Печено агнешко с бира в глинен съд
Необходими продукти:
агнешко месо около 2 кг. (предна четвърт използвах)
1 лимон
4-5 клонки мащерка
1 клонка розмарин
6 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
2-3 клонки джоджен
сол,черен пипер
200 мл. вода
300 мл. бира
3 моркова
500г. гъби печурки
Приготвяне:
Забъркайте марината от олиото ,сока на лимона, листата от клонките мащерка и розмарин,а джоджена го нарежете на ситно.
Добавете червения пипер,черния пипер и сол.
Разбъркайте добре и втрийте с ръце маринатата в агнешкото.
Покрийте го с алуминиево фолио и го оставете да се маринова поне 3 часа, а ако оставите една нощ ще е най-добре,тъй като ще стане още по-крехко.
След като е престояло месото в маринатата,в гювеча нарежете морковите и ги поставете на дъното.
Сипете вадата и бирата и сложете агнешкото като излеете цялата марината,която е останала в съда ,в който се е мариновало.
Допълнително сложете свежи подправки като джоджен ,мащерка и розмарин.
Затворете съда и го сложете в студена фурна на 200 градуса, а след като се загрее до тези градуси намалете на 150.
Пекох без вентилатор.
Оставете го за 2 часа, а след това отворете съда и сложете почистените гъби.
Разбира се можете да сложите и дребни пресни картофки,но аз предпочитам да си ги направя отделно(вижте ТУК как).
Оставете още 30 минути.
Отворете съда и запечете месото до златисто т.е. без капак .
Агнешкото става много крехко благодарение на лимоновия сок, с който се е мариновало и се дели от кокала.
Извадете месото и гъбите, а морковите и останалите съставки от соса сложете в тиган.
Когато заври сместа сложете една супена лъжица с връх брашно , разбъркайте добре да не остане на бучки и оставете още 5 минути.
Пасирайте сместа и подправете допълнително ако е необходимо със сол и черен пипер.
Прецедете ако искате по-фина консистенция и сервирайте заедно с крехкото агнешко.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Няма коментари:
Публикуване на коментар