Дърпана баница 2-ри вид
Вече съм споделяла с Вас рецептата за дърпана баница (вижте тук) , в чието тесто се слагат яйца ,а сега ще Ви споделя такава, която се замесва без яйца.
Тестото стана леко и еластично и с лекота се разтегля така, че непременно я опитайте
Необходимите продукти за нея са :
500 г. брашно ( аз ползвах такова за баница)
300 мл. топла вода
1 ч.л. сол
1 с.л. оцет
100 мл. олио,леко затоплено ( за почиването на тестото)
150г. сирене
Начин на приготвяне:
Замесете средно меко тесто от изброените по-горе продукти,разделете го на топчета ( аз разделих на 3 части), сложете ги в подходящ съд и ги покрийте с леко затопленото олио.
Покрийте с кърпа и оставете да се отпуснат минимум за 40 минути аз оставих за час.
Постелете кърпа и върху нея започнете да разтегляте едно по едно топките тесто като след като направите всяко на тънък лист, изрежете удебеленията по краищата.
Намазнете отгоре с олио, поръсете със сирене и с помощта на кърпата навийте на руло .
Можете да оформите като индивидуални банички или като една голяма вита баница.
Не навивайте много стегнато баницата, защото в процеса на печене се издува и може да стане сбита.
Вече оформената баница леко намазнете отгоре и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто.
След като се е изпекла напръскайте леко с вода и покрийте с кърпа за 5 минути.
Баницата е най-вкусна ,когато си имате малък помощник, в случая помощничка както аз
Добър Апетит!
3 коментара:
Ели,ще се пробвам за първи път да дърпам баница.Ти коя ще ми препоръчали като по - лесна,тази или другата с яйцата?
И двете са еднакво лесни и вкусни,тази без яйцата обаче според мен стана по-разтеглива
Да,тази баница правя винаги,яйцата стягат и става по жилаво тестото.Изглежда прекрасно
Публикуване на коментар