петък, 19 декември 2014 г.

Кекс със сушени червени боровинки и ром

 
Кекс със сушени червени боровинки и ром







Необходими продукти:
3 яйца, 1 ч.ч. захар, 2 ч.ч. брашно (пресято), 1 пакетче бакпулвер, 6 с.л. газирана вода, 1/2 ч.ч. олио,  5 с.л. неподсладено какао,80г. сушени червени боровинки, ром, пудра захар за поръсване, шоколад за украсяване (по желание).

Начин на приготвяне:
Слагаме сушените червени боровинки в купичка и ги заливаме с ром, до толкова ,колкото да се покрият. Трябва да престоят поне 2 часа, а една нощ е най-добре.
Загряваме фурната на 180 градуса без вентилатор.
Разбиваме на пухкав крем яйцата и захарта.
Прибавяме газираната вода, олиото и ако желаете не абсорбирания ром от боровинките, ако не желаете сложете есенция от ром.
Прибавяме пресятото брашно с бакпулвера.
Добавяме и какаото.
След като всичко стане на хомогенна смес, прибавяме и боровинките предварително оваляни в брашно, за да не потънат на дъното на формата за печене.
Отново разбъркваме добре за да се разнесат равномерно в сместа.
Изсипваме във формата за печене и печем до "суха клечка".
!!! Ако разполагате със стар вид форма за кекс, която не е с незалепващо покритие, задължително намаслете и поръсете хубаво с брашно, след което "потупайте"  формата , за да падне излишното брашно, иначе полепва по кекса и остава на места бял цвят.
Като се охлади добре, се обръща в подходяща чиния или поднос и се поръсва обилно с пудра захар.
Ако желаете допълнителна украса, разтопете 60г. черен шоколад и "напръскайте" кекса.










Ако имате притеснение относно печенето на кекс като цяло ТУК съм дала някои съвети за това как да Ви се получава идеален кекс всеки път.

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...