Френска селска торта със сладко от боровинки
Продукти:
1 яйце
150г. захар
200 мл. прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50г. меко масло
400г. брашно
За крема:
2 кофички заквасена сметана
70мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
Кората на половин лимон
2 с.л. лимонов сок
2 ванилии
1 буркан сладко от боровинки
200г. Орехи
Приготвяне:
Разбийте яйцето със захарта след това добавете содата,меда и мекото масло.
Прехвърлете сместа в плитка тенджера и сложете на котлон с умерена температура заедно с млякото да къкри докато добие карамелен цвят.
След като това се случи добавете брашното и започнете да бъркате докато се получи лепкава топка тесто.
Прехвърлете върху набрашнен плот и занесете гладко тесто.
Разделете на топки всяка от които да е с тегло 110 г. При мен се получиха 7 топки.
Разтопете всяка на много тънък пласт почти прозрачен с диаметър 28 см.
Прехвърлете в тавичка с хартия за печене и печете блата за 3-4 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна.
След това охладете и с помощта на ринг или някаква тавичка с диаметър 25 см. отрежете кръг.
Така процедирайте с всички блатове.
С помощта на блендер смелете орехите,ако искате предварително ги запечете в сух тиган ,но аз предпочетох да ги оставя сурови за по- натурален вкус.
Ако имате ринг за торта сложете единия блат намажете го с крем,който сме направили като сме разбили заквасената сметана със захарта, предварително разбитата на сняг сладкарска сметана ,лимоновия сок и кора и ванилиите.
Намажете равномерно блата и сложете тънък пласт сладко от боровинки.
Поръсете с орехи.
Така наредете всички блатове и накрая завършете с крем ,стегнете с ринг за торта (ако имате аз лично нямах и пак се получи прилична форма) и оставете да стегне в хладилник за 2 часа.
Махнете ринга и с останалата част от крема покрийте отстрани тортата и поръсете с остатъка от смлените орехи.
Оставете тортата в хладилник за една нощ.
Да Ви е сладко!
Източник на рецептата: Вкуснотека
7 коментара:
Здравейте! Много ми е вкусна тази торта! Имам идея за Коледа да я направя. И във връзка с това да попитам може ли да приготвя предварително блатовете и само да ги сглобя 1 ден преди коледа. И ако може доколко предварително да ги приготвя, както и как да ги съхраня.
Разбира се, че можете,седмица преди да Ви е нужна,но съхранявайте блатовете добре покрити най-добре в хладилник.
Моите ги държах денонощие преди да я приготвя цялостно.
Здравейте, заквасената сметана - големи или малки кофички?
Здравейте,
две кофички от големите мисля по 400г. бяха
Ще опитам този вариант на френска селска торта
Прекрасна,но искам да вметна нещо,което смятам че ще е от полза.След като разточите корите много тънко,задължително се надупчват навсякъде преди печенето с вилица за да не се надуват въобще и да останат много тънки.Иначе станат ли малко по дебели попиват сметаната и става суха тортата
Благодаря Ви за съвета, определено ще ми е от полза,тъй като не ме бива особено в десертите
Поздрави,
Елена
Публикуване на коментар