Торта "Павлова"
Тортата "Павлова" е целувчена торта, която се гарнира с плодове, сметана или каквото си пожелаете ,защото вариациите й са много.
Можете да я направите с един по-дебел плат или както аз на няколко пласта.
Ето и какво Ви е необходимо:
5 белтъка
1/2 ч.л. лимонов сок
щипка сол
350 г. захар.
Сметана
плодове
конфитюр или сладко от плодове
листенца мента
Начин на приготвяне:
Белтъците трябва да са престояли поне ден в хладилник и след това поне 2 часа на стайна температура, защото иначе няма да се разбият хубаво.
Сложете ги в купа и разбийте с миксера, а след като започнат да стават на пяна добавете и лимоновия сок, солта и захарта.
Продължете да разбивате до получаване на хубав твърд сняг т.е. след като обърнете бъркалката или бъркалките на миксера , връхчето целувчена смес да остане така както си е било.
В тавички с хартия за печене, разпределете на 3 тази смес и с помощта на лъжица направете еднакви кръгове,които ще представляват и нашите блатове.
Внимавайте да не ги направите прекалено тънки,защото след като се изсушат във фурната ще се начупят при отделянето им от хартията за печене.
Сушете в предварително загрята на 100 градуса с вентилатор фурна за час , или просто проверявайте кога ще са готови , защото все пак всяка фурна пече съответно и суши различно.
След като са готови целувчените блатове ги охладете .
Започнете сглобяването на тортата като върху първия блат сложете разбита сладкарска сметана, отгоре някакво сладко, аз използвах сладко от череши, след това сложете другия блат ,отново сметана и сладко и най-отгоре завършете с последния блат, останалата сметана,сложете някакви плодове аз използвах дребни горски плодове и поръсете в натурално какао за контраст.
Сложете тук-там и листенца мента за по-красив външен вид.
Оставете за час в хладилник и тортата Ви леко ще омекне и след като отрежете парченце от нея, ще забележите как всички съставки и компоненти са се слели и се получава невероятен вкус.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
2 коментара:
Това как можах да пропусна. Прекрасна е! Точно за днешни пролетни дни. :)
Ооо благодаря, наистина стана страхотна и то общо взето с подръчни материали
Публикуване на коментар