Хлебчета за хамбургери
Често приготвям тези хлебчета за сандвичи или бургери ,които са страхотни за из път, за работа или за детската площадка. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвено хлебче, без стабилизатори, набухватели и напоследък както пълнят хлябовете с картофено нишесте,което е неприемливо не само за нас възрастните, а да не говорим за децата ни.
Ето какви продукти са ни нужни за 12бр.:
600 мл. топла вода
около 1 кг брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче жива мая / пакетче от 7г. суха мая
1 с.л. олио/зехтин1 с.л. оцет
жълтък + 3 с.л. прясно мляко
семена по избор
Начин на приготвяне:
В топла вода разтваряме маята със захарта и оставяме за 5 мин. да шупне.
След това прибавяме и останалите продукти за тестото и го замесваме, като трябва да остане леко лепкаво.
Оставяме за около час да втаса докато удвои обема си.
След това разделяме на 12 еднакви части, от които оформяме питки, а тях поставяме в тавичка постлана с лист хартия за печене.
Оставете място между тях, защото като втасат ще удвоят обема си.
Втасват за още 30 мин.
Разбиваме жълтъка с прясното мляко, които задължително трябва да са със стайна температура и с четка намазваме всяко хлебче.
Често приготвям тези хлебчета за сандвичи или бургери ,които са страхотни за из път, за работа или за детската площадка. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвено хлебче, без стабилизатори, набухватели и напоследък както пълнят хлябовете с картофено нишесте,което е неприемливо не само за нас възрастните, а да не говорим за децата ни.
Ето какви продукти са ни нужни за 12бр.:
600 мл. топла вода
около 1 кг брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче жива мая / пакетче от 7г. суха мая
1 с.л. олио/зехтин1 с.л. оцет
жълтък + 3 с.л. прясно мляко
семена по избор
Начин на приготвяне:
В топла вода разтваряме маята със захарта и оставяме за 5 мин. да шупне.
След това прибавяме и останалите продукти за тестото и го замесваме, като трябва да остане леко лепкаво.
Оставяме за около час да втаса докато удвои обема си.
След това разделяме на 12 еднакви части, от които оформяме питки, а тях поставяме в тавичка постлана с лист хартия за печене.
Оставете място между тях, защото като втасат ще удвоят обема си.
Втасват за още 30 мин.
Разбиваме жълтъка с прясното мляко, които задължително трябва да са със стайна температура и с четка намазваме всяко хлебче.
Поръсваме със сусам или семена по желание.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин.
След като са готови покриваме с кърпа за да не се образува твърда коричка.
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Няма коментари:
Публикуване на коментар