вторник, 22 декември 2015 г.

Бъдни Вечер

Бъдни Вечер



Реших да представя селекция от рецепти,които съм вписала в блога за  Бъдни вечер като се надявам да ви улесня в подготовката за този светъл християнски празник .
Всички тези ястия присъстват на трапезата в моя дом.
Всяка годна залагам на типично български ястия и не поднасям различни от тях.
Броят им трябва да е нечетен ( 7,9,13) като най-малко трябва да са 7 .
Не забравяйте,че според поверието вечерта не се "раздига" масата и се оставя така както сме се хранили.
Също е важно да се знае,че на Бъдни вечер се прикадява трапезата, а след това и целия дом във всички помещения.


Салати подходящи за Бъдни Вечер


Салата печени пиперки с чесън
(или както му казвам Топеница)


рецептата вижте ТУК







Картофена салата

Рецептата вижте ТУК





Бобена салата с печени пиперки


Рецептата вижте ТУК





Домашна зимна салата


Рецептата вижте ТУК







Кьоополу


Рецептата вижте ТУК








Салата от червен боб и печени зеленчуци


Рецептата вижте ТУК





Основни ястия подходящи за Бъдни вечер




Сармички в лозов лист

тези сармички ги правя по същата рецепта като пропускам месото и затова не съм вписала отделен пост ,защото не виждам смисъл да повтарям една и съща рецепта.



Рецептата можете да видите ТУК








Сармички в зелев лист в гювеч

също пропускаме месото ,тъй като рецептата е същата

Рецептата можете да видите ТУК








Постен боб яхния

Рецептата можете да видите ТУК








Кисело зеле с боб на фурна







Леща яхния


Рецептата можете да видите ТУК







Постна содена питка 


рецептата ТУК






Постна питка "Житен клас"



рецептата вижте тук











Варено жито

Рецептата вижте ТУК












Лучник


рецептата за него вижте ТУК









Десерти 





Тиквеник

Рецептата вижте ТУК












Също така е задължително да се сложат на трапезата:




 Сол





Мед





Плодове






 Туршия 






Ядки 








Ошав 

(сушени плодове) 







Чесън и лук 










Весели Празници!



Рецепти с идеи за Коледната трапеза и коледни сладки можете да видите ТУК


Пача-чорба

Пача-чорба



Пачата е традиционно ястие и доста разпространена в България. 
Подобно на шкембе чорбата ,задължително се сервира с чесън, а лютото е по желание.
Може да използвате за направата й  свински крачета,уши,опашка.
Моята баба я приготвяше само от свински крака и само във вид на чорба,но по желание можете да я поднесете и като мезе в желиран вид.
Дали ще изберете чорба или желирано предястие ,тя е била неизменна част от зимното меню на нашите баби и дядовци.






Ето и необходимите продукти за нея:



3-4 свински крачета

5-6 зърна черен пипер
1 -2 дафинови листа
2,5 л. вода

сол на вкус

2 с.л. брашно, ако не желаете да е бистра чорбата 






Начин на приготвяне:

В тенджера сложете крачетата,дафиновия лист и зърната черен пипер.
Залейте с водата и сложете на умерена температура.
Необходимо е , когато се появи пяна по повърхността на водата при варенето да я премахвате.
Варете, докато месото се разпадне от кокалите.
След като това стане извадете крачетата,отделете месото и го нарежете на дребно.
Прецедете бульона и върнете на котлона заедно с месото.
Оставете още 15-тина минути да се вари.
Колкото повече намалява  течността,толкова по-силен става бульона.
Ако не искате да остане бистър сега е моментът, когато трябва да прибавите брашното размито в малко от бульона.
Подправете на вкус със сол и черен пипер.
Сервирайте гореща с оцет и счукан чесън и по желание с люти стрити чушлета.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
















събота, 19 декември 2015 г.

Линцерови сладки

Линцерови сладки





Необходими продукти:

250 г. брашно

125 г. масло
100 г. пудра захар
2 жълтъка
(използвах на големи яйца)

аромат по желание


сладко по избор за слепване


пудра захар за поръсване




Начин на приготвяне:

Пресяват се брашното с пудрата захар,прави се кладенче и се слагат жълтъците,есенцията и мекото масло.




Замесва се меко тесто,което се слага във фолио за свежо съхранение и се оставя за 2 часа в хладилника.
(За по-лесно го замесих в миксера.)
След това се изважда и се оставя да се отпусне на стайна температура.
Внимание: Тестото става ронливо ,а не като обикновеното хлебно и с помощта на фолиото идеално се разточва на пласт.


Разточва се на тънък пласт и се реже с формички.
Слагат се в тавичка с хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса до леко зачервяване т.е. за около 15-20 минути.


Охладете ги и ги слепете със сладко по избор.
Поръсете обилно с пудра захар.
Да Ви е сладко!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
















петък, 18 декември 2015 г.

Пържен свински черен дроб

Пържен свински черен дроб




Необходими продукти:


1 бр. свински черен дроб

растителна мазнина
пшенично брашно/царевично брашно
сол,черен пипер




Начин на приготвяне:

Измийте свинския дроб и го подсушете леко .
Ако искате го накиснете във вода със сода за да извлечете повечето кръв,която се съдържа в него.
Нарежете го на еднакви парчета и го оваляйте в брашно.
Аз разбърках брашното със сол и черен пипер за да се овкуси още при пърженето.






Пържете до готовност в сгорещена мазнина на умерена температура като внимавате да не прегори.
Отцедете върху домакинска хартия или салфетка.
Поднесете веднага

Това е най-простият и лесен начин за приготвянето му , без маринати и т.н. ,както едно време правеше баба ми и Ви го препоръчвам.

Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







сряда, 16 декември 2015 г.

Бутер банички в гофретник

Бутер банички в гофретник






Необходими продукти:

800 г.  бутертесто

шунка
кашкавал







Начин на приготвяне:

Разстелете бутертестото като трябва да е леко отпуснато за да не се счупи.
Оставете го да се размрази напълно и го разточете с точилката на по-тънък пласт.


Нарежете го на 2 по ширина и след това на още две по дължината на тестото.




Сложете плънка по желание , аз използвах шунка нарязана на кубчета и настърган кашкавал.
Сложете плънката в единия край и затворете с другия.
Подгънете леко по края за да стане хубав кръг.
Сложете в добре загрят гофретник и затворете капака му.
Когато стане хубав златист цвят,означава,че баничките са готови.
Искам да уточня,че моят гофретник е двоен и с големи форми.


Именно затова направих 4 броя,а ако Вашият е от тези с по-малките формички съответно направете и на по-малки парчета тестото.
Стават много бързо,без почти никакви усилия от Ваша страна и невероятно вкусни с хрупкава коричка.
Бързо ,лесно и вкусно!
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




вторник, 15 декември 2015 г.

Пастет със сварено пиле и маслини

Пастет със сварено пиле и маслини






Необходими съставки:



200г. сварено пилешко месо
5-6 черни маслини
сол
черен пипер
магданоз






Начин на приготвяне:

Ако използвате домашна майонеза (рецептата за моята вижте ТУК) , я оставете малко да стегне за около 30 мин. в хладилника.
Сложете пилепкото месо , предварително сварено (както уточнихме) и обезкостено,заедно с маслините, на които сме махнали костилките и магданоза в блендер или друг подходящ уред и накълцайте за кратко.
След това добавете майонезата и подправете със сол ако е необходимо и черен пипер и до накълцайте до желаната гладкост.
Този пастет е идеален вариант да използвате остатъци от пилешко и е невероятно вкусен в комбинация с филийка препечен хляб.
Надявам се да Ви хареса!
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









Шарена сол

Шарена сол

Традиционната шарена сол съдържа сол,червен пипер (лют или сладък), смляна царевица и смлени тиквени семки.
Аз обаче съм малко скептична по отношение на царевицата и тиквените семки и си направих микс по мой вкус и се надявам,че ще Ви допадне.
Подправките,които използвах в по-голямата си част съм си отгледала в саксии на балкона и съм си ги изсушила.






Ето и съставките за моята шарена сол:


1/4  ч.ч. червен пипер
1/2  ч.л. сол (използвах морска)
1/4  ч.ч. чубрица
1/4  ч.ч. самардала 
1/2  ч.л. черен пипер
1  ч.л. сушена мащерка
1  ч.л. сушен риган






Всички съставки сложете в мелничка за кафе и подправки (или ако имате приставка към кухненски робот за смилане на подправки ) и смелете , като можете да оставите по-едри подправките или фини както аз.
Разстелете ги върху хартия за печене например, тъй като се загряват при смилането и ако веднага ги приберете в бурканче ще се навлажнят.
Съхранявайте в чист и сух стъклен буркан с плътно затворена капачка.
Тази шарена сол е неизменна част от моето домакинство , като я добавям не само към домашно приготвения пресен хляб в комбинация с масло , но и към скара.
Надявам се да Ви е допаднал моят микс от подправки!


Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...