понеделник, 12 декември 2016 г.

Идеи За Коледната Трапеза

ИДЕИ ЗА КОЛЕДНАТА ТРАПЕЗА




САЛАТИ ,РАЗЯДКИ,ПРЕДЯСТИЯ


Коледно предястие "шишарки"

рецептата вижте ТУК





Френска салата

рецептата вижте ТУК






Редена салата с червен сос


Рецептата ТУК





Домашна салата "Снежанка"

рецептата вижте ТУК





Салата с царевица и рулца от раци

рецептата вижте ТУК





Желиран таратор

Вижте как се прави ТУК






Яйчен пастет





Катък с печен пипер

Рецептата вижте ТУК




Панирани кашкавалени топчета

Рецептата вижте ТУК





Панирани топени сиренца със сладко от боровинки

Рецептата вижте ТУК






Пилешки късчета с кашкавал и майонеза

Рецептата вижте ТУК






Пържени кюфтета

Рецептата вижте ТУК





АКО РЕШИТЕ ДА ВКЛЮЧИТЕ В ПРАЗНИЧНОТО МЕНЮ РАЗЯДКИ ВИ ПРЕПОРЪЧВАМ ДА НАПРАВИТЕ СУПЕР ЛЕСНИТЕ БАГЕТИ С ХРУПКАВА КОРИЧКА ЗА ДА МОЖЕ ДА ГИ ИЗПОЛЗВАТЕ КАТО КАНАПЕНЦА ЗА НАМАЗВАНЕ

рецептата вижте ТУК





СЪС СЪЩАТА ЦЕЛ МОЖЕТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ И МАЙМУНСКИЯ ХЛЯБ

рецептата вижте ТУК




ОСНОВНИ ЯСТИЯ


Зелеви сармички в гювеч


Рецептата вижте ТУК




Зелеви сарми с млечен сос

рецептата 
ТУК






Сармички в лозов лист

Рецептата вижте ТУК





Шпикован свински бут със сос Грейви







Пълнени пиперки с млечен сос

Рецептата вижте ТУК





Разложка бохча

рецептата вижте ТУК






Печено чесново пиле

Рецептата вижте ТУК





Пълнено пиле

Баба едно време го приготвяше всяка Коледа 

Рецептата вижте ТУК







Коледна капама

Рецептата вижте ТУК









Разбира се, накъде без баничките с късмети в случай, че ги приготвяте на Коледа, а не на Нова година



Дърпана баница 

Рецептата вижте ТУК






Дърпана баница 2-ри вид

рецептата вижте ТУК







Наложена млечна баница

Рецептата вижте ТУК





ГРЕЯНО ВИНО

 как да си го приготвите вижте ТУК





КОЛЕДНИ СЛАДКИ

ТУК
можете да откриете всички рецепти за коледни сладки





Щолен

рецептата вижте ТУК




Тиквеник с готови кори

Рецептата вижте ТУК






Френска селска торта със сладко от боровинки

рецептата вижте ТУК








ТУК можете да откриете и идеи за трапезата за БЪДНИ ВЕЧЕР


Весели празници!


петък, 9 декември 2016 г.

Крем- супа от тиква и моркови


Крем- супа от тиква и моркови

Сезонна и много вкусна супа, подходяща и за спазващите Коледни пости и за тези,които спазват 90-дневната диета (без да добавяте семките разбира се),тъй като е от неутрални зеленчуци.





Продукти:


1 кг. моркови
1 кг. тиква
1 средна на големина глава лук
5 скилидки чесън
3 клонки прясна мащерка
сол,черен пипер на вкус
50мл. олио
1л. вода /зеленчуков бульон


Приготвяне:


Обелете и нарежете на едро тиквата и морковите.
Сложете ги в тава заедно с едро нарязаната глава лук.
Сложете олиото , мащерката, чесъна и подправете със сол и черен пипер.
Печете зеленчуците в предварително загрята на 180 градуса фурна до омекване т.е. за около 30 минути.
Прехвърлете съдържанието на тавата в тенджерка и сложете водата.



След като заври пасирайте и ако е необходимо доовкусете със сол и черен пипер.
Сервирайте по желание със запечени на сух тиган тиквени семки.

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК







Постни сладки с тиква, стафиди и канела

Постни сладки с тиква, стафиди и канела



Тези сладки са подходящи за всички,които постят,а и могат да бъдат нововъведение към трапезата за Бъдни вечер.




Продукти:


150г. печена или сварена тиква
150г. захар
130 г. брашно 
3-4 зърна бахар (стрит)
1 ч.л. канела
100г. овесени ядки
60г, стафиди
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
50мл. олио


Приготвяне:


Пюрирайте тиквата разбъркайте я със захарта и олиото.
Смесете сухите съставки и ги прибавете към тиквената смес.


Разбъркайте много добре и добавете стафидите.
Загребете с лъжичка и поставете в тавичка с хартия за печене.
Печете 15-17 мин. в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор.
Да Ви е сладко!

източник: Бон Апети


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК













четвъртък, 8 декември 2016 г.

Бъркани кашкавалки с колбас

Бъркани кашкавалки с колбас




Продукти:
300г твърд кашкавал 
200г. шунка или друг колбас по желание 
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. чубрица
200г. брашно
1 бакпулвер (10г.)
2 големи яйца
200 мл. прясно мляко / вода 


Приготвяне:


Настържете на едро кашкавала,колбаса нарежете на кубчета и ги сложете в купа.
Счупете яйцата при тях, прибавете млякото или водата и пресейте брашното с бакпулвера.
Подправете с чубрица и сол.
Разбъркайте добре.



Загребете със супена лъжица и поставете в тавичка с хартия за печене.
Леко се разливат при разтапянето на кашкавала така, че оставете помежду им място, а ако искате да имат форма можете да сложите сместа във формички за мъфини.



печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто-кафяв цвят.
По желание можете да сложите по едно кубче краве масло преди да ги сложите да се пекат.
Бързо,лесно и вкусно буквално за 5 минутки.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


 







сряда, 7 декември 2016 г.

"Забравени" сладки

"Забравени" сладки




Продукти:

2 белтъка на големи яйца + щипка сол
80г. кристална захар
150г. орехови ядки (бадеми ,лешници)
150г. натурален шоколад
есенция ванилия 



Приготвяне:


Разбийте белтъците с шипката сол до пяна , добавете захарта и доразбийте до получаване на твърди връхчета подобно на сместа за целувки.
Накълцайте ореховите ядки на едро,шоколада също.
Добавете към белтъчната смес есенцията и ядките и шоколада.


С помощта на чаена лъжичка загребете от сместа и поставете в плоска тавичка с хартия за печене на разстояние 2 см тъй като не се надуват и разливат.


Вариант едно за печене е като загреете фурната на 180 градуса  и като достигне тази температура я изключвате, слагате тавичката и ги "забравяте" за 4 часа.


Вторият вариант е който приложих да загреете фурната на 110 градуса без вентилатор или 90 градуса с вентилатор  за малко повече от час.
Тези сладки си ги избрах тази година да са в селекцията ми на Коледни сладки и разбира се се получиха много вкусни и доста интересни на вид тъй като са нещо като целувки с пълнеж.
Опитайте!
Да Ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


вторник, 6 декември 2016 г.

Млин

Млин



Продукти:

1 голямо яйце
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол (ако сиренето не е солено)
100г. натрошено сирене
60г. краве масло




Приготвяне:


Разбийте киселото мляко със содата и оставете да шупне.
След това добавете яйцето, отново разбийте добре с вилица или тел за яйца и добавете брашното и солта.
Накрая прибавете натрошеното сирене.
Хубаво разбъркайте лепкавата смес и прехвърлете в тавичка.
Ако тя не е с незалепващо покритие намажете с масло и набрашнете.
Отгоре разпределете маслото на кубчета и леко натиснете с ръка да влязат частично в тестото, защото иначе като се разтопи ще се разтече.


Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути или до получаване на златисто-кафяв цвят отгоре и отдолу.


Тази рецепта е експресна и е подобна на мързеливата баница,кашника ,добруджанките или Тревненската содена питка,които буквално се бъркат и се мятат във фурната да се пекат.
Бързо,лесно , вкусно!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК







неделя, 4 декември 2016 г.

Френска селска торта със сладко от боровинки


Френска селска торта със сладко от боровинки




Продукти:

1 яйце
150г. захар
200 мл. прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50г. меко масло
400г. брашно



За крема:

2 кофички заквасена сметана
70мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
Кората на половин лимон
2 с.л. лимонов сок
2 ванилии

1 буркан сладко от боровинки
200г. Орехи



Приготвяне:

Разбийте яйцето със захарта след това добавете содата,меда и мекото масло.
Прехвърлете сместа в плитка тенджера и сложете на котлон с умерена температура заедно с млякото да къкри докато добие карамелен цвят.


След като това се случи добавете брашното и започнете да бъркате докато се получи лепкава топка тесто.


Прехвърлете върху набрашнен плот и занесете гладко тесто.
Разделете на топки всяка от които да е с тегло 110 г. При мен се получиха 7 топки.


Разтопете всяка на много тънък пласт почти прозрачен с диаметър 28 см.
Прехвърлете в тавичка с хартия за печене и печете блата за 3-4 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна.


След това охладете и с помощта на ринг или някаква тавичка с диаметър 25 см. отрежете кръг.
Така процедирайте с всички блатове.


С помощта на блендер смелете орехите,ако искате предварително ги запечете в сух тиган ,но аз предпочетох да ги оставя сурови за по- натурален вкус.
Ако имате ринг за торта сложете единия блат намажете го с крем,който сме направили като сме разбили заквасената сметана със захарта, предварително разбитата на сняг сладкарска сметана ,лимоновия сок и кора и ванилиите.
Намажете равномерно блата и сложете тънък пласт сладко от боровинки.


Поръсете с орехи.
Така наредете всички блатове и накрая завършете с крем ,стегнете с ринг за торта (ако имате аз лично нямах и пак се получи прилична форма) и оставете да стегне в хладилник за 2 часа.
Махнете ринга и с останалата част от крема покрийте отстрани тортата и поръсете с остатъка от смлените орехи.
Оставете тортата в хладилник за една нощ.
Да Ви е сладко!

Източник на рецептата: Вкуснотека

























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...