вторник, 22 декември 2015 г.

Пача-чорба

Пача-чорба



Пачата е традиционно ястие и доста разпространена в България. 
Подобно на шкембе чорбата ,задължително се сервира с чесън, а лютото е по желание.
Може да използвате за направата й  свински крачета,уши,опашка.
Моята баба я приготвяше само от свински крака и само във вид на чорба,но по желание можете да я поднесете и като мезе в желиран вид.
Дали ще изберете чорба или желирано предястие ,тя е била неизменна част от зимното меню на нашите баби и дядовци.






Ето и необходимите продукти за нея:



3-4 свински крачета

5-6 зърна черен пипер
1 -2 дафинови листа
2,5 л. вода

сол на вкус

2 с.л. брашно, ако не желаете да е бистра чорбата 






Начин на приготвяне:

В тенджера сложете крачетата,дафиновия лист и зърната черен пипер.
Залейте с водата и сложете на умерена температура.
Необходимо е , когато се появи пяна по повърхността на водата при варенето да я премахвате.
Варете, докато месото се разпадне от кокалите.
След като това стане извадете крачетата,отделете месото и го нарежете на дребно.
Прецедете бульона и върнете на котлона заедно с месото.
Оставете още 15-тина минути да се вари.
Колкото повече намалява  течността,толкова по-силен става бульона.
Ако не искате да остане бистър сега е моментът, когато трябва да прибавите брашното размито в малко от бульона.
Подправете на вкус със сол и черен пипер.
Сервирайте гореща с оцет и счукан чесън и по желание с люти стрити чушлета.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
















събота, 19 декември 2015 г.

Линцерови сладки

Линцерови сладки





Необходими продукти:

250 г. брашно

125 г. масло
100 г. пудра захар
2 жълтъка
(използвах на големи яйца)

аромат по желание


сладко по избор за слепване


пудра захар за поръсване




Начин на приготвяне:

Пресяват се брашното с пудрата захар,прави се кладенче и се слагат жълтъците,есенцията и мекото масло.




Замесва се меко тесто,което се слага във фолио за свежо съхранение и се оставя за 2 часа в хладилника.
(За по-лесно го замесих в миксера.)
След това се изважда и се оставя да се отпусне на стайна температура.
Внимание: Тестото става ронливо ,а не като обикновеното хлебно и с помощта на фолиото идеално се разточва на пласт.


Разточва се на тънък пласт и се реже с формички.
Слагат се в тавичка с хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса до леко зачервяване т.е. за около 15-20 минути.


Охладете ги и ги слепете със сладко по избор.
Поръсете обилно с пудра захар.
Да Ви е сладко!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
















петък, 18 декември 2015 г.

Пържен свински черен дроб

Пържен свински черен дроб




Необходими продукти:


1 бр. свински черен дроб

растителна мазнина
пшенично брашно/царевично брашно
сол,черен пипер




Начин на приготвяне:

Измийте свинския дроб и го подсушете леко .
Ако искате го накиснете във вода със сода за да извлечете повечето кръв,която се съдържа в него.
Нарежете го на еднакви парчета и го оваляйте в брашно.
Аз разбърках брашното със сол и черен пипер за да се овкуси още при пърженето.






Пържете до готовност в сгорещена мазнина на умерена температура като внимавате да не прегори.
Отцедете върху домакинска хартия или салфетка.
Поднесете веднага

Това е най-простият и лесен начин за приготвянето му , без маринати и т.н. ,както едно време правеше баба ми и Ви го препоръчвам.

Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







сряда, 16 декември 2015 г.

Бутер банички в гофретник

Бутер банички в гофретник






Необходими продукти:

800 г.  бутертесто

шунка
кашкавал







Начин на приготвяне:

Разстелете бутертестото като трябва да е леко отпуснато за да не се счупи.
Оставете го да се размрази напълно и го разточете с точилката на по-тънък пласт.


Нарежете го на 2 по ширина и след това на още две по дължината на тестото.




Сложете плънка по желание , аз използвах шунка нарязана на кубчета и настърган кашкавал.
Сложете плънката в единия край и затворете с другия.
Подгънете леко по края за да стане хубав кръг.
Сложете в добре загрят гофретник и затворете капака му.
Когато стане хубав златист цвят,означава,че баничките са готови.
Искам да уточня,че моят гофретник е двоен и с големи форми.


Именно затова направих 4 броя,а ако Вашият е от тези с по-малките формички съответно направете и на по-малки парчета тестото.
Стават много бързо,без почти никакви усилия от Ваша страна и невероятно вкусни с хрупкава коричка.
Бързо ,лесно и вкусно!
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




вторник, 15 декември 2015 г.

Пастет със сварено пиле и маслини

Пастет със сварено пиле и маслини






Необходими съставки:



200г. сварено пилешко месо
5-6 черни маслини
сол
черен пипер
магданоз






Начин на приготвяне:

Ако използвате домашна майонеза (рецептата за моята вижте ТУК) , я оставете малко да стегне за около 30 мин. в хладилника.
Сложете пилепкото месо , предварително сварено (както уточнихме) и обезкостено,заедно с маслините, на които сме махнали костилките и магданоза в блендер или друг подходящ уред и накълцайте за кратко.
След това добавете майонезата и подправете със сол ако е необходимо и черен пипер и до накълцайте до желаната гладкост.
Този пастет е идеален вариант да използвате остатъци от пилешко и е невероятно вкусен в комбинация с филийка препечен хляб.
Надявам се да Ви хареса!
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









Шарена сол

Шарена сол

Традиционната шарена сол съдържа сол,червен пипер (лют или сладък), смляна царевица и смлени тиквени семки.
Аз обаче съм малко скептична по отношение на царевицата и тиквените семки и си направих микс по мой вкус и се надявам,че ще Ви допадне.
Подправките,които използвах в по-голямата си част съм си отгледала в саксии на балкона и съм си ги изсушила.






Ето и съставките за моята шарена сол:


1/4  ч.ч. червен пипер
1/2  ч.л. сол (използвах морска)
1/4  ч.ч. чубрица
1/4  ч.ч. самардала 
1/2  ч.л. черен пипер
1  ч.л. сушена мащерка
1  ч.л. сушен риган






Всички съставки сложете в мелничка за кафе и подправки (или ако имате приставка към кухненски робот за смилане на подправки ) и смелете , като можете да оставите по-едри подправките или фини както аз.
Разстелете ги върху хартия за печене например, тъй като се загряват при смилането и ако веднага ги приберете в бурканче ще се навлажнят.
Съхранявайте в чист и сух стъклен буркан с плътно затворена капачка.
Тази шарена сол е неизменна част от моето домакинство , като я добавям не само към домашно приготвения пресен хляб в комбинация с масло , но и към скара.
Надявам се да Ви е допаднал моят микс от подправки!


Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







сряда, 9 декември 2015 г.

Овкусени пилешки пържоли

Овкусени пилешки пържоли






Необходими съставки:


4 бр. пилешки пържоли от бут




За маринатата:
3-4 с.л. растително олио /зехтин

1 с.л. червен пипер (ако разполагате с пушен,ще е още по-хубаво)
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. морска сол
1/2 ч.л. чубрица



Начин на приготвяне:



Първо държа да подчертая,че е хубаво да запазите кожата на пържолите.
С нейна помощ,пържолките ще станат невероятно сочни,а кожичката,която ще се изпече става много хрупкава и неустоима,но ако все пак не желаете да я консумирате,лесно можете да я премахнете.

Също така месото трябва да е охладено,така,че ако сте ги съхранявали във фризер е хубаво да ги оставите да се размрази,разбира се най-хубаво е да са пресни.

Направете "паста" от съставките за маринатата.





Загрейте скара,грил тиган или в случая както използвах аз плоча за печене и като е добре загрята сложете пържолите предварително намазани с "пастата" с помощта на четка или ако искате да се поизцапате я сложете в купа и разбъркайте месото в нея за да може добре да се овкуси.
Изпечете ги от двете страни равномерно и поднесете докато са все още топли с подходяща гарнитура.
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





вторник, 8 декември 2015 г.

Зеле с боб на фурна

Зеле с боб на фурна






Необходими продукти:

1 малка кисела зелка

1 ч.ч. бяб боб
2 дафинови листа
сол на вкус
1 ч.л. червен пипер
растително олио





Начин на приготвяне:

Накиснете боба от предната вечер за по-лесно сваряване.
На сутринта го прецедете и го облейте под течаща вода.
Сварете го като след като заври изчаквам 15-20 минути и подменям водата с нова (казват,че така боба не образува толкова газове в стомаха както обикновено и затова го правя)
Посолете и досварете,
В тенджера или друг подходящ съд сложете олио и го сгорещете.

Сложете нарязаното кисело зеле да се задуши ,заедно с дафиновия лист на умерена температура.
След като се задуши,прибавете червения пипер,разбъркайте много добре и добавете боба ,предварително отцеден много добре.
Оставете няколко минути като посолите на вкус,прехвърлете ги в тавичка и печете до получаване на хубав златист загар в предварително загрята на 200 градуса фурна.

Ако спазвате някакви пости или просто избягвате да консумирате животински продукти,това ястие ще Ви засити , а ако не спазвате такъв режим,можете да сервирате и с резени сланина.
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





четвъртък, 3 декември 2015 г.

Еклери 2-ри вид


Еклери 2-ри вид






Необходими продукти:


200мл. вода

3 яйца ако са по-големи 2
1/2 ч.л. сол
130г. брашно

60г. масло


За крема:

250мл. течна сладкарска сметана

1 пакетче втвърдител (фиксатор) за сметана
3 с.л. пудра захар



пудра захар за поръсване




Начин на приготвяне:

Заврете водата на умерена температура ,сложете щипката сол и маслото докато се разтворят напълно разбърквайте.
Малко по малко прибавяйте брашното като бъркате енергично докато не се получи стандартно парено тесто.
Бъркайте 2-3 минути за да не остане сурово брашното.






Охладете и след това сложете едно по едно яйцата до пълното им усвояване от тестото.
Сложете в пош с накрайник или с помощта на лъжичка и оформете по желание в тавичка с пласт хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна (200 с вентилатор) за 30-35 мин. или до готовност.
Охладете!
Разбийте сметаната с фиксатора и пудрата захар и напълнете еклерчетата.
Поръсете ги с пудра захар и шоколад или каквото пожелаете и е по вкуса Ви.
Да Ви е сладко!


Източник на рецептата: Zlatka Harper




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


 











сряда, 2 декември 2015 г.

Горещ шоколад


Горещ шоколад


Не вярвам да има някой,който да не обича вечер особено в студените зимни дни да изпие чаша горещ шоколад.
Аз все още го обичам и реших да открия рецепта за това как да си го приготвям у дома,без да използвам готови прахчета.






Ето и съставките за него:

2 с.л. натурално тъмно какао на прах (продават по магазините extra dark)

500 мл. прясно мляко
захар на вкус 
и добавки по избор като маршмелоу бонбони,сметана или настърган шоколад





Начин на приготвяне:

Загрейте млякото .
В чаша сложете по лъжица какао,захар и по малко мляко.
Ако имате миксерче за фрапе ще Ви свърши страхотна работа тъй като освен,че разбива добре съставките, вкарва и въздух и се получава нещо като каймак.


Ако искате можете да използвате и течен шоколад  пробвала съм и също стана много вкусно (рецептата за домашен течен шоколад можете да видите ТУК), пробвала съм да направя и бял течен шоколад, (вижте ТУК) който също стана страхотен,а ако сте вегани или просто не употребявате животинско мляко,си пригответе ядково от лешници (рецептата за ядково мляко вижте ТУК).
Налейте и останалото мляко и развихрете въображението си като добавите по избор каквото решите.
Аз избрах маршмелоу.
Уверявам Ви ,че няма по-вкусно от домашно приготвения горещ шоколад и ще останете очаровани!
По желание поднесете в комбинация с дребни сладки.
Наздраве!




 Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





Картофи със сметанов сос

Картофи със сметанов сос






Необходими продукти:

5-6 средни картофа

500мл. течна готварска сметана
меки сирена по избор (Гауда,камембер,синьо сирене,пушено или топено сирене)
черен пипер
пресен лук за поръсване





Начин на приготвяне:

Почистете картофите като ги измийте под течаща вода и ако е необходимо изчеткайте кората им.
Сварете ги в подсолена вода.
Оставете ги в студена вода да изстинат постепенно.
В касерола или друг подходящ съд загрейте сметаната и добавете сирена по Ваш избор.
Уверете се,че са се разтопили много добре и оставете за 2-3 минути да къкри на умерена температура.
Ако е необходимо подправете допълнително на вкус.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










понеделник, 30 ноември 2015 г.

Сусамки

Сусамки





Кой не обича сусамки? На мен ми бяха любими в детството та чак до ден днешен и много се зарадвах като попаднах на публикация с рецептата за тях.
Изключително бързо се приготвят и са невероятно вкусни.





Съставките за тях са:

280г. сусамово семе

120г. мед
100г. кафява захар
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. сол



Приготвят се 
като в сух тиган се запекат леко сусамовите семена докато си променят леко цвета и си пуснат аромата като много трябва да внимавате да не изгорят ,защото ще загорчат.
Когато започнат да "пукат" значи са се нагрели достатъчно и трябва да внимавате и да бъркате постоянно.






Като са готови ги изсипете в купа.
Пригответе си пласт хартия за печене и я намажете с олио или масло,тя ще ни е необходима за сместа за сусамките.
В същия тиган сложете всички останали съставки на умерена температура и след като се съединят добре оставете сместа да поври още 2 минути.
Изсипете я при сусама.
Разбъркайте енергично ,защото много бързо стяга сместа и изсипете върху хартията за печене.
С дървена лъжица или шпатула разстелете сместа,сложете отгоре още един пласт хартия и с точилка разточете на пласт от около половин сантиметър.
Оставете да стегне за около 15 минути и нарежете на квадратчета,правоъгълници или във форми по избор.
Съхранявайте в буркан на хладно.
Да Ви е сладко!


Източник на рецептата ТУК





Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


 







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...