Пухкава баница с кайма и газирана вода
или както аз й казвам : Българска лазаня
Необходими продукти:
500г. кори за баница,
400г. кисело мляко,
1/2 ч.л. сода за хляб,
500г. кайма,
4 яйца,
300мл. газирана вода,
подправки по избор за каймата,
2 големи лука,
400г. домати от консерва,
сол,
олио.
Начин на приготвяне:
Лука се наситнява и се запържва. След като се е задушил прибавяме каймата. Овкусяваме с подправки по избор, аз сложих универсална подправка за кайма, чубрица, червен пипер, черен пипер и кимион.
След като се запържи и каймата, като се стремим да я направим на "трохи", слагаме и доматите. Използвах цели стерилизирани домати, които пасирах заедно с 1/2 ч.л. сол и щипка захар за "убиване" на киселинността на доматите. Оставяме за 10 мин. на умерена температура, да изври водата от тях и отнемаме от огъня.
В купа слагаме киселото мляко и содата. Първия път като правих тази баница стана "плоска" и затова реших да добавя от себе си сода, за да придобие "пухкав" вид.
След като шупне млякото , прибавяме яйцата и газираната вода. Хубаво разбиваме до получаване на хомогенна смес.
В подходяща тавичка, с четка леко разнасяме малко олио като се стремим да намазним навсякъде, слагаме 2 листа кори след това малко от сместа с каймата и отгоре от яйчено-млечната смес. От млечната смес трябва да използваме само половината от общото количество.
Редим листове и плънка докато свърши плънката и завършваме с 2 листа за баница,които надупчваме с нож или вилица и заливаме с останалата половина смес от млякото и яйцата.
В предварително загрята на 200 градуса без вентилатор или 180 градуса с вентилатор фурна, печем до готовност.
Оставяме леко да се охлади и сервираме.
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
рецептата взаимствах от тук
или както аз й казвам : Българска лазаня
Необходими продукти:
500г. кори за баница,
400г. кисело мляко,
1/2 ч.л. сода за хляб,
500г. кайма,
4 яйца,
300мл. газирана вода,
подправки по избор за каймата,
2 големи лука,
400г. домати от консерва,
сол,
олио.
Начин на приготвяне:
Лука се наситнява и се запържва. След като се е задушил прибавяме каймата. Овкусяваме с подправки по избор, аз сложих универсална подправка за кайма, чубрица, червен пипер, черен пипер и кимион.
След като се запържи и каймата, като се стремим да я направим на "трохи", слагаме и доматите. Използвах цели стерилизирани домати, които пасирах заедно с 1/2 ч.л. сол и щипка захар за "убиване" на киселинността на доматите. Оставяме за 10 мин. на умерена температура, да изври водата от тях и отнемаме от огъня.
В купа слагаме киселото мляко и содата. Първия път като правих тази баница стана "плоска" и затова реших да добавя от себе си сода, за да придобие "пухкав" вид.
След като шупне млякото , прибавяме яйцата и газираната вода. Хубаво разбиваме до получаване на хомогенна смес.
В подходяща тавичка, с четка леко разнасяме малко олио като се стремим да намазним навсякъде, слагаме 2 листа кори след това малко от сместа с каймата и отгоре от яйчено-млечната смес. От млечната смес трябва да използваме само половината от общото количество.
Редим листове и плънка докато свърши плънката и завършваме с 2 листа за баница,които надупчваме с нож или вилица и заливаме с останалата половина смес от млякото и яйцата.
В предварително загрята на 200 градуса без вентилатор или 180 градуса с вентилатор фурна, печем до готовност.
Оставяме леко да се охлади и сервираме.
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
рецептата взаимствах от тук
5 коментара:
Страхотно изглежда!!! Още тези дни ще го направя и съм сигурна, че домашното жури ще го одобри. Аз бъркам редовно побългарена лазаня с макарони и много я харесват в къщи и затова мисля че и тази ще се хареса
Много благодаря за идеята! Надявам се на подобрен български вариант на лазанята :)
Гарантирам,че става страхотно с нашите прекрасни български кори!
Много вкусна, изглежда по същия начин като я направих! :) И много засищаща...
Именно, тя си е точно за едно хубаво похапване. Радвам се,че Ви е харесала :)
Публикуване на коментар