"Дантелени" палачинки
Необходими продукти:
4 яйца (голям размер)
400г. брашно
400г. брашно
700 мл.прясно мляко
300 мл. вряща вода
1 пакетче суха мая
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
6 с.л. олио
масло за мазане на палачинките
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата, които със прясното мляко са извадени от хладилника т.е. са студени.
Прибавяме и прясното мляко.
Разбиваме с миксер като докато го правим добавяме врящата вода , а след това и останалите продукти и продължаваме да разбиваме до пълното усвояване на всички продукти в хомогенна смес.
Тя става течна така, че не се притеснявайте.
Оставете на топло да "втаса" за 1 час.
След това ще забележите , че е станала "пухкава" сместа, но все така течна и както казах не трябва да Ви притеснява това ето така изглежда тя:
Загрейте на умерена температура тиган за палачинки или друг плосък тиган, ако е необходимо леко намазнете с олио и изсипете 1 черпак (стандартен за супа) и ще забележите, че веднага палачинката става на "шупли" или "дупчици", което ги прави с ефекта на дантела.
Ако използвате стандартен черпак пълен със сместа за една палачинка ще получите 18 бр.
Ако използвате стандартен черпак пълен със сместа за една палачинка ще получите 18 бр.
Обърнете и изпечете и от другата страна.
Готовата палачинка намажете с масло и така докато изпечете всички палачинки.
Със солена или сладка плънка Вие решете как ще ги консумирате.
Да Ви е сладко!
Източник на рецептата ТУК
Ако използвате рецепта от този блог моля посочете активен линк към рецептата!
10 коментара:
Има ли брашно?
да, 400г е
Тези палачинки всъщност приличат като да са КАТМИ, които се правят с мая за разлика от класическия начин за правене на половинките
Катмите са дебели, а маята се слага просто за добиване на "дантелен" вид , а не да ги прави плътни, но както искате така ги наричайте, важното е ,че са мнооого вкусни и прекрасни на вид
На вкус са страхотни но много ми се късат когато ги обръщам
Слагайте малко повечко смес и няма да имате проблем с обръщането!
Поздрави!
Уникални палачинки,всички вкъщи бяха очаровани , станаха 1:1 с вашите.Благодаря ви много за рецептата.
Благодаря и много се радвам,че са ви харесали!
Здравейте, а мога ли да направя сместта от вечерта и сутринта без да втасват да ги изпека?
Здравейте, не съм опитвала този метод и не мога да дам адекватно мнение,но опитайте, ако оставите в хладилник и после оставите на сутринта да добие стайна температура,мисля,че няма да има проблем и пак ще се получат.
Публикуване на коментар