сряда, 10 април 2024 г.

Хляб от червена леща

 Хляб от червена леща



Продукти:

250 г. червена леща

100г гъсто кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб

1 с.л. олио от гроздови семки


или всякаква растителна мазнина, която предпочитате, обичате и ползвате


1/2 ч.л. сол

2 големи яйца


Приготвяне:


Лещата се накисва за 12 часа във вода.

Аз го правя сутринта преди работа за да може вечерта да ми е готова.

След като са минали 12 часа се отцежда през цедка и се изплаква много добре.

В купа се слага шупналото кисело мляко със содата, лещата и двете яйца.

Накрая се добавя мазнината и солта и се пасира до съвършена гладкост, защото ако останат зрънца става глетаво хлебчето в средата след като се изпече.



Изсипва се в тавичка за хляб или такава по Ваш избор и се пече до готовност в предварително загрята фурна на 170 градуса без вентилатор или на 150 градуса с вентилатор за около 45 мин.

Аз поръсих преди да изпека със семена черен кимион, което направи хлебчето още по-вкусно, защото както се знае лещата и кимионът се допълват уникално.



Страхотен е на вкус, изобщо няма никаква разлика с обикновения хляб и е перфектен за хората като мен, които искат по възможност да елиминират бялото брашно и да намалят захарите до минимум.










Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...