Сос "Холандез"
Сосът "Холандез" е френски сос, който всички твърдят,че се приготвя изключително сложно, просто ,защото много лесно може да се пресече.
Известен е още и като "луксозна" майонеза.
Най-известното ястие ,познато на всички са яйца "Бенедикт".
Необходими съставки:
3 жълтъка от големи яйца
(на стайна температура)
(на стайна температура)
100г. краве масло
15 мл. вода
1 с.л. лимонов сок
сол
бял пипер
Начин на приготвяне:
Методите за приготвяне на този сос са два:
Първият е стандартният като на водна баня разбийте жълтъците, след което добавите водата, лимонови сок, солта и пипера.
Продължете да разбивате и малко по малко започнете да добавяте от разтопеното и охладено краве масло до получаване на гладък сос.
Вторият начин и мнооого по-лесен за мен е методът,който показаха в MasterChef и то е с пасатор.
Именно него използвах и аз.
Именно него използвах и аз.
Сложете жълтъците,водата, солта , пипера и лимоновия сок и разбийте с пасатора, а след това започнете на тънка струйка да добавяте маслото, като не спирате да разбивате и така от горещото масло (предварително разтопено на котлон) се сготвят и самите жълтъци .
Продължете да разбивате до получаване на гъст ,гладък сос.
Това е!
1 коментар:
Здравей колко се загряват жълтъците
Публикуване на коментар