петък, 4 април 2014 г.

Рулца от гриловани тиквички

  Рулца от гриловани тиквички













   Необходими продукти:

3 средни тиквички, 
1 бучка сирене на сметанова основа, 
1 малка връзка копър,сол
по желание може да прибавите и скилидки чесън към сместа


Начин на приготвяне:

Тиквичките се нарязват по дължина на "филийки" с ренде или нож няма значение,но трябва да са с еднаква дебелина. 

Осоляват се много добре и се оставят за 20 мин. в цедка  за да им изтече цялата вода,която се е извлякла от солта.

 


В много нагорещена скара ,използвах Стоун Ледженд Мастър Грил, тъй като е като оребрена тавичка с голяма площ за печене се пекат от двете страни като се внимава да се запази целостта и да не изгорят.
Ако и Вие като мен използвате за домашно печене върху котлон Стоун Ледженд Мастър Грил имайте предвид, че задади дебелото си дъно изключително бързо се загрява и запазва дълго топлината затова от 9 степени на котлона пекох на 4 и половина.
В купичка се намачква сиренето и се слага ситно нарязания копър. 
Смесва се много добре и с чаена лъжичка се слага от сместа в тясната страна на тиквичката и се завива към широката страна. 
Рулцата са идеална гарнитура за всяко ястие тъй като са леки и засищащи и са неизменна част от лятното ни меню.
Добър Апетит!

         


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК




сряда, 2 април 2014 г.

Шоколадова торта




                                                          Шоколадова торта

Необходими продукти за блатовете: 150г. захар, 150г. брашно, 1 бакпулвер, щипка сол, 5 яйца, 3 с.л. неподсладено какао, аромат по желание.
                                       за крема: 300г. шоколад, 300 мл. сладкарска сметана, 100г. масло.
                                       за сиропиране: 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. вода.


Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта до пухкав крем. Сухите съставки се размесват отделно и се прибавят към крема като се разбърква с шпатула съвсем леко да не спадне крема и се слага във форма с подвижно дъно намазнена и с хартия за печене.

Пече се на 180 градуса за 25 мин. като се проверява с дървен шиш дали е готов.
Като се охлади блата се маха от формата и се реже на 3.
Сметаната се затопля и в нея се разтопява шоколада и маслото. Оставя се да се охлади и се разбива на пухкав крем. разделя се на 2 части като по-голямата част е за между блатовете.
Завира се водата и се слага захарта докато стане сироп със средна гъстота. Сиропира се по малко всеки блат и се нанася от крема . После се заглажда с крем тортата и се оставя да стегне 30 мин. в хладилника. Украсява се с останалата част от крема като оформлението е по желание!
Отнпво се оставя 30 мин. в хладилник и е готова за поднасяне!


Една по-различна пица

                   

                               Една по-различна пица





Необходими продукти: 
300г. брашно, 1 пакетче суха мая, щипка захар, 1 ч.л. сол, 2 с.л. растително олио, 4 кренвирша, настърган кашкавал, 3 с.л. лютеница, няколко гъби нарязани на филийки, чубрица, черни маслини за украса.

Начин на приготвяне: Омесва се меко тесто и се оставя да почине за кратко , за да се отпусне.
Разточва се на кръгъл пласт с дебелина сантиметър.
Кренвиршите се режат всеки на по 3 и се редят по краищата на кръга. Завиват се с тесто и се разрязват с нож на парчета с дебелина 2 см.Усукват се като едното парче се слага от ляво ,а  другото от дясно да се получи като завъртулка.
Средата се маже с лютеница. Слагат се и гъбите и се слага настъргания кашкавал. Поръсва се с чубрица и се омазнява леко с олио. Пече се 20-25 мин. на 180 градуса.



Мини Еклери


                                                     Мини Еклери


Необходими продукти за пареното тесто: 1 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. олио, 4 яйца.
                                       за крема: 100г. шоколад, 100г. сладкарска сметана, 10г. масло.
                                       за глазурата: 3 с.л. захар, 300г. пудра захар, 80мл. сладкарска сметана


Начин на приготвяне: В дълбок съд се слага млякото и олиото докато заврат. Малко по малко се слага брашното като непрекъснато се бърка с дървена лъжица или шпатула докато не се получи лепкава консистенция.
Оставя се да се охлади  като се разбърква от време на време. Като се охлади се слагат яйцата едно по едно като трябва да се усвоят много добре от тестото. Вече се получава гладко лепкаво тесто.
Слага се в пош или с намокрени ръце се оформят продълговати мини еклерчета,които се мажат отгоре с жълтък (по желание) и се пекат в предварително загрята на 160 градуса фурна 35-40 мин.




Сладкарската сметана се загрява и се начупва вътре шоколада да се разтопи . Слага се и маслото. Оставя се в хладилник да се охлади и после се разбива на крем.
Еклерчетата се пълнят с крема като се цепват леко по дъното и с лъжичка се пълнят.
Прави се заливката като в сух нагорещен тиган се слага захарта , а като се разтопи и сладкарската сметана като се бърка непрекъснато за да не се втвърди и загори. Отнема се от котлона и се прибавя към купа , в която е пудрата захар. Разбърква се до гладка консистенция, а ако стане на топка и стане твърдо се добавя още малко затоплена сметана да стане гъст сос.
Всяко еклерче се топва в соса и се оставят да стегнат в хладилник.

Гризини с бекон


                                                  Гризини с бекон



Необходими продукти: 150 г. бекон. 400г. брашно, 1 пакетче суха мая, 1 ч.л. сол, щипка захар, 2 с.л. растително олио, настърган кашкавал, жълтък + малко прясно мляко за намазване.

Начин на приготвяне: Омесва се меко тесто и се оставя да почине 20 мин. Разточва се на лист с дебелина 1 сантиметър и се нарязва на ивички с резачка за пица.
Всяко парче бекон се реже по дължина на 3 и се слага върху ивичка тесто. Леко се усуква и се реди в тава с хартия за печене. Така до като свършат ивичките бекон и тесто.
Намазват се с жълтъка разбит с малко мляко и се поръсва с настърган кашкавал.
Пекат се на 180 градуса 20-25 мин.



събота, 29 март 2014 г.

Лапад с ориз

Лапад с ориз






Необходими продукти: 
1 връзка зелен лук, 
500г. пресен лапад/ спанак също може , 
1 ч.ч. ориз, 
1 ч.л. универсална подправка 
сол, черен пипер.
олио
Начин на приготвяне: 

Лапата се измива много добре,подсушава се или с центрофуга за салата или с помощта на кърпа и се нарязва на не много дребно. 
Зеления лук се реже на ситно и се задушава в малко мазнина.
 Прибавя се лапада и се задушава и той и чак тогава се прибавя ориза. 
Ако е бланширан не се мие,ако не е ,се измива докато се отдели всичкото нишесте. 
Добавя се чаша и половина бульон или вода и се оставя да се свари ориза. 
Подправя се със солта и черния пипер.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






петък, 28 март 2014 г.

Козуначени кифлички

 Козуначени кифлички





 



Необходими продукти:

5 яйца, 
1 ч.ч. захар,
 300 мл. топло мляко, 
1 пакетче суха мая за хляб,
брашно колкото поеме  (около 1200г)
щипка сол щипка захар, 
3 с.л. растително олио, 
жълтък за намазване, 
кората от 1 лимон,
шипков мармалад за пълнеж, 
захар за поръсване.





Начин на приготвяне:
Замесва се тестото като се прави кладенче от брашното слагат се яйцата, олиото и част от млякото, а в другата се разтваря маята с щипката захар.
 По края на брашното се слага солта и захарта и се замесва меко тесто като се слага и втасалата мая.  Прибавя се и лимонената кора. 
Оставя се да втаса докато удвои обема си. 
Разточва се на кръгъл лист с дебелина сантиметър и се разрязва на триъгълници.
 В широката част се слага мармалад и после се завива към тънката част. така се оформят и останалите кифлички. 
Намазват се с жълтък и се поръсват със захар. 
Оставят се да починат 15 мин. и се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна.
След като са готови, покриваме с кърпа и оставяме за 15 мин. да омекнат допълнително.

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!










Кошничка от хляб







                                      Кошничка от хляб


Необходими продукти:
2 ч.ч. топла вода, 1 кг. брашно, 1 пакетче суха мая за хляб,1 яйце за намазване, 3 с.л. олио, щипка сол,щипка захар.

Начин на приготвяне:
Замесва се не много меко тесто. Взема се огнеопорна купа и се увива изцяло в алуминиево фолио. Тестото се разстила на лист с дебе;ина около сантиметър и половина и се разрязва на ленти с дебелина 2 сантиметра. Купата се захлюпва върху тава с хартия за печене , в която ще се пече кошничката.Всяка лента тесто се прави на дебел фитил и се разполага от дъното на купата надолу . Така се редят около 20 фитила и по същия начин се заплита този път кашницата като се слагат веднъж под веднъж над падащите надолу фитили.



С квадратна купа ...



С обикновена кръгла салатна купа ...

 Намазва се със жълтък и се оставя да почине 5 мин. Пече се на 180 градуса около 25 мин.
Прави се  дръжка на кошничката пак като се "облече" купата с алуминиево фолио и се прави от 3 фитила плитка.и се намазва с жълтък .Пече се отново на 180 градуса.
Оставят се преди да се отделят и двете части на кошничката хубаво да се охладят , за да не се разпаднат.
Дръжката се захваща с по 2 клечки за зъби.








четвъртък, 27 март 2014 г.

Супа топчета

Супа топчета








Необходими продукти: 


500г. кайма, 
1 малка връзка магданоз,
 1/2 ч.л. кимион, щипка , 
1/2 ч.л. черен пипер,
 2 стръка целина (зелената част),  сол на вкус, 3 малки картофа, 
1 среден морков, фиде, 
кофичка кисело мляко + 1 цяло яйце за застройка.


Начин на приготвяне: 


Каймата се подправя с 1/2 връзка магданоз, нарязан на ситно, кимиона и черния пипер. 
Завира се вода в тенджера и се правят топчета с еднаква големина. 
Моркова, картофите и целината ( аз обичам да използвам зелената част като имам на разположение) и се нарязват на дребно. 
Слагат се при топчетата и като са готови се слага фидето. 
По желание може да се пасира и един домат с малко зехтин или олио и да се обогати допълнително супата.
В купичка се разбива яйцето с киселото мляко и се оставят на стайна температура. 
Супата се подправя със сол и черен пипер на вкус и като поизстине се слага малко по малко от застройката като се разбърква непрекъснато, за да не се пресече. Накрая се слага и останалата част от магданоза отново ситно нарязан.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Великденска сандвич-торта




                                                Великденска сандвич-торта

Необходими продукти за тестото : 1 килограм брашно, 1 пакетче суха мая, 1 ч.л. сол, 2 щипки захар, 2 ч.ч. топло мляко, 5 с.л. растително олио.

Необходими продукти за пластовете и украсата:
5 бр. твърдо сварени яйца, 1 средна краставица, нарязана на тънки кръгчета, 150г. пушено пилешко филе/ шунка, 1 опаковка майонеза , 1 опаковка заквасена сметана, 5 стръка зелен лук, 5 бр. репички , 1 връзка магданоз.


Начин на приготвяне: Замесва се тесто и се оставя да втаса 20 мин.. Премества се в правоъгълна тортена форма , покрита с хартия за печене. Леко се намазнява отгоре да не хване коричка и се оставя за още 10 мин. на топло.
Пече се на 180 градуса 20 мин. Оставя се да се охлади и се напръсква с вода и се завива да омекне допълнително. Охлажда се. Блата се реже на 4 еднакви блата.
В купа се размесват хубаво майонезата и сметаната.
Нарязват се на ситно връзката магданоз и 3 стръка пресен лук.
Първия блат се маже с сместа от майонеза и сметана и се нареждат отгоре кръгчетата краставица. Слага се втория блат. Отново се маже с майонеза и сметана и се слага колбаса, Третия блат се слага маже се със сместа и се редят част от репичките, яйцата нарязани на кръгчета и краставица ако е останала. Слага се и последния блат . Хубаво се покрива с останалата част от бялата смес като се маже и отстрани. Полепват се наситнените лук и магданоз.
Отгоре се аранжира по желание като се използват останалите зеленчуци.




вторник, 25 март 2014 г.

Оризови спагети със зеленчуци

Оризови спагети със зеленчуци





Необходими продукти:
100г. оризови спагети (1 малък пакет),
1 среден морков,
3 с.л. замразен грах,
1/2 малка глава лук,
7-8 бр. малки гъби печурки,
 3 с.л. светъл соев сос,
1 ч.л. мед,
 1 ч.л. дижонска горчица,
1 к.ч. натурален пилешки бульон ,
 1 равна ч.л. царевично нишесте,растителна мазнина.

Начин на приготвяне:
Завира се вода и оризовите спагети се заливат с нея за да омекнат.
Нужни са около 3 мин.
Покрива се съда, в който са спагетите за да се задушат.
Моркова се нарязва на жулиени (ивички с еднаква дебелина), печурките на 4 , а лука на 2 за да остане по-едър и на люспи.
В дълбок тиган се загрява растителната мазнина, слада се горчицата и меда и се разбърква. Слагат се зеленчуците като се започва първо с твърдите т.е. с моркова , следва лука и гъбите. Накрая се слага граха и се добавя пилешкия бульон. Оставя се да поври малко и се слага нишестето. Разбърква се много добре, за да се абсорбира и след това се слагат отцедените оризови спагети. Отново се разбърква много добре и се овкусява със соевия сос.
Ястието се сервира топло!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


понеделник, 24 март 2014 г.

Ориз с гъби и маслини

Ориз с гъби и маслини



Необходими продукти:
 1 ч.ч. бланширан ориз, 
5-6 гъби печурки нарязанио на 4,
 3 стръка зелен лук, 
15-20 бр. черни маслини, 
на ситно нарязан магданоз, 
черен пипер, бял пипер, сол.


Начин на приготвяне: 
 Ориза се слага да се свари в подсолена вода 1:3 в съотношение ориз-вода. 
Отцежда се и се изплаква за да се премахне излишната скорбяла.
В тиган се слага мазнина и се задушават гъбите няколко минути. 
Прибавя се на ситно нарязания лук , а след това и маслините. 
Накрая се добавя и ориза и магданоза.
 Подправя се на вкус.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





неделя, 23 март 2014 г.

Пълнено хлебче



                                                        Пълнено хлебче

Необходими продукти за тестото: 450г. брашно, 1 пакетче суха мая за хляб, щипка сол, щипка захар, 3 с.л. олио.

За плънката: 100г. пушено филе, 150 г. гъби, 2 стръка наситнен зелен лук, 50 г. кашкавал.


Начин на приготвяне: Замесва се тестото и се оставя 5 мин. да си почине. Разделя се на 4 еднакви топки и се оставят за 10 мин. да втасат.
Пекат се на предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 мин.
Като се изпекат се напръскват с вода и се завиват с кърпа за 10 мин. да омекнат допълнително, а след това се оставят да се охладят.
Режат се горните части като капачета на хлебчетата и се издълбават.
В тиган се задушават гъбите,които са нарязани на филийки с пушеното филе. Подправят се на вкус. Сместа се охлажда  и след това се пълнят хлебчетата и се поръсват се със ситно нарязания зелен лук и обилно с кашкавал.
Фурната се загрява на функция "грил" за да не се изпекат,а само да  се разтопи кашкавала. Нужни са не повече от 5 мин.

Пандишпаново руло с фондан




                                                      Пандишпаново руло с фондан





Необходими продукти за пандишпановата платка:
6 яйца, 1 бакпулвер, 140г. брашно, 1 ванилия, 120 г. захар.

Необходими продукти за ганаша:
100 мл. сладкарска сметана, 100г. черен шоколад.

Необходими продукти за фондана: 500г. пресята пудра захар, 1/2 ч.л. глицерин (продава се в аптеките), 1/4 ч.л. лимонена киселина, 150г. не много гъст глюкозен сироп , 1/2 пакетче желатин, 30 мл. вода.





Начин на приготвяне: Започваме с фонданана като разтваряме желатина в 30 мл. вода и като се втвърди се затопля леко хубаво да се втечни. Прибавят се глицерина, глюкозата, лимонената киселина и се разбива до колкото се може да се смесят съставките.Тук е момента ако искате цвят да оцветите. В 2/3 от пресятата пудра захар се слага течната смес и се бърка да стане хомогенна силно лепкава захарна смес . Премества се на кухненски плот и се доомесва с останалата захар.
Става хубаво стегнато същевременно меко тесто. Завива се в прозрачно фолио и се оставя за малко в хладилника.



Крема правим като затопляме до кипване сметаната като се внимава да се заври и в нея разтопяваме шоколада. Оставяме леко да се охлади и слагаме за 20-25 мин. във фризера.
След това се разбива на гъст крем, който отново връщаме в хладилника да стои стегнат.
Пандишпана се прави най-лесно и бързо затова накрая се прави като белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на твърд сняг, Жълтъците се разбиват със захарта докато стане сместа бледо-жълта и удвои обема си и се прибавя ванилията и пресятото брашно с бакпулвера.
В купата където са жълтъците се слагат половината белтъци и се разбъркват в една посока внимателно с шпатула да не спаднат. Същото се повтаря и с другата част от белтъците.
Слага се сместа в тава покрита с хартия за печене и се пече в предварително загрята на 180градуса фурна около 20 мин.
Като се изпече се оставя да се охлади за да не се втечни крема ,когато се намаже.
Изважда се фондана от хладилника и се разточва леко да се отпусне. Оставя се така за около 5 мин. През това време се маже блата с ганаш , като се оставя малко за намазване отгоре на цялото руло. Завива се на стегнато руло с помощта на хартията за печене и се донамазва с останалия крем отгоре.
Разточва се на тънък лист фондана като леко се намазнява ако започне да лепне и под него и точилката  и се прави с размера на рулото. Покрива се рулото и се заглажда много добре , а след това и се отрязват излишните парченца захарно тесто.
Понеже ми остана от фондана добавих цвят и направих роза за украса.




Украсява се по желание и се оставя 10-15 мин. да стегне в хладилника.



Закуска с плънка




  Закуска с плънка


Необходими продукти за тестото:
Около 800г. брашно или до омесване на меко тесто, 1 кубче мая / 2 бр. суха мая, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, 300мл. топло мляко, 5 с.л. олио.

За плънката:
2 с.л. (пълни) доматено пюре,  6о г. стерилизирани нарязани гъби, 100г ситно нарязана шунка , 2 по-големи кисели краставички, нарязани на кубчета, 100г кашкавал, 1 яйце с малко мляко и олио за намазване.

Начин на приготвяне:
Замесва се тестото и се оставя да втаса на топло 20-25 мин. Като удвои обема си се разделя на 10 топки, които се разточват на продълговати блатове.
Прави се плънката от всички продукти като се разбъркват много добре .Слага се в средата ,но по малко около 1 с.л. от сместа, защото след печенето може да натежи плънката и да се разпадне. Оформяте си както пожелаете закуската аз я нарязах от двете страни на ленти , почти до средата на закуската и ги застъпих една с друга.
Отново се оставят да втасат на топло докато удвоят обема си, отново са нужни 20-тина минути.
Намазват се с разбития с малко прясно мляко и олио жълтък и се поръсват обилно с кашкавал.
Пекат се в предварително сгорещена на 180 градуса фурна за 25 мин. като след като се извадят се напръскват леко с вода и се покриват, защото при печенето утрояват обема си и трябва да се запазят мекички!


събота, 22 март 2014 г.

Великденски лимонови кексчета







                                        Великденски лимонови кексчета

Необходими продукти: 200г. брашно, 3 яйца, 100г. меко масло, 120г. захар, 1 бакпулвер, кората от един лимон, щипка сол, 60 мл. прясно мляко.


Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта, прибавя се маслото. Трябва да стане пухкав крем,който да удвои обема си. Прибавя се млякото, щипката сол.пресятото брашно с бакпулвера и кората на лимона.
В тавичка за мъфини се слагат хартиени чашки за кексчета, ако не разполагате с такива се намасляват и набрашняват формите.
Сипва се от сместа като се оставя един пръст до края на чашката празно , за да не прелеят при надуването.
Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна и се пекат 15-20 мин.
Получават се 14 броя.


петък, 21 март 2014 г.

Брускети с паста от пилешко месо




                                           Брускети с паста от пилешко месо


Необходими продукти: 1 бр. пилешки гърди, 1/2 връзка магданоз, 1 опаковка майонеза (200г.), 100г. черни маслини, без костилка, черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Пилешкото месо се сварява и се накъсва на много дребни парченца. Магданоза също се наситнява, а маслините се режат на колелца. Прибавя се майонезата и всичко се размесва много добре. Овкусява се с черния пипер и солта.
Сервира се върху филийки от земелка,които по желание могат да се препекат леко.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...