Захаросани портокалови и лимонови корички
Необходими продукти:
4-5 средни портокала/лимона,
1 ванилия,
2 1/2ч.ч. захар,
4 ч.ч. вода.
Начин на приготвяне:
Портокалите или лимоните се измиват много добре.
С белачка или инструмент за кори на цитруси, може и с белачка за зеленчуци се обелва само кожата, ,където няма от бялата част на плода (тя е доста горчива), и се нарязват на лентички.
Слагат се в тенджерка или касерола и се залива с водата и се прибавя и захарта.
Като заври се разбърква и се оставя на средна температура да ври.
Слага се и ванилията.
Коричките са готови,когато с лекота могат да станат на по-малки парченца.
Получава се гъст сироп.
Ако желаете може да съхрните така цялата смес във вид на сладко като цялата смес вече охладена се прехвърля в подходящ буркан/и и се слага в хладилник. Така може да издържи с месеци.
Може също да се отделят с решетъчна лъжица и да се разстелат върху хартия за печене
..... и се оставят да изсъхнат една нощ, а след това се овалят в захар или потопят в единия си край в разтопен шоколад.
Идеални са за добавка на различни десерти и козунаци, а със сиропа може да се подслажда чай или сиропират блатове, тъй като става много богат и наситен на вкусове и аромати.
Аз винаги зимно време си правя такива корички и имам поне 2 буркана със сироп в хладилника. А тортите сиропирани с него стават невероятни.
Необходими продукти:
4-5 средни портокала/лимона,
1 ванилия,
2 1/2ч.ч. захар,
4 ч.ч. вода.
Начин на приготвяне:
Портокалите или лимоните се измиват много добре.
С белачка или инструмент за кори на цитруси, може и с белачка за зеленчуци се обелва само кожата, ,където няма от бялата част на плода (тя е доста горчива), и се нарязват на лентички.
Слагат се в тенджерка или касерола и се залива с водата и се прибавя и захарта.
Като заври се разбърква и се оставя на средна температура да ври.
Слага се и ванилията.
Коричките са готови,когато с лекота могат да станат на по-малки парченца.
Получава се гъст сироп.
Ако желаете може да съхрните така цялата смес във вид на сладко като цялата смес вече охладена се прехвърля в подходящ буркан/и и се слага в хладилник. Така може да издържи с месеци.
Може също да се отделят с решетъчна лъжица и да се разстелат върху хартия за печене
..... и се оставят да изсъхнат една нощ, а след това се овалят в захар или потопят в единия си край в разтопен шоколад.
Идеални са за добавка на различни десерти и козунаци, а със сиропа може да се подслажда чай или сиропират блатове, тъй като става много богат и наситен на вкусове и аромати.
Аз винаги зимно време си правя такива корички и имам поне 2 буркана със сироп в хладилника. А тортите сиропирани с него стават невероятни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар