четвъртък, 15 декември 2016 г.

Най-вкусните маслени печени картофи


Най-вкусните маслени печени картофи 




Преди няколко дни улучих коледно предаване по 24kitchen с моят любимец Джейми Оливър и той направи страхотни дребни пресни картофи с гъша мас.
Изглеждаха умопомръчително.
Аз обаче нямах такава и реших да заменя няколко компонента - дребните картофи с едро нарязани тъй като няма в момента на пазара ,розмарин,който не харесвам и гъшата мас,с която не разполагах с масло и смея да твърдя,че се получиха не по-малко невероятни (поне нагледно) от неговите.

Ето и какво използвах:

1 кг .картофи
100г масло

сол
чесън на прах
червен пипер 
и малко стрито чили за пикантност
добавих и малко галета за хрупкавост



Приготвяне:


Обелете и нарежете на едро картофите.

Бланширайте ги във вряща вода за 5 минути.

Отцедете.
Сложете ги в тавичка на един пласт,разпределете маслото нарязано на кубчета и подправките (всъщност те могат да са и по Ваш вкус) и разбъркайте добре.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто.


Непременно ги опитайте,защото са невероятни имат страхотен маслен вкус ,хрупкава коричка и си остават с мека пръхкава (както Джейми се изрази) сърцевина.
Определено ще са част от празничната ми трапеза.
Добър Апетит!















сряда, 14 декември 2016 г.

Пилешко в горчица


Пилешко в горчица 



Необходими продукти:

2 бр. пилешки гърди
2 с.л. с връх горчица 

1 яйце
сол
1 с.л. лимонов сок
черен пипер
царевичен корнфлейкс + 1 ч.л. червен пипер

олио за пържене




Приготвяне:


Разрежете пилешките гърди по дължина през средата за да се получат от всяка по 2 бр. тънки пилешки пържолки.
Сложете ги в найлонов плик или стреч фолио и ги начукайте от средата към краищата (казват,че така било правилния начин за начукване на месо)


В плоска купа сложете горчицата, яйцето,лимоновия сок, сол и черен пипер и разбийте до получаване на хомогенна смес.



Сложете пържолките в сместа като трябва да се уверите,че има от нея навсякъде по месото.
Оставете да си починат така за 10 минути.
През това време сложете корнфлейкса в чиния и ги смачкайте с ръце, разбира се ако не желаете едри частици смелете с помощта на блендер или чопър до фин пясък.
Сложете червения пипер и разбъркайте добре.
Загрейте котлона на умерена температура и сложете да се сгрява олио.
Всяка пържолка оваляйте в панировката от корнфлейкса и пържете до златисто.
Имайте предвид,че панировката загаря лесно и може пилешкото да остане сурово затова е наистина важно температурата да не е висока.
Оставете да се отцедят върху кухненска хартия.
Поднесете с кетчуп или друг сос и гарнитура по Ваш избор.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


понеделник, 12 декември 2016 г.

Идеи За Коледната Трапеза

ИДЕИ ЗА КОЛЕДНАТА ТРАПЕЗА




САЛАТИ ,РАЗЯДКИ,ПРЕДЯСТИЯ


Коледно предястие "шишарки"

рецептата вижте ТУК





Френска салата

рецептата вижте ТУК






Редена салата с червен сос


Рецептата ТУК





Домашна салата "Снежанка"

рецептата вижте ТУК





Салата с царевица и рулца от раци

рецептата вижте ТУК





Желиран таратор

Вижте как се прави ТУК






Яйчен пастет





Катък с печен пипер

Рецептата вижте ТУК




Панирани кашкавалени топчета

Рецептата вижте ТУК





Панирани топени сиренца със сладко от боровинки

Рецептата вижте ТУК






Пилешки късчета с кашкавал и майонеза

Рецептата вижте ТУК






Пържени кюфтета

Рецептата вижте ТУК





АКО РЕШИТЕ ДА ВКЛЮЧИТЕ В ПРАЗНИЧНОТО МЕНЮ РАЗЯДКИ ВИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА НАПРАВИТЕ СУПЕР ЛЕСНИТЕ БАГЕТИ С ХРУПКАВА КОРИЧКА ЗА ДА МОЖЕ ДА ГИ ИЗПОЛЗВАТЕ КАТО КАНАПЕНЦА ЗА НАМАЗВАНЕ

рецептата вижте ТУК





СЪС СЪЩАТА ЦЕЛ МОЖЕТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ И МАЙМУНСКИЯ ХЛЯБ

рецептата вижте ТУК




ОСНОВНИ ЯСТИЯ


Зелеви сармички в гювеч


Рецептата вижте ТУК




Зелеви сарми с млечен сос

рецептата 
ТУК






Сармички в лозов лист

Рецептата вижте ТУК





Шпикован свински бут със сос Грейви







Пълнени пиперки с млечен сос

Рецептата вижте ТУК





Разложка бохча

рецептата вижте ТУК






Печено чесново пиле

Рецептата вижте ТУК





Пълнено пиле

Баба едно време го приготвяше всяка Коледа 

Рецептата вижте ТУК







Коледна капама

Рецептата вижте ТУК









Разбира се, накъде без баничките с късмети в случай, че ги приготвяте на Коледа, а не на Нова година



Дърпана баница 

Рецептата вижте ТУК






Дърпана баница 2-ри вид

рецептата вижте ТУК







Наложена млечна баница

Рецептата вижте ТУК





ГРЕЯНО ВИНО

 как да си го приготвите вижте ТУК





КОЛЕДНИ СЛАДКИ

ТУК
можете да откриете всички рецепти за коледни сладки





Щолен

рецептата вижте ТУК




Тиквеник с готови кори

Рецептата вижте ТУК






Френска селска торта със сладко от боровинки

рецептата вижте ТУК








ТУК можете да откриете и идеи за трапезата за БЪДНИ ВЕЧЕР


Весели празници!


петък, 9 декември 2016 г.

Крем- супа от тиква и моркови


Крем- супа от тиква и моркови

Сезонна и много вкусна супа, подходяща и за спазващите Коледни пости и за тези,които спазват 90-дневната диета (без да добавяте семките разбира се),тъй като е от неутрални зеленчуци.





Продукти:


1 кг. моркови
1 кг. тиква
1 средна на големина глава лук
5 скилидки чесън
3 клонки прясна мащерка
сол,черен пипер на вкус
50мл. олио
1л. вода /зеленчуков бульон


Приготвяне:


Обелете и нарежете на едро тиквата и морковите.
Сложете ги в тава заедно с едро нарязаната глава лук.
Сложете олиото , мащерката, чесъна и подправете със сол и черен пипер.
Печете зеленчуците в предварително загрята на 180 градуса фурна до омекване т.е. за около 30 минути.
Прехвърлете съдържанието на тавата в тенджерка и сложете водата.



След като заври пасирайте и ако е необходимо доовкусете със сол и черен пипер.
Сервирайте по желание със запечени на сух тиган тиквени семки.

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК







Постни сладки с тиква, стафиди и канела

Постни сладки с тиква, стафиди и канела



Тези сладки са подходящи за всички,които постят,а и могат да бъдат нововъведение към трапезата за Бъдни вечер.




Продукти:


150г. печена или сварена тиква
150г. захар
130 г. брашно 
3-4 зърна бахар (стрит)
1 ч.л. канела
100г. овесени ядки
60г, стафиди
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
50мл. олио


Приготвяне:


Пюрирайте тиквата разбъркайте я със захарта и олиото.
Смесете сухите съставки и ги прибавете към тиквената смес.


Разбъркайте много добре и добавете стафидите.
Загребете с лъжичка и поставете в тавичка с хартия за печене.
Печете 15-17 мин. в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор.
Да Ви е сладко!

източник: Бон Апети


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК













четвъртък, 8 декември 2016 г.

Бъркани кашкавалки с колбас

Бъркани кашкавалки с колбас




Продукти:
300г твърд кашкавал 
200г. шунка или друг колбас по желание 
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. чубрица
200г. брашно
1 бакпулвер (10г.)
2 големи яйца
200 мл. прясно мляко / вода 


Приготвяне:


Настържете на едро кашкавала,колбаса нарежете на кубчета и ги сложете в купа.
Счупете яйцата при тях, прибавете млякото или водата и пресейте брашното с бакпулвера.
Подправете с чубрица и сол.
Разбъркайте добре.



Загребете със супена лъжица и поставете в тавичка с хартия за печене.
Леко се разливат при разтапянето на кашкавала така, че оставете помежду им място, а ако искате да имат форма можете да сложите сместа във формички за мъфини.



печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто-кафяв цвят.
По желание можете да сложите по едно кубче краве масло преди да ги сложите да се пекат.
Бързо,лесно и вкусно буквално за 5 минутки.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...