събота, 19 април 2014 г.

Захаросани портокалови и лимонови корички

Захаросани портокалови и лимонови корички









Необходими продукти: 


4-5 средни портокала/лимона, 

1 ванилия, 
2 1/2ч.ч. захар, 
4 ч.ч. вода.


Начин на приготвяне: 


Портокалите или лимоните се измиват много добре.




С белачка или инструмент за кори на цитруси, може и с белачка за зеленчуци се обелва само кожата, ,където няма от бялата част на плода (тя е доста горчива), и се нарязват на лентички.









Слагат се в тенджерка или касерола и се залива с водата и се прибавя и захарта.











Като заври се разбърква и се оставя на средна температура да ври. 

Слага се и ванилията. 
Коричките са готови,когато с лекота могат да станат на по-малки парченца.
Получава се гъст сироп. 

Ако желаете може да съхрните така цялата смес във вид на сладко като цялата смес вече охладена се прехвърля в подходящ буркан/и и се слага в хладилник. Така може да издържи с месеци.
Може също да се отделят с решетъчна лъжица и да се разстелат  върху хартия за печене




 ..... и се оставят да изсъхнат една нощ, а след това се овалят в захар или потопят в единия си край в разтопен шоколад.
Идеални са за добавка  на различни десерти и козунаци, а със сиропа може да се подслажда чай или сиропират блатове, тъй като става много богат и наситен на вкусове и аромати.
Аз винаги зимно време си правя такива корички и имам поне 2 буркана със сироп в хладилника. А тортите сиропирани с него стават невероятни.



Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...