неделя, 4 декември 2016 г.

Френска селска торта със сладко от боровинки


Френска селска торта със сладко от боровинки




Продукти:

1 яйце
150г. захар
200 мл. прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50г. меко масло
400г. брашно



За крема:

2 кофички заквасена сметана
70мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
Кората на половин лимон
2 с.л. лимонов сок
2 ванилии

1 буркан сладко от боровинки
200г. Орехи



Приготвяне:

Разбийте яйцето със захарта след това добавете содата,меда и мекото масло.
Прехвърлете сместа в плитка тенджера и сложете на котлон с умерена температура заедно с млякото да къкри докато добие карамелен цвят.


След като това се случи добавете брашното и започнете да бъркате докато се получи лепкава топка тесто.


Прехвърлете върху набрашнен плот и занесете гладко тесто.
Разделете на топки всяка от които да е с тегло 110 г. При мен се получиха 7 топки.


Разтопете всяка на много тънък пласт почти прозрачен с диаметър 28 см.
Прехвърлете в тавичка с хартия за печене и печете блата за 3-4 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна.


След това охладете и с помощта на ринг или някаква тавичка с диаметър 25 см. отрежете кръг.
Така процедирайте с всички блатове.


С помощта на блендер смелете орехите,ако искате предварително ги запечете в сух тиган ,но аз предпочетох да ги оставя сурови за по- натурален вкус.
Ако имате ринг за торта сложете единия блат намажете го с крем,който сме направили като сме разбили заквасената сметана със захарта, предварително разбитата на сняг сладкарска сметана ,лимоновия сок и кора и ванилиите.
Намажете равномерно блата и сложете тънък пласт сладко от боровинки.


Поръсете с орехи.
Така наредете всички блатове и накрая завършете с крем ,стегнете с ринг за торта (ако имате аз лично нямах и пак се получи прилична форма) и оставете да стегне в хладилник за 2 часа.
Махнете ринга и с останалата част от крема покрийте отстрани тортата и поръсете с остатъка от смлените орехи.
Оставете тортата в хладилник за една нощ.
Да Ви е сладко!

Източник на рецептата: Вкуснотека

























7 коментара:

Анонимен каза...

Здравейте! Много ми е вкусна тази торта! Имам идея за Коледа да я направя. И във връзка с това да попитам може ли да приготвя предварително блатовете и само да ги сглобя 1 ден преди коледа. И ако може доколко предварително да ги приготвя, както и как да ги съхраня.

Elena Dimitrova каза...

Разбира се, че можете,седмица преди да Ви е нужна,но съхранявайте блатовете добре покрити най-добре в хладилник.
Моите ги държах денонощие преди да я приготвя цялостно.

Unknown каза...

Здравейте, заквасената сметана - големи или малки кофички?

Elena Dimitrova каза...

Здравейте,
две кофички от големите мисля по 400г. бяха

Меридичка каза...

Ще опитам този вариант на френска селска торта

Stanislava каза...

Прекрасна,но искам да вметна нещо,което смятам че ще е от полза.След като разточите корите много тънко,задължително се надупчват навсякъде преди печенето с вилица за да не се надуват въобще и да останат много тънки.Иначе станат ли малко по дебели попиват сметаната и става суха тортата

Elena Dimitrova каза...

Благодаря Ви за съвета, определено ще ми е от полза,тъй като не ме бива особено в десертите
Поздрави,
Елена

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...