понеделник, 28 декември 2015 г.

Постна содена питка

Постна содена питка





Необходими продукти:

2 1/2 ч.ч. брашно ( чашите са с вместимост 250 мл.)

1 1/3 ч.ч. газирана вода
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар/мед
50 г. микс семена (може и без тях)




Начин на приготвяне:

Смесете сухите съставки като предварително пресеете брашното със содата и солта и ги сложете в купа.
С дървена лъжица или с миксер с приставка за тесто започнете да бъркате като прибавите газираната вода и меда.





Намокрете ръцете си и оформете тестото на топка (малко лепкаво остава) и направете два разреза отгоре.
Сложете в тавичка с лист хартия за печене и печете в предварително загрята на 220 градуса фурна (без вентилатор) първите 10 минути и после намалете на 180 градуса за още 30-35 минути или до получаване на златиста коричка.



Източник на рецептата ТУК



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








сряда, 23 декември 2015 г.

Коледни сладки

Коледни сладки


Преди коледните празници всички запрятаме ръкави,забравяме диети и започваме да майсторим всякакви вкусотийки и особено огромни количества от Коледни сладки.
Признавам си, не ме бива в приготвянето на десерти ,нямам търпение да украсявам с глазури и т.н. и затова Ви предлагам рецептите на  тези, които приготвям на бързо, в същото време са невероятно вкусни и се радвам,че за сега всички ,които са ги дегустирали са ги харесали.
Ето и селекцията с моите предпочитани сладки:



Линцерови сладки

Рецептата вижте ТУК




Меденки

Рецептата вижте ТУК







Целувченото "тесто" е лесно и същевременно можете да оцветите във всякакви цветове и да направите какви ли не форми с тях.
Аз съм правила във формата на елхички и на венчета.
Рецептата за класическите целувки вижте ТУК, а как ще ги офирмите,оцветите и украсите, зависи изцяло от Вашето въображение.







Отново можете да оформите тестото както си пожелаете, като аз предпочитам да са във формата на човечета, но съм правила и къщичка от него и се получи много красива и същевременно много вкусна.

Рецептата вижте ТУК







Ореховки


Признавам си, ореховките мога да ги ям по всяко време на годината и разбира се по Коледа винаги правя двойна доза, защото всички ги обожаваме.

Рецептата вижте ТУК







Рецептата вижте ТУК








Сладки със сирене крема и сушени червени борвинки

Рецептата вижте ТУК





Напукани снежни сладки

Рецептата вижте ТУК



"Забравени" сладки

Рецептата можете да видите ТУК







Джинджифилови Бисквитки








Домашни маслени бисквитки с орехи
Рецептата ТУК






Бисквити с коледни печати

рецептата ТУК






Шоко целувки с орехи

рецептата вижте ТУК





Шоколадови елхички

рецептата ТУК





Бадемови бисквитки"Амарети"


рецептата ТУК




И на къде без домашно приготвен горещ шоколад ,който е идеална комбинация към всички тези дребни сладки

рецептата ТУК




Весели Празници!


Още идеи за Коледната трапеза можете да видите ТУК като ще намерите освен предястия, салати и основни ястия традиционни и нетрадиционни










вторник, 22 декември 2015 г.

Бъдни Вечер

Бъдни Вечер



Реших да представя селекция от рецепти,които съм вписала в блога за  Бъдни вечер като се надявам да ви улесня в подготовката за този светъл християнски празник .
Всички тези ястия присъстват на трапезата в моя дом.
Всяка годна залагам на типично български ястия и не поднасям различни от тях.
Броят им трябва да е нечетен ( 7,9,13) като най-малко трябва да са 7 .
Не забравяйте,че според поверието вечерта не се "раздига" масата и се оставя така както сме се хранили.
Също е важно да се знае,че на Бъдни вечер се прикадява трапезата, а след това и целия дом във всички помещения.


Салати подходящи за Бъдни Вечер


Салата печени пиперки с чесън
(или както му казвам Топеница)


рецептата вижте ТУК







Картофена салата

Рецептата вижте ТУК





Бобена салата с печени пиперки


Рецептата вижте ТУК





Домашна зимна салата


Рецептата вижте ТУК







Кьоополу


Рецептата вижте ТУК








Салата от червен боб и печени зеленчуци


Рецептата вижте ТУК





Основни ястия подходящи за Бъдни вечер




Сармички в лозов лист

тези сармички ги правя по същата рецепта като пропускам месото и затова не съм вписала отделен пост ,защото не виждам смисъл да повтарям една и съща рецепта.



Рецептата можете да видите ТУК








Сармички в зелев лист в гювеч

също пропускаме месото ,тъй като рецептата е същата

Рецептата можете да видите ТУК








Постен боб яхния

Рецептата можете да видите ТУК








Кисело зеле с боб на фурна







Леща яхния


Рецептата можете да видите ТУК







Постна содена питка 


рецептата ТУК






Постна питка "Житен клас"



рецептата вижте тук











Варено жито

Рецептата вижте ТУК












Лучник


рецептата за него вижте ТУК









Десерти 





Тиквеник

Рецептата вижте ТУК












Също така е задължително да се сложат на трапезата:




 Сол





Мед





Плодове






 Туршия 






Ядки 








Ошав 

(сушени плодове) 







Чесън и лук 










Весели Празници!



Рецепти с идеи за Коледната трапеза и коледни сладки можете да видите ТУК


Пача-чорба

Пача-чорба



Пачата е традиционно ястие и доста разпространена в България. 
Подобно на шкембе чорбата ,задължително се сервира с чесън, а лютото е по желание.
Може да използвате за направата й  свински крачета,уши,опашка.
Моята баба я приготвяше само от свински крака и само във вид на чорба,но по желание можете да я поднесете и като мезе в желиран вид.
Дали ще изберете чорба или желирано предястие ,тя е била неизменна част от зимното меню на нашите баби и дядовци.






Ето и необходимите продукти за нея:



3-4 свински крачета

5-6 зърна черен пипер
1 -2 дафинови листа
2,5 л. вода

сол на вкус

2 с.л. брашно, ако не желаете да е бистра чорбата 






Начин на приготвяне:

В тенджера сложете крачетата,дафиновия лист и зърната черен пипер.
Залейте с водата и сложете на умерена температура.
Необходимо е , когато се появи пяна по повърхността на водата при варенето да я премахвате.
Варете, докато месото се разпадне от кокалите.
След като това стане извадете крачетата,отделете месото и го нарежете на дребно.
Прецедете бульона и върнете на котлона заедно с месото.
Оставете още 15-тина минути да се вари.
Колкото повече намалява  течността,толкова по-силен става бульона.
Ако не искате да остане бистър сега е моментът, когато трябва да прибавите брашното размито в малко от бульона.
Подправете на вкус със сол и черен пипер.
Сервирайте гореща с оцет и счукан чесън и по желание с люти стрити чушлета.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...