Нектар от праскови
Необходими продукти:
Необходими продукти:
1 кг. праскови
1 кг. захар ,но можете да сложите и 700г. ако искате да не Ви е много сладко
Начин на приготвяне:
Нарязваме прасковите, слагаме ги в тенджерка, поръсваме ги със захар и оставяме поне за 12 часа в хладилник, аз оставям за 24 часа.
Ще забележите, че захарта се е стопила и се е образувал сироп.
Сложете на котлона на умерена температура и след като се "разкашкат" плодовете, пасирайте.
Измерете какво количество Ви се е получила сместа и ако желаете нектар я разредете с 2 части вода т.е. ако имате 1,5 л. течност сложете 3 литра вода, ако обаче искате натурален сок, прецедете през цедка за да няма частици и разредете 1:3 ,но ще е нужно и да добавете още захар,защото се разрежда повече с вода. а все пак не искаме да се получи само неподсладена ,оцветена вода.
Оставяме да заври цялата течност (нектара + добавената вода) и можем да разпределяме в бутилките.
Тъй като не заварявам,а използвам бутилки с винтови капачки, както е горещ нектара налях в бутилките , затегнах добре капаците им и ги обърнах с капачките надолу.
Чува се как си "дръпват" въздуха и се вакуумират, но ако ползвате други заварете 5-10 мин. само за капачка.
Невероятен нектар ми се получи, направо лято в бутилка.
Можете да направите по същият начин и нектар или сок от кайсии
Опитайте и няма да съжалите.
Наздраве!
рецептата е адаптирана от ТУК
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
4 коментара:
Ели,да попитам като се смеси с водата нектара направо в бутилките ли се налива или се вари допълнително? Четох рецептата, но не можах да разбера.
Пепи, извинявай сега погледнах не съм уточнила, но се оставя да заври за 5 мин. и както е горещ да се налее в бутилките, за да си дръпне капачките самия горещ нектар
Много ти благодаря!
И аз благодаря,че ме коригира :)
Публикуване на коментар