сряда, 2 април 2014 г.

Мини Еклери


                                                     Мини Еклери


Необходими продукти за пареното тесто: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. олио, 4 яйца.
                                       за крема: 100г. шоколад, 100г. сладкарска сметана, 10г. масло.
                                       за глазурата: 3 с.л. захар, 300г. пудра захар, 80мл. сладкарска сметана


Начин на приготвяне: В дълбок съд се слага млякото и олиото докато заврат. Малко по малко се слага брашното като непрекъснато се бърка с дървена лъжица или шпатула докато не се получи лепкава консистенция.
Оставя се да се охлади  като се разбърква от време на време. Като се охлади се слагат яйцата едно по едно като трябва да се усвоят много добре от тестото. Вече се получава гладко лепкаво тесто.
Слага се в пош или с намокрени ръце се оформят продълговати мини еклерчета,които се мажат отгоре с жълтък (по желание) и се пекат в предварително загрята на 160 градуса фурна 35-40 мин.




Сладкарската сметана се загрява и се начупва вътре шоколада да се разтопи . Слага се и маслото. Оставя се в хладилник да се охлади и после се разбива на крем.
Еклерчетата се пълнят с крема като се цепват леко по дъното и с лъжичка се пълнят.
Прави се заливката като в сух нагорещен тиган се слага захарта , а като се разтопи и сладкарската сметана като се бърка непрекъснато за да не се втвърди и загори. Отнема се от котлона и се прибавя към купа , в която е пудрата захар. Разбърква се до гладка консистенция, а ако стане на топка и стане твърдо се добавя още малко затоплена сметана да стане гъст сос.
Всяко еклерче се топва в соса и се оставят да стегнат в хладилник.

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...