вторник, 22 юли 2014 г.

Лимонов сладолед

                                                             Лимонов сладолед



Необходими продукти: 4 жълтъка, 250 мл. прясно мляко, 150 г. захар, 50 г. пудра захар, 200 мл. сладкарска сметана, 3-4 ампули течна есенция с аромат на лимон, жълта сладкарска боя.


Уточнение: Удвоих дозата на рецептата за да ми се получи пълна кутия с вместимост 2л. , от тези, които са за съхранение във фризер.
Не сложих пудрата захар към сладкарската сметана, тъй като на мен лично ми става много сладко , а и сметаната е подсладена, но описвам рецептата такава, каквато е , а вие си е приспособявате според вашият вкус!


Начин на приготвяне: Жълтъците се разбиват на пухкав крем. Сметаната също заедно с пудрата захар. Трябва да стане твърда и като се обърне съдът в който е разбивана да не падне или поне да не се размърда.
Млякото се загрява до кипване със захарта и с помощта на тел за яйца се разбърква до пълното разтваряне на кристалчетата. Добавят се и есенциите лимон. На тънка струйка при непрекъснато бъркане се прибавят и разбитите яйца. На бавен котлон продължаваме с бъркането до сгъстяване на крема или докато бъркалката започне да оставя следи.
Отдръпваме и охлаждаме.
След като се е охладил крема прибавяме и сметаната на части и разбъркваме с шпатула еднопосочно. Добавяме и боята до получаване на желаният цвят. Слагаме в кутия и замразяваме! Това е!




Източник на основната рецепта: .bulgarian-kitchen.com

Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...