вторник, 21 октомври 2014 г.

Дип от хумус с печена червена капия

  Дип от хумус с печена червена капия





Необходими продукти:

300г. нахут,
 3 с.л. зехтин,
 3 с.л. сусамов тахан
1 голяма печена червена капия,
 1/2 чаша вода или ако използвате стерилизиран нахут ползвате от водата от стерилизацията му, сол на вкус.


Начин на приготвяне:

Нахутът се слага в блендер ако използвате стерилизиран (ако използвате суров, се накисва от предната вечер и се вари в леко подсолена вода), прибавя се към него 3 с.л. тахан и 3 с.л. зехтин. Разбиват се продуктите до гладка смес  като малко по малко се добавя водата и се прибавя печената пиперка. Посолява се на вкус.






Ако оставите по-гъст т.е. сложите по-малко вода, може да консумирате върху филия като пастет или като разядка към основно ястие.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!











Сусамов тахан

Сусамов тахан





Необходими продукти:
3 чаши суров сусам, 
1/3 чаша зехтин.




Начин на приготвяне: 

Сусама се слага в горещ тиган и на средна температура се запича леко за около 2 мин. 
ВНИМАНИЕ: Внимавайте да не препечете сусама тъй като като се смели на паста добива горчив вкус (от опит го казвам).
В кухненски робот или блендер се слага сусама ,който е леко охладен и се прибавя и зехтина. 
Разбива се на гладка смес .
Съхранява се в буркан, аз лично го сложих в хладилника за всеки случай.
Идеален е за направата на домашен ХУМУС , който е изключително здравословен, също така можете да си добавите мед и ядки и така да си го консумирате.
Ако имате проблеми с бъбреците ,консумирайте по 1 с.л. сусамов тахан 30 минути преди хранене съответно 3 пъти през деня и ще забележите много бързо положителното му действие върху тялото си.

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


Солен кекс


    Солен кекс




Необходими продукти:

4 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 ч.л. сода за хляб, 2 ч.ч. брашно, черен пипер, бекон (може всякакъв колбас), сирене, кисели краствички, маслини.

Начин на приготвяне:
В купа слагаме киселото мляко и содата и разбъркваме с тел за яйца. Оставяме добре да шупне и тогава прибавяме яйцата . Разбиваме добре с телта ( не е нужен миксер, защото много бързо става сместа хомогенна) и прибавяме малко по малко брашното,докато се усвои изцяло и сместа стане леко лепкава.
Режем продуктите на дребно и натрошаваме сиренето и прибавяме към сместа. Разбъркаваме отново много добре с шпатула и в кексова форма изсипваме сместа. Ако нямате такава с незалепващо покритие намазнявате и набрашнявате съда за лесно отделяне на кекса .
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30-35 мин. или до готовност като най-лесният начин е да се пробва с шиш или клечка за зъби.
Бързо,лесно и вкусно!







  • Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.

неделя, 19 октомври 2014 г.

Класически хумус


  Класически хумус




Хумусът е хранителна паста направена от нахут и тахан, овкусена с лимонов сок,чесън , зехтин.
Любима е в Близкия Изток от векове като се консумира най-вече като се загребва с плосък хляб.
В днешно време се комбинира с чипс, в сандвичи и може да се обогати с всякакви вкусове като на мен лично са ми любими освен този класически, хумус с авокадо и хумус с печени червени пиперки или Баба Гануш - разядката с печен патладжан
Добавя се и в дюнер.
Хумусът е изключително здравословна и вкусна добавка.
Опитайте и ще се убедите!






Необходими продукти:


1 буркан нахут,
1/2 ч.л. кимион ( аз забравих да го сложа, но непременно сложете ще забележите какъв вкус придобива)

  сусамов тахан  (правя си го сама вижте ТУК как ако желаете да си го приготвите и Вие у дома)
зехтин, 
лимонов сок,
 сол, 
скилидки чесън.
1/2 ч.л. кимион





Начин на приготвяне: 


Нахутът се слага в блендер или кухненски робот,а аз използвах Нутрибулет,  защото трябва да стане със съвършено гладка консистенция ,а и е супер лесно да си го съхранявам в хладилника директно в чашата ,в която съм го разбила  .
Прибавете към нахута и  течността , в която е бил консервиран, като се прибавят на всеки 100г. сварен нахут по 1 с.л. зехтин и 1 с.л. тахан, 4-5 скилидки чесън и се смила до гладкост.
Използвах приставката с кръстатите ножове на Нутрибулет и моят хумус стана точно за 10 секунди.
Ако сами си варите нахута, който се вари точно както зрелият фасул, използвайте водата ,в която се е варил.





 Подправя се на вкус със сол,кимион и лимонов сок.
Изключително вкусен е върху филия хляб или просто с нарязани на пръчици зеленчуци.
Съхранявайте в добре затворен буркан в хладилник и ще можете да му се наслаждавате дълго време.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК





петък, 17 октомври 2014 г.

Паниран карфиол

Паниран карфиол







Необходими продукти: 

1 средна глава карфиол, 
4 големи яйца, 
1 пакетче бакпулвер,
 брашно , 
сол,
черен пипер.


Начин на приготвяне:

Карфиолът се накъсва на "розички" и се измива много добре.
 В тенджера се завира вода и се посолява. Прибавят се и розичките карфиол. 
Подваряват се за 10 мин. , след което "шоково" се изстудяват в купа със студена вода и лед за да спре процеса на варене.
Панировката се прави като яйцата се разбиват много добре , прибавя се бакпулвера и брашното и се сгъстява с него до консистенцията на палачинково тесто. Посолява се и се слагат 2-3 щипки черен пипер на вкус.



В силно сгорещена мазнина се пържат ,като всяка розичка се потапя във сместа и леко се изцежда.
 Ако искате леко хрупкав вид след като потопите в панировката,оваляйте и  в галета .
Оставят се в чиния или тава с домакинска хартия за да се поеме излишната мазнина.
Сервирайте веднага!
Идеално се комбинира с млечно -чеснов сос
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






вторник, 14 октомври 2014 г.

Ориз на фурна с пилешко и зеленчуци

 Ориз на фурна с пилешко и зеленчуци




Необходими продукти:
 
 1 ч.ч. ориз,
1 голямо пилешко бутче,
1,5 л. вода,
1 голям кромид лук,
1 среден морков, около 200 грама гъби,
1 прясна червена пиперка,
1/4 връзка магданоз, сол, черен пипер, олио /зехтин.

Начин на приготвяне: Бутчето се сварява във водата и се изважда да се обезкости и месото да се накъса на дребни късчета. Запазваме бульонът от бутчето за задушаването и печенето на ястието.
Всички зеленчуци се режат на кубчета, а гъбите на дребно.
В дълбок тиган (използвам уок) покриваме дъното с мазнина.
Първо слагаме лука , след това моркова и пиперката и накрая гъбите.
Оставяме под капак за 5 мин . на умерен огън хубаво да омекнат и да си пуснат ароматите и добавяме пилешкото.
Оставяме още минута като разбъркваме отново.
Измиваме ориза докато се махне нишестето и водата остане бистра.
Отцеждаме и добавяме към зеленчуците и пилешкото месо.
Отново разбъркваме хубаво да се омазни.
Поетапно добавяме от бульона и на умерен огън оставяме , докато го поеме, след това отново наливаме и разбъркваме докато стане полу-готов оризът.
Овкусяваме със сол и черен пипер и преместваме цялото съдържание от тигана в тавичка.
Сипваме и останалата част от бульона, а при необходимост добавяме и малко вода.
В предварително загрята на 180 градуса фурна печем за около 20-25 мин, като внимаваме да не се изсуши ястието.
Като се поохлади обилно наръсваме със ситно нарязания магданоз.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



събота, 11 октомври 2014 г.

Пържен ориз със соев сос и зеленчуци

Пържен ориз със соев сос и зеленчуци





Необходими продукти:

1/2 ч.ч. дългозърнест ориз (не бланширан) , 3-4 средни печурки, 1 среден морков, 1 червена пиперка, 3 с,л, светъл соев сос или на вкус, олио за задушаване.

Начин на приготвяне: Оризът се сварява в подсолена вода.
Зеленчуците се нарязват на кубчета, гъбите на дребно и се задушават до омекване първо без после около минута под капак. Подправят се със соевия соси се разбърква добре. Прибавя се отцеденият ориз и се разбърква много добре за около 3-4 мин .Това е!
Може да се консумира както като отделно ястие, така и като гарнитура, а по желание мое да прибавите и пилешко месо, мариновано няколко часа в соев сос.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


четвъртък, 2 октомври 2014 г.

Пиле по арабски


              Пиле по арабски



Необходими продукти:

200г. орзо, 1 пилешко бутче (сварено и обезкостено може и филе), 1 к.ч. замръзена царевица, 2-3 дребни гъби печурки, 2 парчета бекон (не много тънко нарязани като за сандвич например), 1/2 червена пиперка, 1/4 морков, сол, черен пипер аз сложих и 1/2 ч.л. суха универсална подправка.

Начин на приготвяне:
Пилето се накъсва на не много дребни парчета, пиперката се реже на тънки ивици, моркова на дребни кубчета, беконът на ивички, а орзото се сварява и отцежда без да се мие,за да не се отмие нишестето по него.
В дълбок тиган със загрята на средна температура мазнина се слагат нарязаните печурки. Задушават се докато омекнат, след това прибавяме моркова и царевицата, отново докато омекнат, следва пиперката и тя като омекне слагаме бекона , колкото да си пусне аромата и пилето. Когато всички аромати се слеят се прибавя и орзото. Хубаво се разбърква всичко и се подправя на вкус със сол и черен пипер.





Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.

петък, 26 септември 2014 г.

Хлебни кроасани със солена плънка

Хлебни кроасани със солена плънка






Необходими продукти за тестото: 
120мл. топла вода,
 120 мл. топло мляко, 
120 мл, олио,
 420г. брашно, 
2 с.л. захар, 
1 с.л. сол, 20г. или 1/2 кубче жива мая или 7г. суха мая.

За плънката използвах
 3 кисели краставички,
 1 с.л. с връх заквасена сметана, 
1 с.л. майонеза, 
300г. шунка нарязана на кубчета, черен пипер, но може да си я направите по Ваш вкус с каквото предпочитате.

За намазване:
1 яйце + прясно мляко

Начин на приготвяне: 
Замесва се меко тесто и се оставя да втаса. 
Аз загрявам фурната на 50 градуса и като достигне тази температура я изключвам и оставям тестото вътре с намазнена повърхност за да не хване "коричка" от топлия въздух и завито не плътно с кърпа , докато се удвои обема му.
За плънката се надребняват шунката и краставичките разбъркват се с майонезата и заквасената сметана и се подправяна вкус с черен пипер.
След като е втасало хубаво го примесвам и го разточвам на правоъгълник с дебелина 1 см. ,от който правя триъгълници. 
В широката част слагам от плънката по 1 с.л. и навивам като кроасани или кифлички кой както си прецени.
Слагат се в тава предварително застлана с хартия за печене и се редят на достатъчно разстояние тъй като почти утрояват обема си.
Отново се оставят да втасат като се повтаря процедурата с подгрятата фурна и след като са удвоили обема си се намазват с яйцетои прясното мляко за лъскавина.
Пекат се на предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 20-25 мин. или до готовност. 
След като се изпекат леко се напръскват с вода и се оставят под кърпа да се задушат за допълнителна мекота за 10 мин.
Опитайте няма да съжалявате!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






неделя, 14 септември 2014 г.

Зеленчукови шницели

                                                           Зеленчукови шницели





Необходими продукти: 2 картофа по-големи, 3 печени червени пиперки, 1 к.ч. грах,стерилизиран може и замръзен но леко подварен, сирене около 200 г. , магданоз, по желание пресен лук, 2 яйца, 3-4 с.л. брашно до получаване на хомогенна смес, 1 бакпулвер ,черен пипер, сол.

Начин на приготвяне: Картофите се настъргват на ситно ренде, печеният пипер се нарязва на кубчета, слага се и граха,натрошава се сиренето, магданозът и пресният лук се наситняват. Прибавят се яйцата, бакпулвера и брашното и се подправя на вкус.
В силно сгорещена мазнина се пържат като се изсипват с помощта на супена лъжица. Оставят се след като са готови върху кухненска хартия да се абсорбира излишната мазнина.
Стават малко тежички , затова за мен идеалната гарнитура към тях е огромна салата от сезонни зеленчуци.
Да ви е сладко!





събота, 13 септември 2014 г.

Хлебни сандвич-рулца

      Хлебни сандвич-рулца




Необходими продукти: Хляб за тостер или аз си направих хляба в хлебопекарната и по същият начин се нарязва като за тостер като използвах тази рецепта , топено сирене/сирене крема/ маргарин, кисели краставички, някакъв колбас по избор, кашкавал.

за панировката:
2 яйца, 1 1/2 с.л. натурално пшенично нишесте, щипка сол, 1 пакетче бакпулвер.


Начин на приготвяне: Хляба нарязах на филии (не трябва да е пресен тъй като ще стане на тесто, а от предният ден) и се разточва леко с точилката за да стане еластичен. Маже се с топено сирене след това се слагат киселите краставички, колбасът и кашкавала нарязани на ивички и всичко се слага в единия край на филията. Навива се на рулце като се внимава да не се разчупи.
Панировката се прави като се смесват всички продукти за нея и се разбърква до гладка каша. Рулцата се овалват в нея и се пържат в силно сгорещена мазнина за около по минута и половина от всяка страна или до златисто.Това е!




четвъртък, 11 септември 2014 г.

Хляб в хлебопекарна

 Хляб в хлебопекарна






Продукти: 
120 мл. топло прясно мляко,
 120 мл, топла вода, 
120 мл, олио, 
420г. брашно, 
10 г. жива мая, 
2, 1/2 с.л. захар,

 1/2 с.л. сол.

Начин на приготвяне:

В кошничката на хлебопекарната се слага маята ,топлата вода с 1 ч.л. от захарта + 1 ч.л. брашно. 

Като шупне маята се слага и топлото мляко след това се прибавят олиото и останалата захар, разбърква се , прибавя се пресятото брашно и най-отгоре се слага солта. 
Следвах стриктно рецептата на Емил Савчев и стана невероятно мек и ароматен хляб.
Ето и резултатът:








Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


вторник, 2 септември 2014 г.

Паста пене на фурна


                                                                     Паста пене на фурна





Необходими продукти: 1 пакет паста пене (500г.), 500г. кайма смес, 300г. кашкавал, 1 лук, ч среден морков, 250 мл. течна сметана за готвене, 3 средни домата, сол, черен пипер.


Начин на приготвяне: Сваряваме пастата в подсолена вода. През това време наситняваме лука и моркова и запържваме. Прибавяме и каймата с подправките ( аз сложих и малко кимион , освен черния пипер) и запържваме докато не стане на "трохи". Добавяме и пасираните домати с щипка захар и малко сол. Оставяме да поврят докато им се изпари водата. След това добавяме и сметаната. Овкусяваме на вкус и оставяме да покъкри около 10-15 мин. Ако ви се струва течно добавете едно черпаче за сос от водата , в която се е варила пастата. Ако отново ви се струва течно не се притеснявайте после пастата ще поеме сосът и ще се овкуси невероятно.
В подходяща тава слагаме сос след това паста и така докато свършат компонентите, но задължително се завършва със сос. Поръсваме обилно с кашкавал. Печем до получаване на златиста коричка в предварително загрята на 200 градуса фурна. Като е готово ястието изваждаме от фурната и оставяме 5-10 мин. и сервираме по желание с допълнително настърган кашкавал.
Добър апетит!





събота, 30 август 2014 г.

Казанлъшки понички

                                                            Казанлъшки понички





Необходими продукти:
500мл. прясно мляко, 400г. брашно, 1 голямо яйце, 5 с.л. захар (използвах кафява за по-здравословно), 1/2 кубче прясна мая за хляб, щипка сол



Начин на приготвяне: Затопляме млякото  и в чаша с част от  него слагаме малко захар и разтваряме маята докато шупне. След това я прибавяме в купа към останалото мляко, добавяме яйцето,разбъркваме добре на гладка смес, добавяме и захарта и щипката сол и след това с постоянно бъркане на части прибавяме брашното. Получава се нещо като кексово тесто, но ако видите, че се сгъстява разредете с мляко. Разбира се млякото можете да замените и с вода.
Снабдих се с този иструмент за понички и ако е гъсто не минава през шприца или се сплесква и пада в мазнината безформено.



Тестото става меко и сладко на вкус бих казала доста приятно.
В силно сгорещената мазнина се изсипва от тестото и се пържат поничките до златисто.



По желание се поръсват след като се охладят с пудра захар.


сряда, 27 август 2014 г.

Пита-пица

        Пита-пица








Необходими продукти за тестото: 
2 с.л. олио,
 1 с.л. оцет,
 1 с.л. чубрица, 
1 суха мая за хляб,
 350 мл. топла вода,
 750г. брашно,
 1/2 ч.л. сол, 
1/2 ч.л. захар.

За плънката: 
2 домата,
 1/4 връзка магданоз,
 щипка захар,
 кашкавал, 
чубрица за поръсване,
 зехтин,
плънката е изцяло по желание , аз сложих пушено месо, топено сирене, кашкавал, кисели краставички, царевица .


Начин на приготвяне: 
Замесва се меко тесто заедно с чубрицата, ако не ви допада не я слагайте. Оставя се да втаса до удвояване на обема. След това се примесва и се разточва на тънък лист около 1/2 сантиметър. 



Намазва се с пасираните домати с малко зехтин щипката захар и магданоза , като се оставя половината количество за отгоре. Слагате плънка по ваш избор, поръсвате обилно с кашкавал и с помощта на резачка за пица се разрязва тестото от средата към краищата на тесни, дълги триъгълници. 



Навивате като кифлички и подреждате в намазнена тава. фурната загрявам на 50 градуса и като достигне тази температура изключвам и така слагам тавата да втаса още за 20-30 мин, много добре покрита с кърпа, за да не изсъхне и да се получи коричка отгоре, ако това стане не втасва добре и съответно не се получава добро изпичане.
След като отново усвои обема си изваждаме и внимателно разпределяме останалата част от доматената смес, след това поръсваме обилно с кашкавал, поливаме навсякъде с тънка струйка зехтин и поръсваме с щипка чубрица.



Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 25 мин.или до готовност.
Получава се хрупкава кашкавалена коричка и пухкава вътрешност с ароматна плънка!
 Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...