събота, 27 декември 2014 г.

Солети "Бастунчета"

  Солети "Бастунчета" 






За тестото са Ви нужни:
250 мл. прясно мляко
150 мл. топла вода
1 кубче жива мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
1000-1100 г. брашно
4 яйца

За намазване:
2 жълтъка
4 с.л. прясно мляко



Начин на приготвяне:
Маята шупваме в топлата вода  като към нея добавяме и захарта + 1 ч.л. брашно.
След като шупне, добавяме леко разбитите яйца, задължително на стайна температура, топлото прясно мляко, пресятото брашно и солта.
Замесваме меко тесто,което оставяме да почине на топло, докато удвои обема си.
След като това стане го премесваме върху набрашнена повърхност и го разделяме.
Правим тънки фитили с дължина около 25 см. и усукваме.
Оформяме с извивка като бастунче.





В тавичка с пласт хартия за печене подреждаме, така, че да има място след като удвоят обема си след втасването да не се слепят.
Оставяме да втасат.
Жълтъците разбиваме с прясното мляко и мажем бастунчетата.





Можете да декорирате както си прецените, аз понеже не обичам хранителната боя и храните,които я съдържат, украсих само с маково семе.
Изключително бързо се пекат за около 15-17 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна с включен вентилатор, а ако нямате вентилатор включете на 200градуса.
Готовите солети охладете върху решетка и поднсете с разядка по желание.
Аз поднесох с кътък ,кьоополу и хумус.


Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.




1 коментар:

Ани каза...

Много апетитни бастунчета. Взимам си няколко за из път :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...