понеделник, 9 юни 2014 г.

Кашкавалени питки с колбас


                                                     Кашкавалени питки с колбас

  

Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. топла вода , 2 пакетчета суха мая или 1 кубче жива мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1 с.л. захар, около 600 г. брашно или до получаването на меко,гладко леко лепкаво тесто ,1 жълтък за намазване размит с малко вода или мляко.


За плънката:
1 голямо яйце / 2 по-малки, 200г. кашкавал, 200 г. колбас (аз използвах жарено свинско месо от тези, които продават нарязани по веригите супермаркети)


Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто, трябва да остане леко лепкаво и се оставя да втаса.
През това време се разбива яйцето в купичка, настъргва се по-голямата част от кашкавала , като се оставя малко за поръсване на питките, и се прибавя към яйцето. Жареното месо (избрах такова, защото питките стават с много приятен опушен вкус и аромат, но можете да изберете по ваш вкус) се нарязва на кубчета и се прибавя отново към яйцето и кашкавала. Много добре се разбърква.

От  втасалото вече тесто с намазнени  с малко олио ръце, се взема част колкото юмрук и се сплесква като питка. С чаена лъжичка се взема от плънката и се слага в средата на питката. Затваря се и се слага в намазнена тавичка, аз използвах тавичка за мъфини за по-интересна форма иначе можете да ги направите и в сплескана форма да са по-разлети , но оформлението отново е въпрос на вкус.
Там където сте слепили с пръсти тестото трябва да остане отдолу , а гладката страна да е отгоре.


                                                           


Оставя се да втаса отново до удвояване на обема . Когато втасат питките , плънката леко се появява , мажат се със жълтъка размит с малко вода и се поръсват с кашкавал.

                                       

Пекат се на 180 градуса за 20-25 мин. Като са готови се покриват с кърпа допълнително да омекнат.

Получават се много мекички, богати на аромат и вкус питки подходящи за закуска или просто за леко похапване! Да ви е сладко!

                                                                   

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...