неделя, 15 май 2016 г.

Усукан тутманик с едно яйце

Усукан тутманик с едно яйце


Продукти:
1 яйце
100г. краве масло или свинска мас (твърда мазнина)
150 г. сирене
300 мл. прясно мляко
3 ч.ч. (с вместимост 250 мл.) брашно
3 с.л. олио
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
30 г. жива мая или 1 1/2 ч.л. суха мая




Приготвяне:

Затоплете леко млякото и в малка част от него заедно със захарта шупнете маята.
Ако използвате суха може и да прескочите тази процедура.
Замесете меко тесто с белтъка от яйцето (жълтъка ще използваме за намазване), олиото, солта, прясното мляко и брашното.
Оставете да втаса до удвояване на обема си.
След като това стане го разточете на пласт с правоъгълна форма и не по-дебел от сантиметър.
(Имах си помощничка както все по-често става и нямаше как да не я снимам <3 )


Разтопете маслото и намажете тестото с него.
Натрошете сиренето и поръсете върху маслото.


Навийте на руло.
Усучете единия край на рулото на ляво, а другия на дясно.


Завийте на охлюв и сложете в тавичка с пласт хартия за печене да втаса и удвои обема си.
След около 30 минути тутманика вече би трябвало да е втасал и следва да го намажете с разбития жълтък с малко мляко.

Включете фурната на 180 градуса с вентилатор или 200 без вентилатор, сложете тавата с тутманика както е все още студена фурната,което ще спомогне за още повече  да бухне.
Печете до получаване на хубав златисто-кафяв цвят.
Извадете от фурната ,напръскайте леко с вода и покрийте с кърпа за 5 минути.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





5 коментара:

Hristinka Koleva каза...

Разкошен тутманик, Ели!
Такава приятна коричка и как само се дели...направо е неустоим!:)

Elena Dimitrova каза...

Благодаря,Хриси! У дома са на почит тестените закуски,въпреки,че не ги приготвям често

Unknown каза...

И аз ще го направя с голямо удоволствие

Elena Dimitrova каза...

Препоръчвам Ви го особено ако с домашно сиренце и направен с мас както едно време моята баба го правеше :)

Анонимен каза...

По тази рецепта правя тутманик от 5 години. При смяна на телефон обаче,загубих и рецептата. Два часа рових днес и ви открих пак! Това е най-вкусният тутманик! Благодсря ви!!! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...