Конфитюр от кайсии
Необходими продукти:
2 кг. кайсии (почистен плод)
2 кг. захар
1 ч.л. лимонена киселина.
Начин на приготвяне:
Измийте и отстранете от кайсиите костилките.
Нарежете ги на парчета и ги сложете в подходящ съд.
Аз лично използвам тенджера, в която ще ги варя.
Посипете захарта върху тях.
Понеже са кисел плод слагам 1:1 захар и плод, но ако желаете сложете по-малко.
Оставете за 24 часа в хладилник.
На другия ден ще забележите,че са си пуснали сладка вода като сироп.
Сложете на котлона на умерена температура и варете, докато съдържанието стане 1/2 от първоначалното количество.
Аз познавам след като плода започне да се разпада.
Ето така изглеждаше:
Пасирайте до гладка смес или ако желаете парченца направяте само няколко оборота с пасатора.
Върнете на котлона.
Оставете за още 10 мин. като сложите лимомената киселина.
На 1 кг слага, 1/2 ч.л. от нея.
Внимавайте да не стане много гъсто сладкото, защото като изстине става още по-гъсто.
В добре измити буркани с винтови капаци изсипете горещия конфитюр, затегнете добре капака и обърнете с капака надолу.
От горещата смес се вакуумират и нямат нужда от заваряване.
Оставете така,докато изстинат.
Ако някой буркан избие капака, просто подгрейте отново количеството и преместете в друг буркан.
Това е!
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Няма коментари:
Публикуване на коментар