петък, 17 октомври 2014 г.

Паниран карфиол

Паниран карфиол







Необходими продукти: 

1 средна глава карфиол, 
4 големи яйца, 
1 пакетче бакпулвер,
 брашно , 
сол,
черен пипер.


Начин на приготвяне:

Карфиолът се накъсва на "розички" и се измива много добре.
 В тенджера се завира вода и се посолява. Прибавят се и розичките карфиол. 
Подваряват се за 10 мин. , след което "шоково" се изстудяват в купа със студена вода и лед за да спре процеса на варене.
Панировката се прави като яйцата се разбиват много добре , прибавя се бакпулвера и брашното и се сгъстява с него до консистенцията на палачинково тесто. Посолява се и се слагат 2-3 щипки черен пипер на вкус.



В силно сгорещена мазнина се пържат ,като всяка розичка се потапя във сместа и леко се изцежда.
 Ако искате леко хрупкав вид след като потопите в панировката,оваляйте и  в галета .
Оставят се в чиния или тава с домакинска хартия за да се поеме излишната мазнина.
Сервирайте веднага!
Идеално се комбинира с млечно -чеснов сос
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






вторник, 14 октомври 2014 г.

Ориз на фурна с пилешко и зеленчуци

 Ориз на фурна с пилешко и зеленчуци




Необходими продукти:
 
 1 ч.ч. ориз,
1 голямо пилешко бутче,
1,5 л. вода,
1 голям кромид лук,
1 среден морков, около 200 грама гъби,
1 прясна червена пиперка,
1/4 връзка магданоз, сол, черен пипер, олио /зехтин.

Начин на приготвяне: Бутчето се сварява във водата и се изважда да се обезкости и месото да се накъса на дребни късчета. Запазваме бульонът от бутчето за задушаването и печенето на ястието.
Всички зеленчуци се режат на кубчета, а гъбите на дребно.
В дълбок тиган (използвам уок) покриваме дъното с мазнина.
Първо слагаме лука , след това моркова и пиперката и накрая гъбите.
Оставяме под капак за 5 мин . на умерен огън хубаво да омекнат и да си пуснат ароматите и добавяме пилешкото.
Оставяме още минута като разбъркваме отново.
Измиваме ориза докато се махне нишестето и водата остане бистра.
Отцеждаме и добавяме към зеленчуците и пилешкото месо.
Отново разбъркваме хубаво да се омазни.
Поетапно добавяме от бульона и на умерен огън оставяме , докато го поеме, след това отново наливаме и разбъркваме докато стане полу-готов оризът.
Овкусяваме със сол и черен пипер и преместваме цялото съдържание от тигана в тавичка.
Сипваме и останалата част от бульона, а при необходимост добавяме и малко вода.
В предварително загрята на 180 градуса фурна печем за около 20-25 мин, като внимаваме да не се изсуши ястието.
Като се поохлади обилно наръсваме със ситно нарязания магданоз.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



събота, 11 октомври 2014 г.

Пържен ориз със соев сос и зеленчуци

Пържен ориз със соев сос и зеленчуци





Необходими продукти:

1/2 ч.ч. дългозърнест ориз (не бланширан) , 3-4 средни печурки, 1 среден морков, 1 червена пиперка, 3 с,л, светъл соев сос или на вкус, олио за задушаване.

Начин на приготвяне: Оризът се сварява в подсолена вода.
Зеленчуците се нарязват на кубчета, гъбите на дребно и се задушават до омекване първо без после около минута под капак. Подправят се със соевия соси се разбърква добре. Прибавя се отцеденият ориз и се разбърква много добре за около 3-4 мин .Това е!
Може да се консумира както като отделно ястие, така и като гарнитура, а по желание мое да прибавите и пилешко месо, мариновано няколко часа в соев сос.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Пиле по арабски


              Пиле по арабски



Необходими продукти:

200г. орзо, 1 пилешко бутче (сварено и обезкостено може и филе), 1 к.ч. замръзена царевица, 2-3 дребни гъби печурки, 2 парчета бекон (не много тънко нарязани като за сандвич например), 1/2 червена пиперка, 1/4 морков, сол, черен пипер аз сложих и 1/2 ч.л. суха универсална подправка.

Начин на приготвяне:
Пилето се накъсва на не много дребни парчета, пиперката се реже на тънки ивици, моркова на дребни кубчета, беконът на ивички, а орзото се сварява и отцежда без да се мие,за да не се отмие нишестето по него.
В дълбок тиган със загрята на средна температура мазнина се слагат нарязаните печурки. Задушават се докато омекнат, след това прибавяме моркова и царевицата, отново докато омекнат, следва пиперката и тя като омекне слагаме бекона , колкото да си пусне аромата и пилето. Когато всички аромати се слеят се прибавя и орзото. Хубаво се разбърква всичко и се подправя на вкус със сол и черен пипер.





Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.

петък, 26 септември 2014 г.

Хлебни кроасани със солена плънка

Хлебни кроасани със солена плънка






Необходими продукти за тестото: 
120мл. топла вода,
 120 мл. топло мляко, 
120 мл, олио,
 420г. брашно, 
2 с.л. захар, 
1 с.л. сол, 20г. или 1/2 кубче жива мая или 7г. суха мая.

За плънката използвах
 3 кисели краставички,
 1 с.л. с връх заквасена сметана, 
1 с.л. майонеза, 
300г. шунка нарязана на кубчета, черен пипер, но може да си я направите по Ваш вкус с каквото предпочитате.

За намазване:
1 яйце + прясно мляко

Начин на приготвяне: 
Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. 
Аз загрявам фурната на 50 градуса и като достигне тази температура я изключвам и оставям тестото вътре с намазнена повърхност за да не хване "коричка" от топлия въздух и завито не плътно с кърпа , докато се удвои обема му.
За плънката се надребняват шунката и краставичките разбъркват се с майонезата и заквасената сметана и се подправяна вкус с черен пипер.
След като е втасало хубаво го примесвам и го разточвам на правоъгълник с дебелина 1 см. ,от който правя триъгълници. 
В широката част слагам от плънката по 1 с.л. и навивам като кроасани или кифлички кой както си прецени.
Слагат се в тава предварително застлана с хартия за печене и се редят на достатъчно разстояние тъй като почти утрояват обема си.
Отново се оставят да втасат като се повтаря процедурата с подгрятата фурна и след като са удвоили обема си се намазват с яйцетои прясното мляко за лъскавина.
Пекат се на предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 20-25 мин. или до готовност. 
След като се изпекат леко се напръскват с вода и се оставят под кърпа да се задушат за допълнителна мекота за 10 мин.
Опитайте няма да съжалявате!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






неделя, 14 септември 2014 г.

Зеленчукови шницели

                                                           Зеленчукови шницели





Необходими продукти: 2 картофа по-големи, 3 печени червени пиперки, 1 к.ч. грах,стерилизиран може и замръзен но леко подварен, сирене около 200 г. , магданоз, по желание пресен лук, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно до получаване на хомогенна смес, 1 бакпулвер ,черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Картофите се настъргват на ситно ренде, печеният пипер се нарязва на кубчета, слага се и граха,натрошава се сиренето, магданозът и пресният лук се наситняват. Прибавят се яйцата, бакпулвера и брашното и се подправя на вкус.
В силно сгорещена мазнина се пържат като се изсипват с помощта на супена лъжица. Оставят се след като са готови върху кухненска хартия да се абсорбира излишната мазнина.
Стават малко тежички , затова за мен идеалната гарнитура към тях е огромна салата от сезонни зеленчуци.
Да ви е сладко!





събота, 13 септември 2014 г.

Хлебни сандвич-рулца

      Хлебни сандвич-рулца




Необходими продукти: Хляб за тостер или аз си направих хляба в хлебопекарната и по същият начин се нарязва като за тостер като използвах тази рецепта , топено сирене/сирене крема/ маргарин, кисели краставички, някакъв колбас по избор, кашкавал.

за панировката:
2 яйца, 1 1/2 с.л. натурално пшенично нишесте, щипка сол, 1 пакетче бакпулвер.


Начин на приготвяне: Хляба нарязах на филии (не трябва да е пресен тъй като ще стане на тесто, а от предният ден) и се разточва леко с точилката за да стане еластичен. Маже се с топено сирене след това се слагат киселите краставички, колбасът и кашкавала нарязани на ивички и всичко се слага в единия край на филията. Навива се на рулце като се внимава да не се разчупи.
Панировката се прави като се смесват всички продукти за нея и се разбърква до гладка каша. Рулцата се овалват в нея и се пържат в силно сгорещена мазнина за около по минута и половина от всяка страна или до златисто.Това е!




четвъртък, 11 септември 2014 г.

Хляб в хлебопекарна

 Хляб в хлебопекарна






Продукти: 
120 мл. топло прясно мляко,
 120 мл, топла вода, 
120 мл, олио, 
420г. брашно, 
10 г. жива мая, 
2, 1/2 с.л. захар,

 1/2 с.л. сол.

Начин на приготвяне:

В кошничката на хлебопекарната се слага маята ,топлата вода с 1 ч.л. от захарта + 1 ч.л. брашно. 

Като шупне маята се слага и топлото мляко след това се прибавят олиото и останалата захар, разбърква се , прибавя се пресятото брашно и най-отгоре се слага солта. 
Следвах стриктно рецептата на Емил Савчев и стана невероятно мек и ароматен хляб.
Ето и резултатът:








Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


вторник, 2 септември 2014 г.

Паста пене на фурна


                                                                     Паста пене на фурна





Необходими продукти: 1 пакет паста пене (500г.), 500г. кайма смес, 300г. кашкавал, 1 лук, ч среден морков, 250 мл. течна сметана за готвене, 3 средни домата, сол, черен пипер.


Начин на приготвяне: Сваряваме пастата в подсолена вода. През това време наситняваме лука и моркова и запържваме. Прибавяме и каймата с подправките ( аз сложих и малко кимион , освен черния пипер) и запържваме докато не стане на "трохи". Добавяме и пасираните домати с щипка захар и малко сол. Оставяме да поврят докато им се изпари водата. След това добавяме и сметаната. Овкусяваме на вкус и оставяме да покъкри около 10-15 мин. Ако ви се струва течно добавете едно черпаче за сос от водата , в която се е варила пастата. Ако отново ви се струва течно не се притеснявайте после пастата ще поеме сосът и ще се овкуси невероятно.
В подходяща тава слагаме сос след това паста и така докато свършат компонентите, но задължително се завършва със сос. Поръсваме обилно с кашкавал. Печем до получаване на златиста коричка в предварително загрята на 200 градуса фурна. Като е готово ястието изваждаме от фурната и оставяме 5-10 мин. и сервираме по желание с допълнително настърган кашкавал.
Добър апетит!





събота, 30 август 2014 г.

Казанлъшки понички

                                                            Казанлъшки понички





Необходими продукти:
500мл. прясно мляко, 400г. брашно, 1 голямо яйце, 5 с.л. захар (използвах кафява за по-здравословно), 1/2 кубче прясна мая за хляб, щипка сол



Начин на приготвяне: Затопляме млякото  и в чаша с част от  него слагаме малко захар и разтваряме маята докато шупне. След това я прибавяме в купа към останалото мляко, добавяме яйцето,разбъркваме добре на гладка смес, добавяме и захарта и щипката сол и след това с постоянно бъркане на части прибавяме брашното. Получава се нещо като кексово тесто, но ако видите, че се сгъстява разредете с мляко. Разбира се млякото можете да замените и с вода.
Снабдих се с този иструмент за понички и ако е гъсто не минава през шприца или се сплесква и пада в мазнината безформено.



Тестото става меко и сладко на вкус бих казала доста приятно.
В силно сгорещената мазнина се изсипва от тестото и се пържат поничките до златисто.



По желание се поръсват след като се охладят с пудра захар.


сряда, 27 август 2014 г.

Пита-пица

        Пита-пица








Необходими продукти за тестото: 
2 с.л. олио,
 1 с.л. оцет,
 1 с.л. чубрица, 
1 суха мая за хляб,
 350 мл. топла вода,
 750г. брашно,
 1/2 ч.л. сол, 
1/2 ч.л. захар.

За плънката: 
2 домата,
 1/4 връзка магданоз,
 щипка захар,
 кашкавал, 
чубрица за поръсване,
 зехтин,
плънката е изцяло по желание , аз сложих пушено месо, топено сирене, кашкавал, кисели краставички, царевица .


Начин на приготвяне: 
Замесва се меко тесто заедно с чубрицата, ако не ви допада не я слагайте. Оставя се да втаса до удвояване на обема. След това се примесва и се разточва на тънък лист около 1/2 сантиметър. 



Намазва се с пасираните домати с малко зехтин щипката захар и магданоза , като се оставя половината количество за отгоре. Слагате плънка по ваш избор, поръсвате обилно с кашкавал и с помощта на резачка за пица се разрязва тестото от средата към краищата на тесни, дълги триъгълници. 



Навивате като кифлички и подреждате в намазнена тава. фурната загрявам на 50 градуса и като достигне тази температура изключвам и така слагам тавата да втаса още за 20-30 мин, много добре покрита с кърпа, за да не изсъхне и да се получи коричка отгоре, ако това стане не втасва добре и съответно не се получава добро изпичане.
След като отново усвои обема си изваждаме и внимателно разпределяме останалата част от доматената смес, след това поръсваме обилно с кашкавал, поливаме навсякъде с тънка струйка зехтин и поръсваме с щипка чубрица.



Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 мин.или до готовност.
Получава се хрупкава кашкавалена коричка и пухкава вътрешност с ароматна плънка!
 Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





сряда, 30 юли 2014 г.

Ориз с гъби

      Ориз с гъби 

 




Необходими продукти:


 1 ч.ч. ориз,
400г. гъби,
1 среден домат,
1 малка глава лук,
стрък зелен лук,
 1/2 връзка магданоз,
 зехтин,
черен пипер, сол.


Начин на приготвяне:


Оризът се измива от нишестето и се вари според указанието на опаковката до готовност в подсолена вода, а ако имате останал замразен пилешки бульон още по-добре.

 След това се измива и се намазнява със зехтин.
В сгорещен тиган слагаме зехтин и запържваме ситно нарязаната глава лук, а след като се задуши малко слагаме и гъбите към него. 

Когато са почти готови се слага ситно смления домат (трябва да е на малки парченца) и се оставя докато изври водата му. 
Чак тогава се добавя оризът , разбърква се много добре за 1-2 мин. , подправя се и се отнема от огъня. 
Поръсва се със стръка зелен лук и магданоза, които са ситно нарязани.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!











понеделник, 28 юли 2014 г.

Пълнозърнести спагети с китайски привкус


                                                     Пълнозърнести спагети с китайски привкус

Необходими продукти: 1/4 пакет пълнозърнести спагети, 1 среден морков, 1 яйце, 1/4 малка зелка, 2-3 стръка зелен лук, 1/2 пакет ролца от раци, 1 с.л. оризов оцет, 2 с.л. устър сос (сос от стриди), 1 с.л. мед, 1 с.л. горчица, 3 с.л. светъл соев сос , но може и повече по ваш вкус, 2 с.л. соев сос с чесън (просто такъв имах и сложих да дообогатя вкуса).


Начин на приготвяне: Спагетите се сваряват. Ролцата от раци се режат на не много дебели колелца , морковът на тънко може и на пръчици,зелето също на тънко.
В купа се смесват сосовете , слагат се ролцата от раци и морковът. Хубаво разбърквате и оставяте за 5-10 мин.
В тиган се сгорещяват 3-4 с.л. зехтин и се излива съдържанието от купата с маринатата. Бърка се енергично на най- силната степен на котлона.  Прави се малка дупка в продуктите и се чупва яйцето. Бърка се до готовност като се стремим да не се слее с останалите продукти, а чак след като е готово разбъркваме. Добавят се зелето, разбърква се да се овкуси , а след това и отцедените спагети. Оставяте на котлона още около минута като се бърка непрестанно , за да не загорят продуктите. Накрая се слагат нарязаните пера зелен лук. Поднася се топло по желание с допълнително соев сос.



вторник, 22 юли 2014 г.

Лимонов сладолед

                                                             Лимонов сладолед



Необходими продукти: 4 жълтъка, 250 мл. прясно мляко, 150 г. захар, 50 г. пудра захар, 200 мл. сладкарска сметана, 3-4 ампули течна есенция с аромат на лимон, жълта сладкарска боя.


Уточнение: Удвоих дозата на рецептата за да ми се получи пълна кутия с вместимост 2л. , от тези, които са за съхранение във фризер.
Не сложих пудрата захар към сладкарската сметана, тъй като на мен лично ми става много сладко , а и сметаната е подсладена, но описвам рецептата такава, каквато е , а вие си е приспособявате според вашият вкус!


Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват на пухкав крем. Сметаната също заедно с пудрата захар. Трябва да стане твърда и като се обърне съдът в който е разбивана да не падне или поне да не се размърда.
Млякото се загрява до кипване със захарта и с помощта на тел за яйца се разбърква до пълното разтваряне на кристалчетата. Добавят се и есенциите лимон. На тънка струйка при непрекъснато бъркане се прибавят и разбитите яйца. На бавен котлон продължаваме с бъркането до сгъстяване на крема или докато бъркалката започне да оставя следи.
Отдръпваме и охлаждаме.
След като се е охладил крема прибавяме и сметаната на части и разбъркваме с шпатула еднопосочно. Добавяме и боята до получаване на желаният цвят. Слагаме в кутия и замразяваме! Това е!




Източник на основната рецепта: .bulgarian-kitchen.com

Хляб

    Хляб

Необходими продукти:
750г. брашно,1ч.ч. топла вода, 1 пакетче суха мая за хляб или 1/2 кубче жива, 1 ч.л. захар, 1/2 .л. сол, 2 с.л. олио/зехтин, 1 ч.л. оцет, прясно мляко за намазване, семена за поръсване също по желание.

Начин на приготвяне:
Замесва се меко тесто и се оставя да удвои обема си. После отново премесвам и оставям за още 30 мин. да се отпусне тестото. Разделям на равни части ако искам индивидуални хлебчета или ако правя цял хляв така както е директно го премествам в кръгла тавичка, правя резки отгоре ,това също го направете по желание и оставям във фурна с вентилатор на 50 градуса покрит с кърпа за да не хване коричка  отново до удвояване на обема.
После намазвам с  прясно мляко и поръсвам със семена. Пека на 180 градуса около 20 мин. или до зачервяване. Покрива се с кърпа като преди това напръсквам с вода , за да омекне допълнително!
Това е любимият ми хляб!




 .... и оформеното тесто като индивидуални  хлебчета








събота, 19 юли 2014 г.

Торта "Наполеон"

                                                                 Торта "Наполеон"





Необходими продукти: 1 пакет от 800г. бутертесто, 800 мл. прясно мляко, 125г. краве масло, 3 яйца, 4 с.л. брашно, 1 ч.ч. захар, 4 ванилии.



Начин на приготвяне: Бутертестото се оставя да се отпусне леко и се изрязват 2 кръга като се използва дъното на тавичка с отделящо се дъно. Надупчват се с вилица и се изпичат като се изпича и изрезките от останалото тесто. Оставят се леко да се охладят и получените 2 блата се разделят на по още 2. В рецептата пише с ръка,но аз използвах нож тъй като не бях сигурна, че ще се справя с равномерното разделяне.
В тенджерка загрязаме 600 г. от млякото заедно със захарта, маслото и ванилиите, а останалите 200 мл. разбиваме с помощта на миксер заедно с яйцата и пресятите лъжици брашно. Като кипне млякото в тенджерката се прибавя и млякото с яйцата и брашното и се бърка интензивно до сгъстяване на кремът. След това се охлажда леко (аз не чаках особено много).
В тавичката с подвижно дъно се слага едната половина на единия блат , полива се с крем и така докато свършат блатовете и кремът. Отгоре се натрошава от останалото изпечено бутертесто, завива се с фолио тавичката и се оставя да престои 4-5 часа в хладилник, аз оставих една нощ за по-сигурно!






Рецептата взаимствах от ТУК !
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...