна пица. Имах буркан със сушени домати и по ваше указание ползвах доматения зехтин. Благодаря за страхотната рецепта. Забравям вече за купеното тесто.
Публикуване на коментар